TÉMA

Roboti

Nechme průzkum asteroidů na AI, navrhuje studie

Lidstvo je při výzkumu vzdálenějších míst Sluneční soustavy svázáno rychlostí světla. Ta omezuje rychlost komunikace se sondami, což zase vede k tomu, že se komplikují a energeticky prodražují všechny manévry. Nová studie přichází s návrhem: nechme to na robotech.
10. 4. 2024|

Umělé inteligence jsou skrytě rasistické. V experimentu odsoudily k smrti více Afroameričanů

V experimentu vědců z univerzit v Oxfordu a Stanfordu se ukázalo, že nejpoužívanější modely umělých inteligenci (AI) trpí skrytými předsudky vůči černošské menšině. Stroje se chovaly výrazně negativněji a kritičtěji k osobám, které komunikovaly v afroamerické angličtině.
20. 3. 2024|

Obecná umělá inteligence tu bude do pěti let, věří šéf společnosti Nvidia

Obecná umělá inteligence (AGI) by mohla přijít do pěti let. Na ekonomickém fóru pořádaném na Stanfordově univerzitě to v pátek řekl šéf americké společnosti Nvidia Jensen Huang. Odpovídal tím na otázku, jak dlouho bude trvat, než se podaří vytvořit počítače, které budou myslet jako lidé, informovala agentura Reuters. Nvidia je předním světovým výrobcem čipů pro odvětví umělé inteligence (AI).
4. 3. 2024|

Co kdyby roboti šprechtili v hantecu? Vědci zkoumají, jak dialekty ovlivňují komunikaci s umělou inteligencí

Jak umělé inteligence, tak i roboti se v posledních letech učí stále lépe komunikovat. A to nejen písemnou formou, ale také hlasem. S tím vyvstává podle vědců spousta nových otázek – jednou z nich je i ta, jestli se mají stroje učit mluvit v dialektech.
29. 1. 2024|

Vírník by mohl inspirovat drony. Kdyby byl velký jako člověk, plaval by pětkrát rychleji než torpédo

Malý vodní brouk se pohybuje rychlostí, která zdánlivě porušuje fyzikální zákony. Jak je to možné, teď poprvé vysvětlil tým amerických vědců. Výsledky by se daly využít pro konstrukci rychlejších a obratnějších dronů.
9. 1. 2024|

Čínští inženýři vyrobili líbacího robota. Umožňuje intimitu ve vztazích na dálku

V Číně žije stále více dvojic kvůli práci odděleně. Hlavně pro ně vznikl robotický přístroj, který lidem umožňuje sdílet intimní momenty, i když jsou od sebe vzdálení.
1. 3. 2023|

Zkažené zuby by brzy mohli operovat malí roboti, testy v laboratoři byly úspěšné

Moderní technologie rychle mění zubní péči. Ve Spojených státech vědci testují systém, který by mohl pronikat i do těch nejhůře dostupných míst v ústní dutině.
17. 8. 2022|

Vědci z Harvardu vyrobili robotickou rybu. Pohání ji lidské srdeční buňky

Vědci z Harvardovy univerzity sestrojili umělou rybu, jejíž ocas pohánějí buňky z lidského srdce. Experiment vzbuzuje naději na pokrok v léčebných metodách srdečních problémů, jako jsou například kardiostimulátory.
16. 2. 2022|

Na desetitisících míst zastoupí lidi roboti. Nezaměstnanost ale nehrozí, tvrdí analýza ministerstva práce

Až sedmdesát tisíc pracovních míst, která dnes v Česku zastávají lidé, můžou do roku 2025 obsadit roboti. Takovou proměnu pracovního trhu očekává analýza ministerstva práce a sociálních věcí. Úřad zároveň dodává, že při současném nedostatku sil není třeba obávat se nezaměstnanosti.
7. 2. 2022|

Americká pohraniční stráž testuje robotické psy

Spojené státy testují na hranicích s Mexikem robotické hlídkové psy, kteří by mohli poskytnout „mechanickou posilu“ pohraniční stráži v boji proti nelegální migraci. Lidskoprávní skupiny považují nasazení robotů za katastrofální.
7. 2. 2022|

Firmám chybí pracovníci, investují do robotů. Dodavatelé technologií očekávají rekordní roky

České firmy opět začínají ve větším investovat do robotizace. Dodavatelé průmyslových robotů vidí zvýšenou poptávku jak oproti loňsku, tak i ve srovnání s lety před pandemií. Nejčastěji automatizují výrobu firmy v autoprůmyslu nebo v potravinářství.
20. 12. 2021|

Xenoboti jsou první umělý život, který se umí sám replikovat

Američtí vědci před rokem vytvořili biologické stroje z žabích buněk. Teď je naučili, aby se tito bioroboti začali sami rozmnožovat. Ve vývoji pomohla pokročilá umělá inteligence.
1. 12. 2021Aktualizováno5. 12. 2021, 09:43|

Robotická sestřička Grace změří teplotu a popovídá si s pacientem o životě

Tým hongkongských vývojářů, který stojí za zrodem slavného humanoidního robota Sophie, představil nový produkt – sestru Grace, která má posílit zdravotnický personál. Svým pacientům umí poskytnout základní lékařskou péči a díky rozsáhlým komunikačním schopnostem má být i společnicí pro ty, které pandemie covidu-19 izolovala od zbytku světa.
10. 6. 2021|

Internetový katastr nemovitostí bude dál přístupný bez přihlášení. Zneužití roboty zabrání Turingův test

Anonymní nahlížení do katastru nemovitostí přes internet bude zachováno, i když od června měli mít přístup například ke jménu vlastníka nemovitosti či účastníka řízení jen přihlášení uživatelé. Proti softwarovým robotům, které využívají spekulanti s pozemky a nemovitostmi, pomůže test, oznámil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.
2. 6. 2021|

Robotický farmář může změnit zemědělství. Majitel Googlu už ho otestoval na jahodách a sóji

Společnost Alphabet, která je majitelem Googlu, představila prototyp robota, který je schopný prozkoumat jednotlivé rostliny na poli, zhodnotit jejich stav a odhalit případné škůdce. Tento robofarmář by mohl pomoci zemědělcům chránit i zvyšovat úrodu.
16. 10. 2020|

Mikroroboti z gelu a zlata řízení světlem? Žádné sci-fi, ale realita v podání českých vědců

Představte si robota o velikosti lidské buňky, který je na dálku napájen i navigován světlem. A dokáže donekonečna při zachování zdroje světla vykonávat na úrovni mikrosvěta mechanicky zcela přesné úkony bez nutnosti jakéhokoli invazivního zákroku zvenčí. Tyto mikroroboty dokáže vytvářet výzkumná skupina Ivana Řehoře z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Objev publikovala nedávno v prestižním časopise Soft Robotics. Výzkum probíhal ve spolupráci s Ústavem organické chemie a biochemie AV ČR a Univerzitou v Utrechtu.
3. 6. 2020|

Na Bulovce pomáhá s testy na koronavirus Pipeťák. Robot jich zvládne i sedm set denně

Nemocnice na Bulovce v Praze otestovala od 6. března přes devět tisíc vzorků na přítomnost nemoci na COVID-19. V laboratořích pracují dva šestičlenné týmy, které se nepotkají. Pomáhá jim i stroj z Českého vysokého učení technického (ČVUT). Novinářům to řekla Elka Nyčová z oddělení klinické mikrobiologie. Pozitivní výsledek měla z testovaných vzorků asi desetina. Mezi všemi více než 146 tisíci vzorky otestovanými v celé zemi je podíl pozitivních záchytů podle ministerstva zdravotnictví 4,6 procenta – a od vypuknutí pandemie postupně klesá.
17. 4. 2020|

Vědci stvořili xenoboty, první biologické stroje. Vyrobili je z buněk žabích embryí

Američtí vědci vytvořili první biologické stroje. Využili pro jejich vývoj buňky z žáby drápatky vodní – z nich postavili miniaturní roboty, kteří jsou schopní samostatného pohybu. Vzniklo rovnou několik variant, nejúspěšnější byla dvounohá verze s končetinami na hrudi.
14. 1. 2020|
Doporučujeme

Umělá inteligence místo učitele. V Číně už stroje učí miliony dětí

V posledních letech se Čína rozhodla vsadit ve vzdělávání na zapojení umělých inteligencí, které budou další generace vzdělávat rychleji a účinněji. Přesná čísla nejsou, ale podle odhadů se do tohoto experimentu zapojily desítky milionů žáků.
23. 9. 2019Aktualizováno29. 9. 2019, 13:06|

Digitální lidé dokážou komunikovat stejně jako ti živí. Budou pomáhat s učením i léčbou

V brzké budoucnosti se budou ve službách běžně objevovat digitální lidé, tedy virtuální asistenti vypadající a komunikující jako živí lidé. Tyto aplikace umělé inteligence mají potenciál zásadně změnit nejen sektor služeb, ale také medicínu či školství.
10. 9. 2019|

Robotům se v Česku daří. Jejich využití ve firmách je nad evropským průměrem

Na deset tisíc zaměstnanců připadá v Česku 119 robotů. S robotizací tak země patří k evropskému nadprůměru. Ve světovém žebříčku je Česká republika dvacátá, v Evropě je hned za Švýcarskem. Na roboty spoléhá třeba automobilka Škoda Auto v nově otevřené lakovně.
1. 9. 2019|

Japonci vyrobili robotický ocas pro člověka. Může pomoci skladníkům balancovat na žebříku

Robotické ocasy už dnes sice existují, ale používají se jen pro zábavu. Inženýři z tokijské Keio University ale vyrobili ocas, který by měl vylepšit lidskou obratnost a pomoci s lepší rovnováhou u některých povolání.
7. 8. 2019|

Plná pusa robotů. Vědci přišli na to, jak mohou odstranit plak ze zubů

Návštěva zubaře zabere spoustu času i peněz a stojí spoustu bolesti. Zákroky mohou vykonávat jen experti s velmi úzkou specializací. Teď ale vědci pracují na zcela novém přístupu: plak by mohly zlikvidovat armády miniaturních robotů.
27. 4. 2019|

Vědci varují před vraždícími roboty. Rozhodování strojů o životě a smrti by mělo nedozírné následky

Ke kampani proti vývoji takzvaných vražedných robotů se připojily tisíce vědců. Obávají se situace, kdy by si bojové automaty samy rozhodovaly o životě a smrti svých protivníků. O možném zákazu vražedných robotů několikrát jednala OSN, zatím ale bez výsledku. Proti závazné smlouvě, která by znemožnila nasazení robotů s ničivými schopnostmi, se staví Spojené státy, Rusko, Čína i Velká Británie.
16. 4. 2019|