Podzemní laboratoř umožňuje testování robotů. Vědci chtějí propojit teorii s praxí

Události: Roboti ve štole (zdroj: ČT24)

Podzemní laboratoř odborníků z Českého vysokého učení technického (ČVUT) ve štole Josef na Příbramsku je místo, kde by se dali zkoušet roboti, které lze využít při manipulaci s nebezpečnými materiály, kontrole konstrukcí nebo vyhledávání lidí. Vědci tu budou testovat nejnovější technologie a technické limity.

Laboratoř už dříve posloužila třeba pro testy účinků pádů dronů na člověka nebo využití digitálních technologií v podzemí. Odborníci v ní tento týden představili pilotní ukázky možností využití robotů a jejich testy ve zvláštních podzemních podmínkách. Ukázky mají podle vedoucího projektu Jiřího Šťástky sloužit hlavně k propojení praxe a akademiků.

Robot je v prostředí štoly například schopný naskenovat skalní masiv a rozlišit jednotlivé části prostoru. Systém dokáže na základě dat a prostorového vnímání uložit imitace výbušnin do určených drážek. Spolupráce neboli kooperace robotů navzájem a robotů s lidmi je podle Michala Máry z Národního centra Stavebnictví 4.0 jednou z hlavních stránek, která bude pomáhat ve stavebnictví.

Konkrétně jde třeba o zpracování dřeva, výrobu prefabrikátů, ale i výrobu a montáž plošných i prostorových dílů, což urychlí a výrazně zlevní výrobu domů i konstrukcí.

„Dalším důležitým tématem, a pro stavebnictví je to jedna z největších výzev, je kolaborace. Kolaborace strojů mezi sebou, ale i kolaborace strojů a lidí samotných,“ doplňuje Mára. Zatímco při kooperaci má každý účastník svoji jedinečnou, jasně definovanou a nezastupitelnou roli, při kolaboraci jde v případě digitálních technologií o celkový týmový výsledek.