TÉMA

Velryby

Vědci poprvé sledovali keporkaky při páření. Analýza ukázala, že šlo o dva samce

Mořským biologům se podařilo úplně poprvé zachytit keporkaky při páření. Tyto velryby jsou přitom velmi plaché a kopulaci se většinou věnují hluboko od lidí. Případ je ale ještě zajímavější: oba kytovci byli samci.
1. 3. 2024|

Mláďata velryb kradou mléko cizím samicím. Ty by to mohlo ohrozit, obávají se vědci

Mořští biologové poprvé popsali případ, kdy se u velryby kojilo cizí mládě. Samice se sice bránila, mládě ale ve své snaze nakrmit se uspělo.
24. 1. 2024|

Velryby v Evropě nevyhubil lov v moderní době, zásadní roli hrál už středověk

K vymizení velryb z evropských vod přispěl nejen jejich průmyslový lov v 19. a 20. století, ale už velrybářství středověkých Evropanů. Ukazuje to analýza dávných velrybích kostí, kterou vydal odborný časopis Royal Society Open Science, napsal list The New York Times.
18. 9. 2023|

Inter arma silent musae. Platí to i u keporkaků, ukázala studie

Nová studie se podívala na to, jak moc se změnily písně velryb. Výsledky naznačují, že oceány v současné době zní písně těchto velkých tvorů stále méně. Z hlediska ochrany přírody je to ale překvapivě dobrá zpráva.
17. 4. 2023|

Mrtvé velryby tvoří v temnotě oceánů ostrovy hojnosti

Velryby jsou krásné a inteligentní. Podle nových zjištění pomáhají chránit planetu před změnami klimatu. A svou smrtí vytvářejí zcela unikátní ekosystémy, v nichž vzniká fascinující život.
10. 11. 2022|

Modré velryby získaly naději. Lodní přepravce přizpůsobuje trasy svých lodí, aby zvířata šetřil

Největší světová přepravní společnost se rozhodla přesměrovat své lodě, aby ochránila největší zvířata světa.
9. 11. 2022|

Vědci zkusí přeložit vorvaňštinu. Na projekt nasadili pokročilé umělé inteligence

Porozumět komunikaci největších obyvatel oceánů by mohlo lidstvu pomoci je lépe chránit. Teď ambiciózní vědecký projekt na „překladač do velrybštiny“ nasadil nejpokročilejší umělé inteligence.
18. 7. 2022|

Keporkaci už nejsou ohrožení. Podařilo se zabránit jejich vyhynutí, tvrdí australští vědci

Keporkakové budou vyřazeni z australského seznamu ohrožených druhů. Nezávislá vládní vědecká komise pro ohrožené druhy totiž oznámila, že se populace těchto velkých inteligentních kytovců skvělým způsobem zotavily.
28. 2. 2022|

Island hodlá skončit s lovem velryb. Je ekonomicky nevýhodný, o maso není zájem

Island plánuje od roku 2024 ukončit lov velryb, oznámilo tamní ministerstvo rybolovu. Ostrovní stát je jednou z mála zemí, které tento komerční lov stále povolují. Od doby, kdy se k němu v roce 2019 vrátilo Japonsko, ale poptávka po velrybím masu z Islandu klesla a s ní i počet velryb zabitých tamními rybáři.
6. 2. 2022|

Vypadal jako třímetrový šakal. Vědci objevili pravěkého předchůdce velryb, který chodil po souši

Fosilii dosud neznámého čtyřnohého předchůdce dnešních velryb objevili vědci v egyptské poušti. Asi tři metry dlouhé zvíře může podle paleontologů přispět k pochopení vývoje kytovců.
27. 8. 2021|

Do Atlantiku u španělských břehů se vracejí plejtváci obrovští. Nemusí to být dobrá zpráva

Do vod Atlantického oceánu u španělského pobřeží se po více než 40 letech absence vracejí plejtváci obrovští, píše web The Guardian. Vědci si zatím nejsou jistí, proč se tak děje. Někteří odborníci se domnívají, že kytovce do míst, kde byli téměř vyhubeni, žene klimatická krize. Další experti míní, že by za návratem do původního prostředí mohl být stesk plejtváků obrovských po původním prostředí předků.
25. 8. 2021|

Jedinou cestu do ráje umožňuje stará drezína. Pohled na velké kytovce ale stojí za to

Dopravní prostředek zvaný Brujitas je „vlaková“ drezína smontovaná z dřevěné plošiny s připojenou motorkou. Od 1. srpna jde o jediný dopravní prostředek, který převeze cestující z města Buenaventura do přírodní rezervace San Cipriano v Kolumbii. I přesto, že jde o chatrný převozní stroj, jde o lákavou nabídku. V pobřežních vodách parku se totiž pravidelně vyskytují velryby jižní, které sem připlouvají z Antarktidy. Pro biology, turisty i návštěvníky parku právě nyní začíná pozorovatelská sezona, kdy obří kytovci urazí cestu dlouhou osm tisíc kilometrů, aby prozkoumali kolumbijské pobřeží.
3. 8. 2021|

Keporkaci se množí jako králíci. Jejich populace je už tak velká jako před průmyslovou revolucí

Návrat keporkaků je podle biologů ukázkou toho, jak dobře funguje omezení lovu velkých savců. U keporkaků se podařilo navrátit jejich populaci velikost z dob, než je člověk začal masově lovit.
31. 5. 2021|

Vorvani spolu sdíleli informace o velrybářích. Dokázali se vyhnout až půlce útoků, ukazuje studie

Nová studie o chování lovených velryb v 19. století může pomoci přiblížit, jakým způsobem se kytovci adaptují na změny způsobené člověkem o dvě století později. Hal Whitehead a Luke Rendell, přední odborníci na kytovce a autoři výzkumu, jehož výsledky zveřejnila britská Královská společnost, si položili prastarou otázku – „Když jsou velryby tak chytré, tak proč se nechávaly zabíjet?“ Odpověď je, že nenechávaly.
22. 3. 2021|

U Ameriky umírají plejtvákovci. Jsou vyhublí a nezvládnou migraci

V polovině letošního ledna začali připlouvat k pobřeží mexického státu Baja California první plejtvákovci šedí. Míří sem pravidelně při své migraci ze severu, letos ale bylo něco jinak. Už první pozorování naznačila, že řada těchto kytovců je vyzáblých a vysílených. Vědci se obávají, že jde o pokračování zatím nevysvětleného vymírání, které tento druh postihlo poprvé v lednu 2019.
26. 1. 2021|

Covid je hrozbou i pro velryby. Vědci uvažují o jejich očkování

Pro některé druhy kytovců a také tuleňů a další druhy ohrožených mořských savců je podle biologů covid-19 významnou hrozbou. Může se totiž skrze odpadní vody dostat do jejich ekosystémů, popisuje práce zveřejněná v odborném žurnálu Science of the Total Environment. Řada těchto tvorů je přitom novým koronavirem velmi zranitelná.
11. 11. 2020|

Bouře na Slunci zabíjí velryby v oceánech, ukázal výzkum

Vědci prokázali, že velryby umírají kvůli solárním bouřím – ty mají vliv na magnetické pole, podle něhož se velcí kytovci orientují. V odborném časopise Current Biology to popsali biologové z USA.
25. 2. 2020|

Islanďané smí, ale neloví. Velryby přitahují turisty, navíc zájem o maso opadá

Přestože na začátku roku 2019 Island udělil povolenky na lov velryb, poprvé od roku 2002 tam jediné toto zvíře nezabili. Island je přitom jednou ze tří zemí, které to stále umožňují.
29. 1. 2020|

Velryba grónská se může dožít až 268 let, překvapil vědce nový výzkum

Že jsou velryby grónské rekordmany mezi dlouho žijícími savci, se ví už dlouho. Nový výzkum genů spojených se stárnutím a dlouhověkostí ale nyní odhad délky života těchto kytovců ještě zvýšil.
24. 12. 2019|

OBRAZEM: Miniponorka se ponořila k mrtvé velrybě. Nafilmovala pozoruhodné věci

Dálkově ovládaná miniponorka z výzkumné lodi E/V Nautilus prozkoumala podmořskou sopku jménem Davidsonova hora. Biologové tam nafilmovali záběr rozkládající se velryby, která celou oblast obohacuje živinami.
17. 10. 2019|

Vědci poprvé nahráli zpěv nejvzácnější velryby světa. Volá partnery, kteří už vymřeli

Mořští biologové poprvé, a možná rovnou i naposledy, zachytili a nahráli písně nejvzácnějšího kytovce světa – velryby japonské. Na Zemi žije už jen posledních třicet kusů těchto velkých inteligentních zvířat, a protože se mořským savcům nedostávají partneři, hrozí japonským velrybám vyhynutí.
21. 6. 2019Aktualizováno25. 6. 2019, 09:22|

U pobřeží USA hyne neobvykle hodně velryb. Úřady hledají vhodná místa pro jejich těla

U západního pobřeží Spojených států uhynulo v posledních měsících tolik plejtvákovců šedých, že chybějí místa, kde by se jejich těla mohla přirozeně rozložit a nepředstavovala přitom problém pro lidi. Na tamní majitele soukromých pláží tak míří výzva, aby svůj prostor u moře zapůjčili a umožnili, aby si příroda obří mršiny mohla vzít zpět.
23. 6. 2019|

Na Faerských ostrovech začal lov velryb. Tradiční Grindadráp vyvolává kontroverze

Předposlední květnový den zemřelo v zátoce Tórshavn 145 kulohlavců a sedm plískavic plochočelých. Nebyla to nehoda ani náhoda, obyvatelé Faerských ostrovů osobně zvířata pozabíjeli. Jedná se o tradici, která na ostrovech existuje nejméně od roku 1584 a probíhá od konce května přes letní měsíce.
4. 6. 2019|

Velryby se mohou zabíjet dál, prosadilo Japonsko. Pro vědecké účely jich zemřou tisíce

Tento týden se koná ve Slovinsku už 66. zasedání Mezinárodní velrybářské komise. Jihoamerické státy v čele s Brazílií tam předložily návrh, aby v jižním Atlantiku vznikla chráněná oblast – takzvaná South Atlantic Whale Sanctuary, kde by se nesměly velryby vůbec lovit. Při hlasování v úterý 25. října tento návrh nebyl přijat. Proč?
26. 10. 2016|