Na Orknejích uvázlo 77 kulohlavců, pokus o záchranu selhal

Na pobřeží Orknejí severně od Skotska uvázlo 77 kulohlavců, všichni přes snahu dobrovolníků uhynuli. První pomoc zvířatům poskytli veterináři z charitativního Sdružení britských potápěčů na záchranu mořských živočichů (BDMLR), uvedla BBC News.

Ve stádu byli samci dlouzí až sedm metrů, ale také samice a mláďata. Podle odborníků je zatím příliš brzy na zjištění příčiny neštěstí. Je ale pravděpodobné, že jeden z kulohlavců měl potíže a zbytek vysoce sociálního stáda se mu snažil pomoci a následoval ho na pláž. Právě kvůli silným vazbám v rámci skupiny jsou kulohlavci druhem, který poměrně často končí na souši.

Záchranářům z organizace SMAS se zpočátku podařilo dvanáct zvířat stabilizovat, v pátek ráno se ale jejich stav prudce zhoršil. „Bohužel zbývajících dvanáct kulohlavců bylo utraceno kvůli zhoršujícímu se stavu po mnoha hodinách, které strávili na pláži. To mělo za následek zranění způsobené jejich vlastní vahou a vysokou pravděpodobnost, že se s přílivem nadýchali vody. Podloží, na kterém se nacházejí, je navíc neuvěřitelně měkké, což znamená, že se při přílivu zabořili ještě hlouběji do písku, takže bohužel nebyli schopni sami znovu vyplavat,“ uvedla organizace BDMLR, která se na pokusu o záchranu podílela.

Kulohlavci patří do čeledi delfínovitých a s hmotností kolem čtyř tun patří spíše k menším kytovcům. Za cestou na břeh může být vliv lidské činnosti na podmořský svět, například hluk lodních motorů, znečištění nebo těžba ropy a zemního plynu. Může mít ale také přirozené příčiny, jako jsou nemoc či zranění zvířete.