Na Novém Zélandu nejspíš našli vzácného kytovce „se zuby jako lopatami“

Na začátku července lidé na pláži na Novém Zélandu zřejmě nalezli exemplář málo známého druhu kytovce. Podle agentury DPA o tom v pondělí informovalo novozélandské ministerstvo pro ochranu přírody. Nález musí ještě potvrdit genetická analýza.

Experti a zástupci úřadů byli na začátku července přivoláni ke zhruba pětimetrovému kytovci, který uvázl na pláži u vesnice Taieri Mouth na jihu Nového Zélandu. Podle prvních domněnek odborníků se jednalo o samce druhu Mesoplodon traversii.

Tento druh kytovců patří k těm nejméně popsaným ve vědecké literatuře. „Od roku 1800 bylo na světě zdokumentováno jen šest exemplářů, všechny kromě jednoho pocházely z Nového Zélandu. Z vědeckého a ochranářského hlediska se jedná o důležitou záležitost,“ prohlásil Gabe Davies z tamního ministerstva pro ochranu životního prostředí. Až do roku 2010 vědci znali jenom kosti tohoto tvora, šlo pouze o několik částí dolní čelisti.

Neznámý obyvatel hlubin

Jedná se o vorvaňovce, tedy dravého kytovce, který zřejmě žije v hlubinách oceánů, kde se živí hlavně hlavonožci a rybami. Protože nebyl nikdy pozorován v přírodě živý exemplář, jsou všechny informace jen spekulacemi. Vědci ani neví, kolik těchto tvorů ještě žije, zda jsou ohrožení, anebo se naopak někde v hloubce vyskytují relativně početné populace.

Kostra vorvaňovce Mesoplodon traversii
Zdroj: Wikimedia Commons/ Jörg Mazur

České jméno tento tvor nemá, jeho latinské jméno by se dalo přeložit jako „vorvaňovec Traversův“; je pojmenovaný stejně jako řada jiných druhů z Nového Zélandu a okolí po tamním politikovi a přírodovědci Williamu Traversovi. Anglicky se kytovci přezdívá „spade-toothed whale,“ což znamená „velryba se zuby jako lopatami“.

Aby měli vědci jistotu, že se nemýlí, odebrali z uhynulého kytovce vzorky tkáně, které poslali na analýzu DNA. Ta však může trvat i řadu měsíců, než se potvrdí druh kytovce. Nalezený exemplář tak zůstává v chladicím zařízení. O jeho osudu se rozhodne, až budou k dispozici kompletní výsledky testů.