TÉMA

Facebook

Facebook, Messenger a další sítě společnosti Meta postihl rozsáhlý výpadek
Miliony uživatelů po celém světě v úterý postihl výpadek sociální sítě Facebook a dalších služeb společnosti Meta Platforms. Jeden z největších výpadků nedávné historie trval zhruba dvě hodiny. Dle mluvčího Andyho Stonea měla firma technický problém, žádné podrobnosti však neupřesnil.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 19:19|ČTK
Kreml šířil dezinformace o rozkolu Zelenského se Zalužným, tvrdí The Washington Post
Když se v lednu objevily první zprávy o tom, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se chystá propustit svého nejvyššího vojenského velitele Valerije Zálužného, zdálo se, že představitelé v Moskvě jásají. Jak ukazují dokumenty, které shromáždil server The Washington Post (WP), snažili se právě takový rozkol zinscenovat po mnoho měsíců pomocí šíření dezinformací. Jejich snažení se zaměřilo především na příspěvky na sociálních sítích, část svých sil upnuli i na západní státy.
21. 2. 2024|ČT24
Facebook před dvaceti lety propojil svět. Usnadnil šíření lží a vznik depresí, seniorům pomáhá s osamělostí
Facebook za dvě dekády své existence výrazně změnil svět. Ze sociální sítě, která měla spojit elitu, se postupně stala síť, jež propojila celou planetu a odstartovala novou éru internetu. Přehnaný čas trávený na sítích může vést podle odborníků k úzkostem a depresím, ve facebookovém prostoru se také často šíří dezinformace. Například seniorům ale může pomoci bojovat s osamělostí.
4. 2. 2024|ČT24
Drsné slyšení v Senátu. Zuckerberg se v sále omluvil rodinám, jejichž děti utrpěly újmu kvůli sociálním sítím
Šéfové pěti největších technologických firem podstoupili ve středu v americkém Senátu ostrý výslech. Měli jasně vysvětlit, co všechno dělají pro ochranu dětí před škodlivým obsahem na svých platformách. Zakladatel společnosti Meta Mark Zuckerberg byl donucen se omluvit rodičům, jejichž děti v důsledku užívání sociálních médií utrpěly újmu nebo zemřely. Cílem senátorů je změnit zákon, aby technologické firmy začaly být odpovědné za obsah vytvářený uživateli na jejich platformách.
1. 2. 2024|ČT24
Lepší duševní zdraví i výkonnost v práci. Psychologové popsali vliv kratší doby strávené na sociálních sítích
Pokud se omezí čas strávený na sociálních sítích, zlepší se pracovní výkonnost. To je výsledek německého psychologického experimentu, který se snažil prokázat, jak se mění lidské duševní zdraví v závislosti na množství času stráveného na sítích.
18. 12. 2023|Tomáš Karlík
Meta čelí žalobě kvůli zdraví dětí
Přes čtyřicet amerických států žaluje Metu, která vlastní Facebook a Instagram. Obviňují ji z klamání veřejnosti o rizicích spjatých s používáním jejích sociálních sítí. Podle žaloby přispívají k poškozování duševního zdraví dětí a dospívajících. Meta uvedla, že je krokem amerických států zklamaná.
25. 10. 2023|
Za výroky o jaderném útoku musí aktivista Vrabel zaplatit deset tisíc korun. Podmíněný trest soud zrušil
Odvolací soud uložil pořadateli protivládních demonstrací Ladislavu Vrabelovi za šíření poplašné zprávy peněžitý trest deset tisíc korun. Uznal verdikt prvoinstančního soudu, podle kterého byly mužovy výroky o tom, že Česko plánuje použít jaderné zbraně proti Rusku a následném ruském útoku na Českou republiku, schopné vyvolat v části společnosti obavy a znepokojení. Odvolací senát však zrušil původně uložený čtyřměsíční podmíněný trest s odkladem na rok a půl. Verdikt je pravomocný.
13. 10. 2023|
Lékaři vzdorují přesčasové práci. Téměř pět tisíc z nich ji v prosinci vypovědělo
Zhruba 4,9 tisíce lékařů během prosince vypovědělo přesčasovou práci. Na Facebooku o tom informovala Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK). Podle posledních údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) z roku 2021 je asi 22,6 tisíce lékařských úvazků v akutní péči, jedná se zejména o práci v nemocnicích.
2. 10. 2023Aktualizováno2. 10. 2023, 19:21|
Češi poslali přes sto milionů na léčbu nemocného Martina
Čechům se podařilo vybrat více než sto milionů na léčbu nemocného Martina. Jde o vůbec nejvyšší částku, na kterou se doposud na platformě Donio lidé skládali. Peníze se navíc vybraly v rekordním čase. Samotná sbírka vznikla už koncem srpna, největší část – devadesát milionů korun – se ale vybrala během posledních pěti dní, kdy se zapojili čeští influenceři a známé osobnosti. Vybrané peníze využije rodina na speciální terapii, která by měla pomoci s léčbou vzácného syndromu. Pojišťovna ji odmítla uhradit.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 19:24|Adéla Šponerová, Kateřina Hartmanová
Řidiči v Praze by mohli platit dvě stovky za průjezd Malou Stranou a Smetanovým nábřežím
Za celodenní vjezd na Malou Stranu a Smetanovo nábřeží v centru Prahy by řidiči mohli platit dvě stě korun. Informoval o tom radní městské části Praha 1 pro dopravu Vojtěch Ryvola (ANO). Jde podle něj o návrh, o kterém se jedná. Opatření chce zavést magistrát a Praha 1 i přes nesouhlas některých městských částí. Náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) uvedl, že finální návrh zpoplatnění vjezdu do vybraných částí centra není hotový. O případném zavedení mýta v celém centru či historických částech bude podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) možné uvažovat až po dokončení pražského okruhu.
29. 8. 2023|
Babiš se musí omluvit Holcové za příspěvek o „domluvě se Sorosem“
Šéf ANO a bývalý premiér Andrej Babiš se musí omluvit investigativní novinářce a šéfredaktorce serveru Investigace.cz Pavle Holcové za příspěvek, který o ní zveřejnil na Facebooku. O květnovém rozsudku Krajského soudu v Praze, podle kterého musí politik na svém profilu na sociální síti omluvu zveřejnit do tří dnů od právní moci usnesení, za server informovala Marie Wichterlová. Babiš se k věci zatím nevyjádřil.
15. 8. 2023|
Meta spustila textovou síť Threads, chce s ní konkurovat Twitteru. Ten hrozí žalobou
Firma Meta Platforms, která vlastní sociální sítě Facebook či Instagram, v noci na čtvrtek spustila textovou síť Threads. Chce s ní konkurovat Twitteru. O zahájení provozu nové platformy informovala agentura AFP. Twitter kvůli tomu hrozí žalobou. Tvrdí, že Meta najala jeho bývalé zaměstnance, kteří ukradli obchodní tajemství. Aplikace je podle webu listu The Guardian dostupná zhruba ve stovce zemí světa, nikoliv ale ve státech EU, a to kvůli nejasnostem týkajícím se využití osobních údajů. Šéf firmy Meta Mark Zuckerberg oznámil, že za prvních sedm hodin se na nové síti zaregistrovalo deset milionů uživatelů.
6. 7. 2023Aktualizováno6. 7. 2023, 21:43|
Americká vláda má podle soudu omezit komunikaci se sociálními sítěmi
Zástupci administrativy amerického prezidenta Joea Bidena a některé vládní úřady nesmějí komunikovat s představiteli sociálních sítí ohledně obsahu zveřejněných příspěvků. Soudním příkazem o tom rozhodl louisianský soudce Terry Doughty. Konečný verdikt v případu se teprve očekává, rozhodnutí nicméně představuje významný milník v mezistranickém sporu ohledně míry, do které by vláda měla zasahovat do obsahu na sociálních sítích, píše list The Washington Post (WP).
4. 7. 2023|
Země EU mohou zakázat technologickým společnostem zpracování osobních dat, rozhodl soud
Antimonopolní úřady v zemích Evropské unie mohou zakázat velkým technologickým firmám jako Meta zpracovávat osobní data uživatelů. Konstatoval to v úterý Soudní dvůr EU, jehož rozhodnutí otevírá cestu k rozšíření dohledu nad praktikami dominantních internetových hráčů v unijních zemích.
4. 7. 2023|
Pracovnice děčínského bistra přelstily a lapily posledního z uprchlých makaků
Po osmi dnech se podařilo lapit v Děčíně poslední uprchlou opici. Dvouletého makaka chocholatého pracovnice Bistra nad ferratou nalákaly do skladu, ve kterém ho následně zavřely. O návrat zvířete do zoologické zahrady se pak postarali odborníci. Zoo o tom informovala na Facebooku. Devět opic opustilo minulý týden výběh, u kterého někdo poškodil elektrický ohradník.
20. 6. 2023|
Meta dostala rekordní pokutu 1,2 miliardy eur za porušování ochrany osobních dat v EU
Americká společnost Meta Platforms dostala v Evropské unii pokutu 1,2 miliardy eur (více než 28 miliard Kč) za odesílání informací o uživatelích do Spojených států prostřednictvím své sociální sítě Facebook, a to v rozporu s pravidly EU pro ochranu osobních údajů. Je to nejvyšší pokuta, jaká kdy byla v Unii za podobné prohřešky uložena. Podle médií to v pondělí uvedla irská Komise pro ochranu údajů (DPC), která jedná jménem EU. Společnost se proti rozhodnutí hodlá odvolat.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 22:02|Matěj Lucovič
Doporučujeme
TikTok drží pozornost a sbírá citlivá data. Jeho algoritmus je označován jako „kokain sociálních sítí“
Seznam států, které zakazují používání aplikace TikTok na služebních zařízeních státních zaměstnanců, roste. Reagují tak na obavy ze zneužití velkého množství dat, které sociální síť původem z Číny o svých uživatelích sbírá. Nejde však o jedinou kontroverzi této platformy – americké úřady varují před jejím možným využitím v protizápadním tažení Číny a znepokojení vyvolávají i možné dopady na duševní zdraví mladých uživatelů.
4. 5. 2023Aktualizováno7. 5. 2023, 16:17|
Tomáš Čermák dostal u soudu v Plzni za podporu terorismu pět a půl roku vězení
Na pět a půl roku do vězení poslal Krajský soud v Plzni Tomáše Čermáka. Muž loni v únoru v živém vysílání na Facebooku podle NCOZ podporoval terorismus, když vyzýval lidi, aby udělali všechno pro to – včetně násilí –, aby nebyl přijat pandemický zákon. Čermák se u soudu hájil tím, že šlo o nadsázku a že k fyzickému násilí nikdy nedošlo. Vulgarismy a expresivními slovy prý chtěl upoutal pozornost publika. Hrozilo mu až patnáct let vězení. Rozsudek není pravomocný.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 13:01|Andrea Čandová
Anticeny pro největší slídily dostali Microsoft, Seznam.cz či Jurečka
Anticeny Velkého bratra pro největší slídily za loňský rok dostaly společnosti Microsoft a Seznam.cz spolu s Nejvyšším správním soudem (NSS). V kategorii Výrok Velkého bratra proměnil jednu z nominací ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Výsledky oznámila pořádající organizace Iuridicum Remedium, která pozitivní cenu udělila společnosti NoLog za poskytování bezplatných služeb umožňujících elektronicky bezpečně komunikovat bez nutnosti platit za to osobními údaji.
23. 3. 2023|
Soud potvrdil patnáct měsíců vězení pro Tušla. Vydíral názorovou odpůrkyni a vyhrožoval strážníkovi
V souhrnu patnáct měsíců si ve vězení odpyká Patrik Tušl, potvrdil to odvolací soud. Tušl podle rozsudku telefonicky vydíral ženu, která spravovala facebookovou skupinu namířenou proti dezinformátorům, pak také vyhrožoval strážníkovi, který po něm v autobuse vyžadoval nošení respirátoru. V trestu je zahrnuté i mužovo předchozí odsouzení za nenávistné výroky o Ukrajincích.
21. 3. 2023|Matěj Lucovič
Společnost Meta se chystá propustit dalších deset tisíc zaměstnanců
Americká internetová společnost Meta Platforms, která vlastní například Facebook, Instagram nebo WhatsApp, propustí podle vyjádření generálního ředitele Marka Zuckerberga dalších deset tisíc pracovníků. Meta je první velkou technologickou firmou ve Spojených státech, která oznámila druhé kolo hromadného propouštění.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 20:54|
Odpůrce očkování často spojuje touha po zisku. Většina webů na šíření dezinformací vydělává, ukázala studie
Šíření dezinformací o nebezpečnosti očkování se pro někoho může stát cestou ke slávě, dalším dává životní naplnění v upřímné snaze pomoci jiným, ale pro většinu aktérů na této scéně je to cesta k penězům. Ukázala to studie, která vyšla na konci roku 2022 v odborném časopise Journal of Communication.
8. 2. 2023|
Pro uživatele sociálních sítí je šíření lží jako droga, ukazuje studie
Nepravdivé informace, úmyslné lži i pravdivá fakta vytržená z kontextu. Ekosystém dezinformací v posledních letech rychle roste a bují. Zajímá proto stále více expertů z nejrůznějších oborů. Psychologové, kteří tento fenomén prostudovali, věří, že našli příčinu, která lidi k šíření fake news vede.
19. 1. 2023|
Kampaň Google proti dezinformacím je mělká a chybí jí uvěřitelnost, tvrdí reklamní expert Vilém Rubeš
Společnosti Google se sice podařilo naplnit vytyčený cíl a její reklamní kampaň proti dezinformacím vidělo několik milionů Čechů, ale marketér Vilém Rubeš zpochybňuje řemeslné zpracování jejích video spotů. Podle odhadů oslovených odborníků může kampaň do společnosti přinést dílčí změny. Snaha Google čelit na internetu nepravdivým informacím je součástí jeho dříve deklarovaného směřování, i když politolog Vít Střítecký upozorňuje, že k němu firma přistoupila pod tlakem veřejnosti.
17. 1. 2023|