TÉMA

Technologie

Lotyšští vědci otestovali nový zdroj energie. Elektřinu vyrábí ze zvuku, může se hodit pro mise za Jupiter
Lotyšským vědcům se poprvé podařilo předvést nový způsob získávání elektřiny, který by se dal využít především na dlouhodobých kosmických misích, ale možná i na Zemi v místech, kde není možné získávat elektřinu jinak. Inovace si za zdroj elektřiny bere zvuk.
27. 2. 2024|Tomáš Karlík
Nový britský úřad chce překračovat hranice nemožného, třeba poroučet počasí
Úřad pro pokročilý výzkum a vynálezy dostal od britské vlády za úkol studovat hranice vědy. Má se zaměřit na projekty, které jsou natolik zvláštní a mají tak malou pravděpodobnost uspět, že by jinak nesehnaly finance. Pokud ale uspějí, mohou zásadním způsobem pomoci.
20. 2. 2024|ČTK
Čtyřdenní pracovní týden se v Brně osvědčil. Nehodí se však pro každou profesi, tvrdí sociolog
Firmy v Česku zavádějí nové benefity, aby si udržely zaměstnance, případně nalákaly nové. Jedním z takových benefitů je například čtyřdenní pracovní týden. V technologické firmě v Brně – Králově Poli se po zkušebním roce rozhodli ve zkráceném pracovním týdnu pokračovat. Jiné firmy zase sázejí na neomezenou dovolenou.
9. 2. 2024|Marek Vrlák, ČT24
Britové úspěšně otestovali „Dračí oheň“. Laserová zbraň trefí minci z kilometrové vzdálenosti
Spojené království provedlo úspěšnou zkoušku své první laserové zbraně. Londýn doufá, že využije systém DragonFire (Dračí oheň) jako budoucí levnější alternativu k raketám. Laserová zbraň je natolik přesná, že dokáže zasáhnout minci z kilometrové vzdálenosti, cituje server BBC britské ministerstvo obrany. Zbraň by mohla být součástí válečných lodí, které by tak účinněji likvidovaly drony, jejichž využití v konfliktech sílí.
25. 1. 2024|ČT24
OpenAI uvolnila vlastní pravidla a začala spolupracovat s americkou armádou
Společnost OpenAI potichu ze svých zásad odstranila zákaz, který zapovídal, aby poskytovala své umělé inteligence (AI) armádám. Jejích služeb bude nově využívat americká armáda, zkoumat chce, zda by AI nepomohla zabránit sebevraždám veteránů. Podle analytiků změna regulí otevírá firmě nové možnosti a nové trhy.
23. 1. 2024|Tomáš Karlík
Boj s deep fakes musí začínat na školách, míní Kolář. Určit hranici nebezpečnosti umělé inteligence je těžké, řekl Bělica
Člen komise pro hybridní hrozby Poslanecké sněmovny Ondřej Kolář (TOP 09) a člen výboru pro obranu Poslanecké sněmovny Josef Bělica (ANO) mají oba za to, že některé projevy umělé inteligence, například takzvané deep fakes, jsou novou hrozbou moderní doby a je nutné s nimi bojovat, ať už zákony nebo osvětou. Zároveň ale mají nové technologie i řadu pozitivních využití, shodli se v pořadu Události, komentáře.
20. 1. 2024|ČT24
V Las Vegas můžete potkat auta bez řidiče. Neovládá je počítač, ale na dálku člověk
Před několika lety byly slibnou dopravní technologií automobily bez řidiče, které řídí zabudovaný počítač. Už nějakou dobu o nich ale není moc slyšet, a když, tak se řeší problémy jejich algoritmů s rozhodováním v krizových situacích, aby byly bezpečné pro člověka. Německá společnost Vay se vydala jinou cestou a v Las Vegas spustila první komerční službu, která umožňuje objednat si dálkově řízené elektroauto, jež dojede až k nim.
20. 1. 2024|ČT24
Vláda schválila přes 200 miliard na nadzvukové letectvo, miliardy mají jít i na obranný výzkum
Na udržení a rozvoj českého nadzvukového letectva bude do roku 2036 vyčleněno 215,8 miliardy korun. Program, který obsahuje vyčíslení výdajů na letectvo na příštích 13 let, ve středu schválila vláda. Kromě nákupu 24 letounů páté generace F-35 za 150 miliard korun, který vláda schválila na konci září, částka zahrnuje například náklady na pronájem nyní používaných gripenů. Dalších přibližně šest miliard má jít do roku 2029 na vývoj, výzkum a inovace v obranném sektoru.
29. 11. 2023|
Všichni experti na umělou inteligenci chtějí AGI. Neumí se ale shodnout, co to je
Většina velkých společností, které se věnují umělé inteligenci, mluví o svém konečném cíli, jímž by měla být „opravdová umělá inteligence“ neboli AGI, obecná umělá inteligence. Podle nového výzkumu společnosti DeepMind se ale tvůrci neshodují na tom, co by vlastně AGI mělo být. A tak to zkusili definovat sami.
22. 11. 2023|
České součástky do vrtulníků skončily navzdory sankcím v Rusku, tvrdí ukrajinská média
Klíčové součástky pro vojenské vrtulníky, které vyrábí První brněnská strojírna (PBS) Velká Bíteš, se dostaly do Ruska i po začátku plnohodnotné invaze na Ukrajinu. Ukrajinský server The Kyiv Independent (TKI) tvrdí, že k tomu došlo pomocí třetích podniků v Kazachstánu a v Indii a že tím česká společnost mohla porušit sankce zavedené proti Rusku Evropskou unií. PBS pochybení odmítá a na svých stránkách v úterý uvedla, že ukrajinská analýza čerpá informace z nespolehlivého zdroje. Jde prý o „falešné obvinění“ a o „špinavou hru ruských služeb“.
21. 11. 2023|
Pražský dopravní podnik spustil nový reklamní systém. Cestující metra uvidí LED inzerci v tunelech
Pražský dopravní podnik (DPP) spustil na lince metra A nový reklamně-informační systém. Ten zobrazuje LED světla v tunelech za okny projíždějící soupravy a skládá je do souvislého obrazu. Praha je první město ve střední a východní Evropě, které bude tuto metodu využívat, obdobný systém reklamy funguje například v Barceloně, Madridu nebo Římě.
20. 11. 2023|jch
Investoři chtějí návrat Altmana do čela OpenAI. Správní rada firmy o tom už údajně jedná
Významní investoři společnosti OpenAI, která vyvinula chatovací systém ChatGPT, tlačí firmu k tomu, aby vrátila Sama Altmana do funkce výkonného ředitele. Informují o tom média s odvoláním na své zdroje. Podle některých zdrojů s Altmanem o návratu do funkce jedná správní rada podniku, která ho v pátek večer překvapivě odvolala.
19. 11. 2023|
Nedonošeným dětem prospívá pokládání na hrudník matky, pomáhají nové metody i přístroje
České porodnice se ve čtvrtek, v předvečer Světového dne předčasně narozených dětí, zahalují do purpurové barvy. Upozorňují tím na nové přístupy, díky kterým matka a předčasně narozené dítě mohou být spolu, konkrétně na nové přístroje a důležitost takzvaného klokánkování, tedy pokládání nedonošených dětí na hrudník matky.
16. 11. 2023|jch
Mocní rivalové hledají cestu ke stabilizaci. Čínsko-americký obchod kvete, spor o Rusko i Tchaj-wan trvá
Spojené státy a Čína mají za sebou další rok turbulentních vztahů. Rivalita mocností pokračuje v bezpečnostní i hospodářské sféře, vzájemný obchod přesto kvete. Peking ale popudilo omezení vývozu technologií do této asijské země, Washington pak kromě porušování lidských práv znepokojují čínské vojenské manévry u Tchaj-wanu a v Jihočínském moři. Velmoci se neshodnou ani v otázce války na Ukrajině, kde Peking odmítá odsoudit ruskou agresi a pomáhá Moskvě obcházet sankce. Obě země ale podle expertů doufají, že se napjaté vztahy podaří i díky schůzce prezidentů Joea Bidena a Si Ťin-pchinga postupně stabilizovat.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 17:05|
Kdyby zavolala čínská armáda, zavěsil bych, říká představitel firmy analyzující satelitní snímky s pomocí AI
Až na některé polární oblasti jsme schopni vidět jakékoliv místo na planetě, řekl v Interview ČT24 viceprezident české firmy SpaceKnow Jonáš Vlk. Společnost totiž dokáže z vesmíru pomocí satelitů sledovat téměř každé místo na Zemi a pomocí umělé inteligence (AI) zanalyzovat, co se na pořízených snímcích odehrává. Její služby v minulosti využila například Ukrajina na začátku plnohodnotné ruské invaze. Pokud by však podnik kontaktovali například zástupci čínské nebo íránské armády, Vlk by podle svých slov „zavěsil“.
10. 11. 2023|
Liberečtí vědci vymysleli, jak ze starých oděvů vyrobit tvrdý materiál
Vědci z Technické univerzity v Liberci (TUL) vyvinuli technologii, která umožňuje znovu využít staré oděvy včetně knoflíků nebo zipů. Materiál se rozemele, směs se zalije pryskyřicí a vylisuje se z ní pevná deska, případně je možné lisovat směs do formy. Materiál může najít uplatnění ve stavebnictví, při výrobě nábytku nebo v automobilovém průmyslu.
7. 11. 2023|
Británie pořádá summit o umělé inteligenci. V budoucnu chce být světovou špičkou
Spojené království pořádá summit o bezpečnosti umělé inteligence (AI). Londýn na jednání představil společné prohlášení, shodli se na něm zástupci Evropské unie a 28 dalších zemí, včetně Spojených států nebo Číny. Už v pondělí se přitom skupina ekonomicky vyspělých zemí G7 dohodla na souboru doporučení pro firmy vyvíjející nejsofistikovanější formy AI, které mají pomoci najít rovnováhu mezi přínosy těchto technologií a jejich úskalími.
1. 11. 2023|Matěj Lucovič
Čína zpřísňuje zákon o státním tajemství. Nařčen z jeho porušení může být kdokoliv
Čína chce zpřísnit zákon o státním tajemství, zvažuje jeho novelizaci. Nový návrh zákona například zakazuje zaměstnancům státu cestovat do zahraničí bez povolení. Součástí systému se podle něho má přitom stát i veřejné vzdělávání o uchovávání tajemství. Zpravodajka ČT Barbora Šámalová uvedla, že novela rovněž rozšiřuje pravomoce úřadu národní správy státní tajné ochrany, aby jeho pracovníci mohli sami vyslýchat podezřelé nebo studovat příslušné spisy.
1. 11. 2023|
Autonomní traktor i dron. Zemědělcům pomáhají moderní technologie
Lepší úrodu se snaží zemědělci zajistit i pomocí moderních technologií. O dotace na investice do zemědělských a potravinářských podniků je velký zájem. Farmáři a potravináři letos přihlásili přes pět tisíc projektů za více než třináct miliard. Vůbec poprvé mohli zemědělci žádat i o dotace na nákup dronů. Podle Zemědělského svazu by také moderní technologie mohly v budoucnu pomoci i s nedostatkem pracovníků v oboru.
28. 10. 2023|
Invazní druhy budou hledat umělé inteligence, likvidovat je budou roboti
Do likvidace invazních druhů, které ročně způsobují vysoké škody zemědělcům a vytlačují z přírody původní druhy, se zapojí drony, roboti a umělá inteligence. Projekt, jehož vznik iniciovala ochranářská společnost Česká krajina spravující přírodní rezervaci v bývalém vojenském prostoru v Milovicích na Nymbursku, mají společně vyvíjet některé české univerzity, výzkumné ústavy a startupy.
26. 10. 2023|
Domov ve Zborovicích má nová polohovatelná lůžka. Fungují i při výpadku proudu
Dvě lůžka s funkcí otočného roštu má nově k dispozici Domov pro osoby se zdravotním postižením ve Zborovicích na Kroměřížsku. Jde o technologickou novinku, kterou mají v tomto zařízení jako první v Česku, sdělila ředitelka krajské příspěvkové organizace Sociální služby Haná Alena Mazurová. Nová lůžka mají usnadnit život klientům i personálu.
25. 10. 2023|
Porodnice v Praze zavádí do prenatální péče telemedicínu. Její využívání v Česku stoupá
První porodnice v Česku zavádí telemedicínu do prenatální péče. Těhotné ženy přes aplikaci posílají lékaři aktuální údaje o svém stavu. V pražském Podolí se tak snaží minimalizovat rizika infekce nebo zbytečné dojíždění, zároveň jde o doplnění běžných kontrol. Loni v tuzemsku využívání prostředků telemedicíny meziročně stouplo zhruba o třetinu. Častěji ji volí soukromá zařízení a většina úkonů není hrazena z veřejného pojištění.
21. 10. 2023|
Potřebujeme tablety, ne umělou inteligenci, reagují školy na výtky ministerstva
Některé základní školy a gymnázia podle ministerstva školství nesprávně využívají peníze na nákup pokročilých digitálních pomůcek. Mezi ty patří třeba virtuální realita, 3D tiskárny nebo umělá inteligence. Podle prezidenta Asociace ředitelů základních škol Luboše Zajíce ale školám schází běžná výpočetní technika, jako jsou tablety nebo notebooky. Na nákup „high-tech“ pomůcek loni ministerstvo mezi školy rozdělilo 716 milionů korun. Při nesprávném využití jim přitom hrozí, že budou muset část peněz vrátit.
30. 9. 2023|Alena Pondělíčková
Šéf TikToku mě ujistil, že data nebudou opouštět Evropu, řekla Jourová. EU to bude prověřovat
Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová prohlašuje, že velké technologické firmy se musí podřídit, pokud chtějí využívat evropský trh. „V Evropě se bude nadále podnikat podle evropských pravidel, která jsou přísná, leč spravedlivá,“ sdělila Jourová v Interview ČT24 k budoucnosti digitálních platforem na kontinentu. Komise prý připravuje i kodex pro umělou inteligenci (AI), který s sebou ale nese otázky, jaké nástroje dát do ruky prokuratuře.
21. 9. 2023|