TÉMA

NASA

Zemřel Thomas Stafford. Astronaut , který v kosmu nabídl přátelskou ruku Sovětům
Ve věku 93 let po dlouhé nemoci zemřel někdejší astronaut amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Thomas Stafford, který byl zapojený do programů Apollo a Gemini. Rodák z Oklahomy čtyřikrát letěl do vesmíru, z toho jednou na oběžnou dráhu Měsíce, a v roce 1975 se v době vrcholící studené války ve vesmíru na palubách kosmických lodí Sojuz a Apollo setkal se sovětskými kosmonauty. O jeho úmrtí s odvoláním na šéfa NASA informoval veřejnoprávní rozhlas NPR.
před 1 h hodinou|ČTK
NASA vytvořila novou „zprávu v lahvi“, která říká o lidstvu všechno podstatné. Pošle ji k Europě
Americká agentura NASA vyšle letos do kosmu misi, která bude hledat stopy života ve Sluneční soustavě. K měsíci Europa pošle sondu, která kromě vědeckých přístrojů ponese také poselství o člověku a Zemi.
17. 3. 2024|Tomáš Karlík
Nově pozorovaná vzdálená galaxie žila rychle a zemřela mladá. Z porodnice hvězd se stal vesmírný hřbitov
Dva týmy odborníků s pomocí Webbova teleskopu prozkoumaly jednu z nejmladších a nejvzdálenějších galaxií. Výjimečně zářivá GN-z11 existovala, ale také patrně zanikla už v dobách, kdy byl kosmos ještě v plenkách. Agentura Reuters vesmírný systém přirovnala k americkému herci Jamesi Deanovi, který razil heslo „žij rychle, zemři mladý“.
7. 3. 2024|ČTK
NASA představila svůj první „dračák“. Hubbleův teleskop v něm zmizel beze stopy
Americká vesmírná agentura se pokouší komunikovat vědu nečekanými způsoby. Na začátku března představila svou první hru na hrdiny, v které kombinuje zábavu a poznání.
6. 3. 2024|Tomáš Karlík
Na ISS vyrazila čtveřice astronautů. Budou zkoumat vliv mikrogravitace na život
K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v pondělí brzy ráno SEČ z mysu Canaveral na Floridě odstartovala vesmírná loď Crew-8 se třemi americkými astronauty a jedním ruským kosmonautem na palubě. Informuje o tom agentura Reuters. Nová posádka před sebou má dvě stovky úkolů, sledovat chce mimo jiné to, jak mikrogravitace působí na rostlinné buňky.
4. 3. 2024|ČTK
Vzduch uniká z ruské části ISS stále víc. Rychlost se za čtyři roky zdvojnásobila
Únik vzduchu v ruské části Mezinárodní vesmírné stanice se zvětšil. Oznámila to americká NASA a stejně jako ruská kosmická agentura Roskosmos zdůraznila, že tento problém nepředstavuje bezprostřední hrozbu pro stanici ani její posádku.
1. 3. 2024|Tomáš Karlík
Dvacet metrů od srážky. Na oběžné dráze málem došlo ke kolizi mezi ruským a americkým satelitem
Kalifornská společnost LeoLabs, která se věnuje sledování těles na nízké oběžné dráze Země, oznámila, že se tam tento týden téměř střetly dvě družice. Mělo jít o satelit TIMED agentury NASA a nefunkční ruskou družici Cosmos 2221.
29. 2. 2024|Tomáš Karlík
Na Slunci došlo během 24 hodin ke třem erupcím síly X. Zemi neohrozily
Slunce se blíží k vrcholu svého jedenáctiletého cyklu, takže je mimořádně aktivní. Důkazem jsou tři erupce, k nimž došlo během posledního dne. Všechny patřily do třídy těch nejsilnějších – naštěstí ale mířily mimo Zemi.
23. 2. 2024|Tomáš Karlík
Soukromá americká mise IM-1 přistála na Měsíci. Modul je ale převrácený na bok
Modul Odysseus od americké firmy Intuitive Machines přistál na povrchu Měsíce a k Zemi začal zhruba dvě hodiny po dosednutí vysílat data. Spojené státy se tak po více než půlstoletí vrátily na lunární povrch. Odysseus se zároveň stal prvním soukromým kosmickým plavidlem v dějinách, kterému se podařilo dosednout na lunární povrch. Podle agentur AP a Reuters je ale nyní modul převrácený na bok.
23. 2. 2024|ČTK
Astronomové popsali srážku dvou exoplanet u mladé hvězdy
Zářící kosmický oblak skrýval srážku dvou vzdálených těles. NASA popsala, jak kolize exoplanet vypadala a odhalila své plány, jak chce tuto událost dále studovat.
21. 2. 2024|Tomáš Karlík
Měsíc smrti může být ve skutečnosti měsícem života, naznačuje výzkum Mimasu
Astronomové ho přirovnávají – také kvůli jeho vnější podobnosti – k Hvězdě smrti z Hvězdných válek, ale ukazuje se, že by mohl být pohostinnější, než se dříve zdálo. Mimas, malý Saturnův měsíc, obsahuje podle nové studie pod svým ledovým povrchem nejspíš tekutý oceán, který by mohl být ideální pro výskyt života.
12. 2. 2024|Tomáš Karlík
NASA vypustila družici, která bude zkoumat oceán a atmosféru. Mise vznikla přes odpor Trumpovy vlády
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vyslal na oběžnou dráhu nový satelit, který má detailně zkoumat oceány a zemskou atmosféru. Satelit jménem Pace za 948 milionů dolarů (zhruba 22 miliard korun) vynesla raketa Falcon společnosti SpaceX. Z Floridy odstartovala jižně přes Atlantský oceán.
9. 2. 2024|ČTK
Ruský kosmonaut se stal rekordmanem, pobyl ve vesmíru déle než kdokoliv jiný
Ruský kosmonaut Oleg Kononěnko se stal člověkem, který strávil nejdelší dobu ve vesmíru. Informovala o tom ruská vesmírná agentura Roskosmos. Devětapadesátiletý Kononěnko strávil ve vesmíru za svoji kariéru více než 878 dnů a 12 hodin. Dosavadním držitelem rekordu byl od roku 2015 Kononěnkův krajan Gennadij Padalka, připomíná agentura AP. Padalka ve vesmíru pobyl celkem 878 dnů, 11 hodin, 29 minut a 48 vteřin.
5. 2. 2024|ČTK
Česko stále stojí o vyslání astronauta do vesmíru. Musí to ale pomoci ekonomice, řekl Kupka
Česko má podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) stále zájem o vyslání svého astronauta do vesmíru, musí to ale znamenat přínos pro českou ekonomiku. Šéf resortu to uvedl po jednání v americké NASA a návštěvě texaské společnosti Axiom Space, která o víkendu vynesla do kosmu prvního tureckého astronauta. Firma dále usiluje o českou účast, přestože její nabídku Praha loni odmítla.
27. 1. 2024|ČT24
Vrtulníček Ingenuity už nevzlétne. NASA misi na Marsu ukončila
Miniaturní vrtulník Ingenuity, který se v roce 2021 jako první motorem poháněný stroj na cizí planetě vznesl do marsovské atmosféry, ukončil svou misi. Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), podle kterého už helikoptérka nemůže létat.
26. 1. 2024|ČTK
Nové vesmírné závody přinášejí problémy se znečištěním. I malé množství může mít zásadní dopady
Zemi obíhá stále víc družic, do kosmu je vynáší pořád víc raket. Přestože jsou emise z těchto letů svým množstvím zanedbatelné, dostávají se do míst v atmosféře, kde mohou uškodit. Vědci teprve začínají chápat, jak velký to může být problém.
22. 1. 2024|ČTK
Modul Peregrine na Měsíci nepřistane. Shořel v atmosféře Země, včetně českého přístroje
V pozemské atmosféře v noci na pátek po neúspěšném pokusu o první americké přistání na Měsíci po více než půlstoletí shořel lunární modul Peregrine společnosti Astrobotic Technology (AT). Informovala o tom stanice BBC News na svém webu. Firma dříve uvedla, že návrat plavidla, které vstoupilo do ochranného obalu Země nad odlehlou částí Tichého oceánu, nepředstavuje žádné bezpečnostní riziko.
19. 1. 2024|ČTK
NASA představila tiché nadzvukové letadlo. Zúžená příď má eliminovat sonický třesk
V USA se v polovině ledna veřejnosti poprvé slavnostně představil experimentální nadzvukový letoun X-59 QueSST, na jehož vývoji a výrobě spolupracovaly americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) a společnost Lockheed Martin. Stroj má podle nich být začátkem nové éry letecké dopravy, v níž se mají na nebe vrátit komerční nadzvukové lety.
15. 1. 2024|Tomáš Karlík
NASA odkládá start misí Artemis k Měsíci, soukromí dodavatelé nestíhají
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) o rok odložil mise Artemis II a Artemis III, které měly s posádkou zamířit k Měsíci, respektive na něm poprvé od konce programu Apollo v roce 1972 přistát. Oznámil to šéf úřadu Bill Nelson.
10. 1. 2024|Tomáš Karlík
První americký lunární modul po padesáti letech má potíže, přišel o kritické množství paliva
Z Floridy odstartovala raketa Vulcan firmy United Launch Alliance (ULA) s lunárním modulem od Astrobotic Technology (AT). Jde o první americký modul, který se pokusí přistát na Měsíci za posledních více než padesát let, a rovněž o první lunární modul v soukromém vlastnictví. Naděje, že bude AT první soukromou firmou s modulem na Měsíci se však výrazně ztenčily. Podle prohlášení firmy se zhruba sedm hodin po startu objevily problémy s orientací solárního panelu, který pro systémy modulu vyrábí energii, a lunární modul přišel o kritické množství paliva. Odborníci se nyní snaží přehodnotit cíle mise.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 22:08|Tomáš Karlík, ČTK
Uran a Neptun vypadají jako dvojčata. Astronomové přehodnotili podobu vzdálených planet
Obecné představy o tom, že nejvzdálenější planety Sluneční soustavy Uran a Neptun mají zelenou a temně modrou barvu, zformovaly snímky ze sondy Voayger, podle vědců je ale skutečnost jiná. V nové studii britští astronomové překvapivě ukázali, že planety jsou si svou barevností velmi podobné a mají světlý zelenavě modrý odstín. Nereálné zobrazení planet kdysi vzniklo kvůli použití barevných filtrů, které měly dát vyniknout některým detailům na jejich povrchu.
8. 1. 2024|ČTK
Americký miniraketoplán X-37B odstartoval na další tajnou misi
Z kosmodromu na floridském mysu Canaveral v pátek v noci odstartovala raketa Falcon Heavy společnosti SpaceX s americkým vojenským miniraketoplánem X-37B na palubě. Jedná se o sedmý let raketoplánu, který při předchozích misích strávil ve vesmíru celkem už více než deset let. Co přesně je účelem mise, úřady nezveřejňují, podotkla agentura AP.
29. 12. 2023|ČTK
Američtí astronauti otestovali vesmírný výtah. Má je snést na povrch Měsíce
Astronauti amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) na Zemi otestovali výtah, který je má do konce tohoto desetiletí dopravit na povrch Měsíce. Výtah je součástí přistávacího modulu Starship pro program Artemis, buduje ho soukromá společnost SpaceX, napsal server Space.com.
29. 12. 2023|ČTK
Miliony kilometrů vzdálená sonda NASA poslala laserem na Zemi video s kočkou
Laserové zařízení na palubě modulu Psyche amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) odeslalo ze vzdálenosti 31 milionů kilometrů na Zemi video – patnáctivteřinový záběr kočky jménem Taters, která se ohání po světle z laserového ukazovátka. Podle NASA jde o testování technologií přenášejících data ze vzdáleného vesmíru, které usnadní budoucí mise s lidskou posádkou do vesmíru.
20. 12. 2023|ČTK