TÉMA

Móda

Grand designérem roku je Jan Plecháč, v kolekci váz zachytil Duši lesa

Absolutním vítězem cen Czech Grand Design 2023 se v neděli stal Jan Plecháč, titul Grand designér roku získal za svou vázu Abyss, vázy Harmonic a za kolekci váz a nápojového skla Duše lesa, které navrhl pro sklárnu Moser. Do síně slávy českého designu vstoupil in memoriam designér Jiří Jiroutek (1928 až 2023), který se zapsal do historie českého designu ikonickou kolekcí nábytku U-450.
3. 3. 2024|

Český design zná své finalisty

Finalisty cen Czech Grand Design zvolila Akademie designu ČR. Vybraní soutěžící mají šanci získat ocenění za nejlepší dílo v kategorii produktového designu, módy, fotografie, šperku, grafického designu a ilustrace. Vyhlášení proběhlo v Moravské galerii v Brně, kde zároveň odstartovala výstava loňských výherců. Do finálního výběru se dostalo čtyřiadvacet účastníků. Vítězi budou oznámeni při galavečeru ve Stavovském divadle 3. března 2024.
29. 2. 2024|

Leopardí kožich a červená rtěnka. Mafiánské manželky ze Sopranů a Kmotra ovlivňují módu

Hodné holky jsou out, naznačuje jeden z trendů na sociální síti TikTok. In je být mafiánskou manželkou. Stylizace do žen v okázalém kožichu a s výrazným zlatem se inspiruje v šatníku postav ze seriálu Rodina Sopranů nebo filmové série Kmotr. Oblíbenost hashtagu #mobwife vede k úvahám o prezentaci luxusu v dobách krize i k debatě, zda je správné považovat organizovaný zločin za „glamour“.
13. 2. 2024|

Návrhářka z New Yorku odráží v módě svou imigrantskou zkušenost

Americká módní návrhářka s asijskými kořeny Christine Alcalayová reaguje ve své nejnovější kolekci na aktuální krizi s ubytováváním uprchlíků v New Yorku. Ve své práci se tak snaží vyjít vstříc osobám různých barev pleti i různých náboženských vyznání. Čerpá i ze své vlastní imigrantské zkušenosti.
25. 8. 2023|

Od bot Charlotty Masarykové po inaugurační šaty Evy Pavlové. Výstava porovnává módu a styl prvních dam

Některé manželky českých a československých prezidentů vystupovaly na veřejnosti častěji, jiné dávaly přednost soukromí či své profesi. Na veřejném obrazu prezidentů se ale podílely všechny. A jejich oděvy odrážely proměny a různé charaktery symbolické role první dámy. Výstava v Národním muzeu na módě a stylu prezidentských chotí ukazuje, jak se měnilo společenské klima během posledních sta let. Návštěvníci nahlédnou do šatníku dvanácti prvních dam, od Charlotty Masarykové po Evu Pavlovou.
16. 5. 2023|

Fast fashion značky často kopírují, a tak rychle chrlí zboží, říká módní návrhář Jan Černý

Fast fashion neboli rychlá móda je roky kritizovaný fenomén. Značky chrlí desítky kolekcí ročně, nové modely dokážou na trh dodat v řádu dnů až týdnů. Má to ale svou skrytou cenu, která není patrná z etikety. K nadspotřebě oblečení pak vede podle českého módního návrháře Jana Černého především účinný marketing firem. Tématu negativních souvislostí módního průmyslu se věnuje nový díl publicistického pořadu Bilance, který má premiéru v novém čase ve čtvrtek 19. ledna ve 21:00 na ČT1.
17. 1. 2023|

Vliv médií i kontrakultury. Kde se vzal fenomén „ošklivých“ vánočních svetrů

Pletený svršek se soby, vánočními ozdobami a stromky či třeba se sněhulákem. Svetry s vánočními motivy se v posledním desetiletí staly velmi oblíbenou součástí svátečního období. Prodávají je nejen fast fashion řetězce a luxusní módní domy, ale i fastfoody či streamovací platformy. S vánočními svetry se pořádají i vánoční večírky či fundraisingové akce. Pletené svršky s motivy Vánoc zpočátku neměly být směšné ani „ošklivé“, pouze kreativní a radostné. Křiklavé a někdy i bláznivé motivy a způsoby provedení se na trhu objevily poměrně nedávno. Podle módní historičky Gail DeMeyereové je pro vánoční svetry charakteristické, že se líbí většině lidí a dokážou je pobavit.
22. 12. 2022|

Návrhářka Beata Rajská a tkadlec Josef Fidler chtějí, aby i mladí nosili žinylku

Dostat staré řemeslo do současné módy je společným záměrem tkalce Josefa Fidlera a módní návrhářky Beaty Rajské. Ta ve své kolekci využívá žinylku, ručně tkanou textilii, kterou Fidler jako jediný v Evropě vyrábí podle původního patentu.
30. 8. 2022|

30 let zpět: Módní přehlídka letních střihů

Doba se neustále mění a s ní i módní trendy a vkus. Jaké modely plavek a plážového oblečení letěly v roce 1992? To předváděly modelky na módní přehlídce v Brně.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 3. 2022|

Zemřel Thierry Mugler. Jako módní návrhář spoluutvářel estetiku osmdesátých let

Francouzský módní návrhář Thierry Mugler, který oblékal například zpěvačky Beyonce, Lady Gagu nebo Davida Bowieho, v neděli zemřel. Bylo mu 73 let. Ve svojí tvorbě, která spoluutvářela především módu osmdesátých let, se inspiroval poválečnou estetikou.
24. 1. 2022|

30 let zpět: Městečko, kde se Češi mohli inspirovat

V roce 1931 koupil Tomáš Baťa ve východní Francii pět set hektarů půdy a postavil zde továrnu na výrobu obuvi, kolem níž postupně vzniklo vzorové městečko Baťaville. V roce 1991 Baťův francouzský závod, který tou dobou zaměstnával sedmnáct set lidí, navštívil štáb Československé televize.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
1. 12. 2021|

Největší odkladiště rychlé módy je v Chile, výroba oblečení představuje velký ekologický problém

Říká se jí rychlá móda a odpovídá na touhu některých lidí měnit šatník v závislosti na měnícím se střihu a barvách každé sezony s co nejnižšími nároky na vlastní peněženku. Fenomén ale živí nebezpečný trend plýtvání zdroji, energií a vodou. Nejlépe je vidět na nejsušší poušti světa v jihoamerickém Chile, kde se nachází pravděpodobně největší hřbitov rychlé módy na planetě.
26. 11. 2021|

Soud schválil plán na reorganizaci kožešnické firmy Kara Trutnov

Krajský soud v Hradci Králové schválil reorganizační plán zkrachovalé kožešnické obchodní společnosti Kara Trutnov, vyplývá z dokumentů v insolvenčním rejstříku. Reorganizace má umožnit zachování podnikání Kary. S reorganizačním plánem již 25. října vyslovili souhlas věřitelé. V insolvenčním řízení je Kara od února. Má 160 věřitelů, kteří po ní požadují 277 milionů korun.
11. 11. 2021Aktualizováno11. 11. 2021, 14:30|

Kara Trutnov obnovuje výrobu, do podniku se vrátil bývalý majitel

Pokus o záchranu tradiční firmy Kara Trutnov pokračuje. Továrnu na výrobu kožených a kožešinových oděvů převzala v úpadku investiční skupina Natland a bývalý majitel Zdeněk Rinth. Před třemi lety prosperující firmu prodal, teď se do zadluženého podniku vrací.
20. 5. 2021|

Kara Trutnov je v insolvenci, řízení začalo i se sesterskou Pietro Filipi

Do insolvence poslal soud kožešnickou společnost Kara Trutnov. Návrh na sebe podala sama, dluží přes čtvrt miliardy korun. Své ekonomické potíže dává do souvislosti s vládními opatřeními proti koronaviru. Insolvenční řízení začalo i s další oděvní společností Pietro Filipi a firmou Pietro Filipi stores.
8. 2. 2021|

Pandemie, home office a tepláky. Oděvní fenomén má už stoletou tradici

Zhruba sto let zná svět tepláky. Oděvní fenomén už zdaleka nepatří jen do pohodlí domova nebo na atletické dráhy či do tělocvičen. V posledních letech úspěšně dobývaly také svět módy. Souvisí to s poptávkou po pohodlí, zároveň ale s nutností, aby kus z pružného materiálu vypadal elegantně. Do „teplákové kultury“ zasáhla i koronavirová pandemie, během které lidé tráví více času doma. Revoluce v šatnících se ale podle módní publicistky Veroniky Ruppert konat nebude. „Budeme si chtít obléknout zase něco jiného než tepláky,“ myslí si.
31. 12. 2020|

Zemřel Pierre Cardin. Návrhář, stylista a vizionář, jehož jméno je navždy spjaté s módou

Zemřel francouzský módní návrhář Pierre Cardin, vizionářský stylista a průkopník prêt-à-porter, konfekčního odívání, jež módu zpřístupnilo širší veřejnosti. Cardin byl držitelem několika řádů a ocenění a člen francouzské Akademie krásných umění. Zemřel ve věku 98 let v Americké nemocnici v Paříži. Agentuře AFP jeho úmrtí oznámili pozůstalí.
29. 12. 2020|

Zemřel Kenzó Takada, první japonský návrhář, který se usídlil v Paříži

Na následky onemocnění covid-19 zemřel v nemocnici Neuilly-sur-Seine u Paříže japonský módní návrhář Kenzó Takada. Zakladateli značky Kenzo bylo 81 let. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na Takadova mluvčího.
4. 10. 2020|

30 let zpět: Monokiny jsou tady

Plavky monokiny se staly součástí letního šatníku mnohých žen. K dostání tehdy byly dva typy. Jak takové monokiny z roku 1990 vypadaly, představuje reportáž Aktualit.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
1. 8. 2020|

V době reálného socialismu se nenakupovalo, ale shánělo. Z odpadků se stávala móda, říká socioložka Kubátová

Západ byl v době socialismu plný lákavého, ale pro obyčejné lidi nedostižného zboží a výrobků. A tak se stávaly hitem i obyčejné igelitky s logy známých skupin nebo plechovky od Coca-Coly vystavované na stole a naplněné propiskami. Sběratelé těchto „cenností“ neváhali dokonce vyrazit na lov do vlaků vracejících se ze západního Německa do Československa a sbírali odhozené plechovky nebo třeba obaly od čokolády. Z odpadků se stávala móda a kdo je neměl, nic neznamenal, vysvětluje socioložka Helena Kubátová, která přednáší na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci.
26. 12. 2019|

Výrobci chrlí sto miliard kusů oblečení ročně. Část leží ve skříni ladem, tak se rozjíždí půjčování

Každý rok projde koloběhem světové módní produkce kolem stovky miliard kusů oblečení. Módní průmysl je tak druhým největším znečišťovatelem na Zemi. Proměnlivé trendy diktují neustálé změny a šatníky se často plní sotva nošenými věcmi. Řešení se přitom nabízí: nákup garderoby nahradit jejím vypůjčením, sdílením nebo výměnou.
21. 9. 2019|

Nejexkluzivnější společenská událost v Británii. Dostihy v Ascotu jsou přehlídkou elegance i módní výstřednosti

V Británii začaly pětidenní královské dostihy v Ascotu, které se pořádají každoročně v červnu na závodišti jihozápadně od Londýna. Nejprestižnější sportovní událost roku se těší popularitě nejen mezi královskou rodinou a milovníky koní, ale přitahuje i zapálené módní nadšence. Ti si potrpí zejména na extravagantní pokrývky hlavy – ty jsou v Ascotu, který se řídí přísnými pravidly odívání, pro všechny návštěvníky povinné.
19. 6. 2019|

Italští Bonnie a Clyde. Policie po letech dopadla dvojici, která parazitovala na slávě Clooneyho

Thajská policie ve spolupráci s Itálií zatkla podvodníka vydávajícího se za amerického herce George Clooneyho. Společně s ním zadrželi i jeho manželku. Interpol po nich pátral sedm let. Díky tomu získali přezdívku italští Bonnie a Clyde. Dvojice Clooneyho jméno zneužila při propagaci nové módní značky a investory tak připravila o miliony korun.
18. 6. 2019|

Mají návrháři platit za lidové vzory? Carolina Herrera vyvolala novou kolekcí spor

Nová kolekce módní značky Carolina Herrera vzbudila rozruch, a to nejen v módním světě. Na internetu sklidila kritiku za to, že ač vychází z latinskoamerického designu, prezentují ji výlučně bělošky. Mexická vláda newyorskou designérku původem z Venezuely rovnou obvinila, že „zneužila vzory tradiční kultury“.
16. 6. 2019|