TÉMA

Čeština

Na přípravné lekce češtiny chodí jen část ukrajinských dětí. Navazující jazyková podpora na školách často chybí úplně

Dva roky po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu chodí do tuzemských škol skoro padesát tisíc ukrajinských dětí, které utekly do Česka. Jen polovina z nich ale prošla speciálními hodinami češtiny, na které mají v prvním roce nárok všichni cizinci. Část dětí pak vzdělávací systém opouští předčasně.
1. 3. 2024|

Před dvěma lety Žeňa do školy v Česku nechtěl, teď už ukrajinský hoch zvládá češtinu bez problémů

Přes 40 tisíc uprchlíků žije dva roky po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu na území Jihomoravského kraje se statutem dočasné ochrany. Ve Zlínském kraji je to podle údajů ministerstva vnitra zhruba jedenáct a půl tisíce lidí. Větší část příchozích, kteří v obou krajích zůstali, tvoří ženy a děti. Právě ty si musely ve školách zvykat na nové kamarády a neznámý jazyk.
23. 2. 2024|

Mnichov je dle britského diplomata bolestivou lekcí. Pokud necháte na holičkách přátele, ustupujete zlu, říká Field

Když britský velvyslanec v České republice Matthew Field nastoupil do funkce, stanovil si čtyři priority. Jedou z nich je i společná podpora Ukrajiny. Češi i Britové byli jedni z prvních, kteří Ukrajině poskytli pomoc, řekl. Podle něj je to mimo jiné dáno zkušeností obou zemí s ruskou agresí, ale také tím, že Ukrajina bojuje i v jejich zájmu. V souvislosti s tím hovořil i o Mnichovské dohodě a politice appeasementu 30. let 20. století, která je dle něj bolestivou lekcí. „Pokud necháte na holičkách přátele, tak ustupujete zlu, ale vy si nepomůžete,“ upozornil v Interview ČT24.
9. 9. 2023|

Látky jako kratom budou podléhat regulaci a nebudou se moci prodávat dětem do 18 let, uvedl Bartoš

Takzvané psychoaktivní látky typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC budou prodávány pouze osobám starším 18 let, schválila ve středu vláda. Podle ministra pro místní rozvoj a digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) vznikne kvůli regulaci další kategorie psychomodulačních látek.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 16:36|

Naučit se česky, stát se novinářem, ajťákem nebo filmařem, to všechno lze na letních školách

Skupinka studentů s kamerou v ulicích Havlíčkova Brodu, připravený mikrofon, před objektivem respondent – i tak může vypadat letní výuka budoucích žurnalistů. Ale nejen ti se v letních měsících snaží zdokonalit své znalosti. Studenti z celého světa se sjíždějí například na letní výuku češtiny. Zájem o letní školy znovu stoupá. Kromě psaní, střihu nebo jazyků lze o prázdninách studovat například i programování.
20. 8. 2023|

Zemřela lingvistka, pedagožka a znalkyně brněnského „hantecu“ Marie Krčmová

V pondělí 6. března 2023 zemřela ve věku 82 let emeritní profesorka a bývalá vedoucí Ústavu jazykovědy a baltistiky Filosofické fakulty Masarykovy univerzity Marie Krčmová. Informovala o tom škola na svých webových stránkách. Velmi známé jsou její práce o brněnské mluvě známé jako hantec, ale také o fonetice, fonologii a stylistice.
8. 3. 2023|

Za půlstoletí čeština nevymře, jen se změní jako společnost, ujišťuje lingvistka

Na světě je téměř sedm tisíc jazyků. Na 21. únor připadá mezinárodní den, který připomíná důležitost mateřského jazyka pro identitu člověka i kulturní dědictví lidstva. Zejména malým jazykům totiž hrozí zánik. Čeština v ohrožení není, ale samozřejmě se jako každý živý jazyk vyvíjí v závislosti na společnosti, která česky mluví, říká Hana Dufková z Ústavu českého jazyka a teorie komunikace.
21. 2. 2023|

Podzimní maturity: Z matematiky a němčiny propadly více než dvě třetiny studentů

K zářijovým maturitním zkouškám se letos přihlásilo téměř 18 tisíc středoškoláků, z toho zhruba jen každý sedmý skládal zkoušku v řádném termínu. Společnou částí maturity neprošlo 38 procent studentů, v testu z matematiky nebo německého jazyka neuspělo přes 70 procent maturantů. Vyplývá to z dat Cermatu.
14. 10. 2022|

Pětina ukrajinských uprchlíků chyběla ve škole. Odborníci doporučují intenzivnější kurzy češtiny

Ukrajinské rodiny se potýkají s odmítáním při zápisech do škol a upozorňují na málo volnočasových aktivit pro děti a nedostatek příležitostí učit se česky. Vyplynulo to z prvního výzkumu, který se zaměřil na jejich zkušenosti i bariéry ve vzdělávání. Začlenění do společnosti je přitom klíčové pro psychiku dětí i osvojení jazyka.
19. 7. 2022|

Ministerstva řekla, jak mají vypadat kurzy češtiny pro uprchlíky. Uhradí je úřady práce

Ministerstvo školství zveřejnilo požadavky na podobu jazykových kurzů češtiny pro uprchlíky z Ukrajiny. Provozovatelé mohou začít žádat o akreditaci. Vyřizování tohoto povolení se zjednoduší. Jazykovou přípravu pak uhradí úřady práce z evropských peněz na podporu zaměstnanosti, informovala mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Resorty práce a školství vyzvaly vzdělávací instituce, aby kurzy připravily a o akreditaci žádaly.
9. 5. 2022|

Drobný obor s dobrou pověstí. V Japonsku roste zájem o bohemistiku

Čeština se stává perspektivním studijním oborem v Japonsku. Na Tokijské univerzitě mezinárodních studií se bohemistika vyučuje přes třicet let a zájem o ni každoročně roste. Může za to i působení japonských firem v Česku.
7. 5. 2022|

Jak naučit ukrajinské děti bezbolestně česky? ČT:D vsází i na pohádky

S tím, jak do Česka kvůli válce na Ukrajině uprchlo s rodiči i mnoho dětí, vzrostla rychle potřeba naučit příchozí česky a seznámit je s místními zvyklostmi a poměry. S tím pomáhá i web Déčka, kde už nyní ukrajinské děti najdou řadu her či videí. Kreativní producentka ČT:D Štěpánka Sunková ve středečním Studiu 6 přiblížila další plány – v nejbližší době se například malí uprchlíci budou moci učit česky zábavnou formou – při sledování pohádek.
20. 4. 2022|

Ve sbírce ukrajinské ambasády na nákup zbraní se sešla už téměř miliarda korun

Na sbírkovém účtu ukrajinského velvyslanectví v Praze, které za vybrané peníze pořizuje zbraně, se od dárců sešla už téměř miliarda korun. Ukrajinská ambasáda o tom v neděli informovala na Twitteru. Do sbírky přispělo 115 tisíc dárců, kteří poslali 977 milionů korun. S nákupem a dopravou výzbroje pomáhá ukrajinskému velvyslanectví české ministerstvo obrany. V pátek se na velvyslanectví uskutečnila schůzka zástupců Ukrajiny, ministerstva obrany a několika významných dárců, uvedlo v neděli velvyslanectví na svém webu.
10. 4. 2022|

Ukrajinští lékaři by mohli v Česku pracovat jako stážisté, zákony se ale měnit nebudou, upozornil Válek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve středu předloží vládě dokument, díky kterému budou moci zdravotníci z Ukrajiny pracovat v tuzemských nemocnicích. Nastoupit by měli jako zahraniční stážisté, uvedl to v Otázkách Václava Moravce. Po dobu tří měsíců by tak mohli pracovat bez úředního uznání vysokoškolských diplomů. Aprobační zkouška by se navíc měla zjednodušit, kvalita však musí zůstat zachována, shodli se členka poslaneckého výboru pro zdravotnictví Iveta Štefanová (SPD) a předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 15:02|

Z Ukrajiny dorazilo do Česka na 300 tisíc uprchlíků. Jejich proud slábne

Do České republiky dorazilo z Ukrajiny podle odhadu české vlády na 300 tisíc lidí, speciální víza dostalo v Česku od počátku ruské invaze přes 274 tisíc uprchlíků. Někteří se začali učit česky, aby zvýšili své šance na trhu práce. Lidé před ruskou ambasádou připomínali masakr civilistů v Buče.
9. 4. 2022|

Vláda schválila navýšení životního a existenčního minima o deset procent, prodloužila nouzový stav

Vláda Petra Fialy (ODS) rozhodla o zvýšení životního a existenčního minima o deset procent od 1. dubna, chce tak pomoci domácnostem s rostoucími cenami. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) po skončení zasedání řekl, že dopad na letošní rozpočet odhaduje na 1,8 až dvě miliardy korun. Částky hrají roli při posuzování nároku na pomoc od státu i při stanovení výše některých dávek. Kabinet rovněž podle informací ČTK schválil prodloužení nouzového stavu do 31. května tak, jak to úterním hlasováním umožnila sněmovna.
30. 3. 2022Aktualizováno30. 3. 2022, 15:53|

Po desetiletích služby odchází do důchodu evangelický farář z Ašska. Nemá ho kdo nahradit

V Aši končí po více než třiceti letech svou službu evangelický farář. V regionu se staral hned o tři objekty a bohoslužby vedl ve dvou jazycích. Jeho funkci ale nemá kdo nastálo převzít.
31. 12. 2021|

Inspekce zjišťuje, jak ovlivnila výuka na dálku vzdělávání dětí

Školní inspekce začala zjišťovat, jak přesně zasáhla loňská distanční výuka do vzdělávání dětí. Žáci z druhých stupňů škol, které se dobrovolně přihlásily, budou vyplňovat testy z češtiny, angličtiny a matematiky. Podle posledního průzkumu vznikl mezi žáky kvůli odlišné podpoře rodičů někdy až tříměsíční rozdíl v zameškaném učivu.
19. 10. 2021|

Cizinci, kteří žádají o trvalý pobyt, musí složit těžší zkoušku z češtiny. Úroveň A1 už nestačí

Cizinci, kteří žádají o trvalý pobyt v Česku, musejí skládat těžší zkoušky z češtiny. Dosud jim stačilo mít jen základní znalosti, teď je nutná pokročilá úroveň. Podle ministerstva vnitra tak Česko po letech srovnává pravidla se zbytkem Evropy. Celkem v tuzemsku žije přes šest set tisíc cizinců, trvalý pobyt má zhruba polovina z nich. Jazykovou zkoušku musejí skládat ti ze zemí mimo Evropskou unii.
7. 10. 2021|

Češtinu pro cizince nabídne od září přes tři sta škol. Chybí ale informace i samotní žáci

Od začátku nového školního roku se do výuky češtiny pro školáky s cizím mateřským jazykem zapojí přes tři sta škol a 322 školek. Vyplývá to z dat, které České televizi poskytly kraje. Některé školy ale podle ředitelů nemají dostatek informací nebo samotné žáky, kteří by kurzy navštěvovali. Školám ukládá povinnost poskytovat češtinu pro cizince novela vyhlášky o předškolním a základním vzdělávání z prosince loňského roku. Náklady na tuto výuku teď podle ministerstva školství vzrostou z 52 milionů na 191 milionů korun ročně.
26. 8. 2021|

Česko si připomíná odkaz Jana Husa, byl upálen před 606 lety

Česká republika si 6. července připomíná odkaz církevního reformátora Jana Husa, který byl pro své názory upálen před 606 lety na koncilu v německé Kostnici. V jeho rodišti, Husinci na Prachaticku, odhalili novou branku propojující zahradu Centra Mistra Jana Husa s nádvořím modlitebny Církve bratrské. Tato událost byla společně s ekumenickou bohoslužbou součástí Husových oslav, které večer završil charitativní koncert. Lidé mohli jeho památku uctít také při bohoslužbách v Betlémské kapli v Praze.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 21:46|

Písemné maturity studenti letos zvládli nejlépe od roku 2013, ukázala analýza

Neúspěšnost u státních maturitních testů letos v květnu proti minulým letům klesla. Neuspělo u nich 11,2 procenta studentů, kteří šli ke zkouškám poprvé. Loni to bylo o 6,3 procentního bodu víc. Nižší neúspěšnost než letos byla u didaktických testů naposledy v roce 2013, kdy činila 10,5 procenta. Vyplývá to z analýzy výsledků, které zveřejnil Cermat na svém webu.
25. 6. 2021|

Didaktické testy z češtiny zvládlo více studentů než loni. U matematiky hodnotili učitelé výsledky mírněji

U státní maturity se letos výrazně snížila neúspěšnost studentů v didaktickém testu z češtiny. Propadlo jich 4,9 procenta, tedy o 9,3 procentního bodu méně než loni. Z matematiky propadlo letos 16,8 procenta studentů, o 0,8 procentního bodu méně než před rokem. Vyplývá to z informací ministerstva školství a Cermatu, který státní didaktické testy organizuje a vyhodnocuje. Výsledky maturitních testů zhodnotili zástupci škol a odborných pedagogických spolků jako zdařilé.
7. 6. 2021Aktualizováno7. 6. 2021, 17:34|

Svobodná Evropa začala před 70 lety přinášet do Československa celodenní objektivní informace i novou naději

Pravidelné celodenní vysílání Rádia Svobodná Evropa (RFE) v češtině odstartovalo z mnichovského studia 1. května roku 1951. Pro socialistický režim se stalo nepřítelem, pro Čechoslováky bylo v době totality jedním z mála objektivních zdrojů informací, které kvůli komunistickým rušičkám provázelo charakteristické praskání a pískání.
1. 5. 2021|