Naučit se česky, stát se novinářem, ajťákem nebo filmařem, to všechno lze na letních školách

Skupinka studentů s kamerou v ulicích Havlíčkova Brodu, připravený mikrofon, před objektivem respondent – i tak může vypadat letní výuka budoucích žurnalistů. Ale nejen ti se v letních měsících snaží zdokonalit své znalosti. Studenti z celého světa se sjíždějí například na letní výuku češtiny. Zájem o letní školy znovu stoupá. Kromě psaní, střihu nebo jazyků lze o prázdninách studovat například i programování.

„Letos máme zhruba o desítku studentů více než vloni, to znamená zhruba padesátku účastníků,“ říká Monika Brothánková z organizačního týmu Letní žurnalistické školy, která tento týden probíhá v Havlíčkově Brodě. Psát, natáčet a stříhat se tak na škole pojmenované podle Karla Havlíčka Borovského učí studenti z celé České republiky, ze Slovenska a Ukrajiny.

Vzdělávací instituce, univerzity, neziskové organizace nebo firmy letos pořádají letní školy s různým zaměřením. Například Univerzita Karlova pořádá kurzy s právním, medicínským nebo přírodovědným zaměřením, v Olomouci si na Letní škole Badatele mohou středoškoláci rozšířit znalosti z biologie, chemie, matematiky, fyziky a věd o Zemi a na brněnském VUT před několika dny skončila Letní vědecká škola. Populární jsou také kurzy češtiny pro cizince.

Potomci Čechů, studenti bohemistiky nebo tlumočníci se učí česky

Na Univerzitě Karlově, která kromě Letní školy slovanských studií pořádá i další kurzy češtiny, letos dokonce podle mluvčího Václava Hájka zájemců přibylo – lépe řečeno se dostal zhruba zpátky na předcovidovou úroveň. „V tomto roce (léto 2023) jsme zaznamenali zvýšený nárůst zájemců o tyto kurzy v porovnání s létem roku 2022, a sice o cca 35 procent,“ sděluje. „Letos byl z pochopitelných důvodů také nárůst studentů z Ukrajiny,“ doplňuje.

Nejenom Češi tak tráví léto v učebnách. „Abych se mohl aklimatizovat a integrovat v Česku, rozhodl jsem se pravidelně studovat češtinu. Hodně mi pomáhala Letní škola slovanských studiích: zúčastnil jsem se škol v Praze, Českých Budějovicích a Olomouci,“ říká Andrea Trenta, Ital, který žije v Česku už několik let a v létě se v Olomouci rozhodl znalost českého jazyka zdokonalit.

Na Letní školy slovanských studií, které pořádá ministerstvo školství (MŠMT) kromě Olomouce také v Poděbradech, Plzni, Brně, Praze a Českých Budějovicích, letos přijelo kolem 400 stipendistů z ciziny. Učit češtinu se tak podle Evy Rusinové, vedoucí Kabinetu češtiny pro cizince z Masarykovy univerzity, přijíždí studenti bohemistiky zahraničních univerzit, překladatelé, tlumočníci nebo potomci krajanů. V Brně letos mělo semestrální stipendia pro výuku češtiny 200 ukrajinských studentů a v průběhu roku se u nich tento jazyk učilo 600 lidí z válkou zasažené země.

Ajťačkou za týden

Za týden strávený na letní škole IT neziskovky Czechitas se středoškolačky mohou naučit základy programování, práce s JavaScriptem nebo grafiky. „Letos se ve dvou bězích zúčastnilo 54 slečen, loni to bylo 70, ale tam se jednalo o tři běhy,“ vysvětluje marketingová specialistka Czechitasu Kateřina Jeřábková.

„Dáme jim úplný základ, snažíme se zapojovat třeba soft-skills jako prezentování,“ poznamenává. Cílem jejich dvou letních škol v Praze a v Brně je podle ní ukázat děvčatům ve věku 15–19 let, že IT není jen programování.

Letní školy jsou většinou krátkodobé pobyty, které trvají několik týdnů až jeden nebo celé dva letní měsíce. Podobně jako cizinci přijíždí do Česka, můžou také zájemci z tuzemska vyrazit na letní školu do zahraničí. Pro studenty ve spolupráci s univerzitami nabízí taková místa Akademická informační agentura (AIA).