Informační technologie nejsou jen pro muže. Stále víc zajímají i ženy

Dostat víc žen do IT je jedno z důležitých témat letošního ročníku konference PyCon CZ, kterou hostí brněnské Vysoké učení technické. Součástí konference jsou i workshopy, na nichž se účastnice učí základy programování nebo vytvořit vlastní webové stránky. Výuce a vzdělávání žen v IT se věnují neziskové organizace, ke studiu technických oborů je motivují i vysoké školy.

Pětadvacetiletá Petra Vaškových je příkladem úspěšné ženy, která se v IT prosadila. Pracuje jako projektová manažerka společnosti kiwi.com, kde vede v drtivé většině mužský kolektiv. V osmdesátičlenném týmu má pouze tři ženy. Přitom v minulosti studovala politologii a jako malá chtěla být zdravotní sestrou.

Ochota pracovat v čistě mužském kolektivu často závisí na osobnosti a sebevědomí žen. Právě kvůli nedostatku sebedůvěry se programátorky často o práci v IT neucházejí. „Občas vidím holky, které si nevěří a myslí si, že na to nemají. Na pracovní pozice se nám mnohonásobně víc hlásí muži,“ říká Petra Vaškových.

Muži mají v informačních technologiích náskok, protože se jim mnohdy věnují už od střední školy. Je to jejich koníček. Pro zájemkyně o programování proto existují vzdělávací kurzy. Pořádají je například komunitní organizace PyLadies nebo Czechitas „V pětadvaceti letech si mnoho žen myslí, že už je pro ně pozdě učit se programovat. Nikdy není pozdě začít,“ vyzývá Zuzana Plachá z Czechitas.

Vytvořit vlastní webové stránky za jeden den. Žádný problém

Naučit se vytvořit vlastní webové stránky za jediný den měly za úkol účastnice workshopu, který uspořádala v rámci konference PyCon CZ organizace Django Girls. Zájem byl veliký. „Existuje spousta žen, které mají zájem učit se vyvíjet internetové stránky a aplikace. Snažíme se jim ukázat cestu a otevřít prostor,“ řekla organizátorka workshopu Veronika Švecová z Django Girls.

  •  Django girls - nezisková organizace, jejímž cílem je podpořit ženy pracující v programování. Nabízejí finanční zdroje a logistickou podporu pro pořádání jednodenních workshopů, které jsou zdarma a bývají otevřené zájemkyním o informační technologie.
  • Pravidelně se jich účastní 30 až 60 žen. Jsou zaměřené na práci v internetovém jazyce HTML, CSS, Python a Django. Za poslední dva roky uspořádali více než dvě stě akcí v pětašedesáti zemích. 
  • Pyladies - mezinárodní komunitní organizace, která podporuje vývojářky pracující v jazyce Python. Pravidelně navštěvují a pořádají konference, přednášky nebo vzdělávací kurzy zaměřené na genderovou rovnost v oboru informačních technologií. Jejich hlavním cílem je podnítit vývojářky, aby se snažily prosadit a byly v IT víc vidět.
  • Czechitas – komunitní organizace podporující ženy vývojářky. Pořádají setkání a tréninky, které se zaměřují na konkrétní technologie nebo znalosti. Fungují na dobrovolnické bázi, vytvářejí návody pro ženy v IT, publikují články o aktuálních tématech ze světa informačních technologií.

Ke studiu technických oborů ženy motivuje i brněnské VUT

Problému genderové rovnosti v technických oborech se Vysoké učení technické v Brně věnuje už delší dobu. Podle studie, kterou škola loni zpracovala, se ženy mnohdy techniky bojí. V učebnách elektrotechniky a informatiky jich je nyní méně než deset procent. Přímo na fakultě informačních technologií se vzdělává zhruba dvě stě studentek z celkového počtu necelých dvou a půl tisíc. Cílem VUT je, aby se jejich počet zvýšil alespoň na třetinu ze všech studujících.

Od loňského roku škola pořádá pravidelné semináře na základních a středních školách s cílem inspirovat dívky ke studiu informatiky a jiných technických oborů. Zájemkyně lákají na lukrativnost oborů, jejichž studium podle nich zajistí lepší uplatnění na trhu práce, vyšší mzdy a flexibilní pracovní podmínky.