Ženy se zbytečně bojí techniky. K jejímu studiu je láká brněnské VUT

Více peněz, lepší uplatnění na trhu práce i flexibilní pracovní podmínky. Takto láká Vysoké učení technické ženy ke studiu dosud spíš mužských oborů. Podle nové studie, kterou škola zpracovala, se ženy mnohdy zbytečně techniky bojí.

„Ze začátku jsem si moc nevěřila. Ale kdyby tehdy na základní škole mi někdo řekl, že to není složitý obor a podpořil mě, tak bych to zkusila,“ popsala své rozhodování Veronika Foltýnová, která nyní studuje teleinformatiku. V budoucnu by tak mohla být třeba správkyní sítě nebo programátorkou.

Technika ji lákala už před nástupem na střední, ale bála se, že bude pro ni příliš těžká. Na vysokou školu s technickým zaměřením se proto přihlásila až po vystudování jiného oboru. „Bych si to vyčítala, kdybych to nezkusila, tak jsem se sama rozhodla,“ řekla Foltýnová. Studium je pro ni spíše koníčkem. „Člověk si musí projít tou fyzikou, matematikou, těmi základy. Ale potom už je to spíš zábava než těžká práce," dodala.

Studentek techniky je málo

Veronika je ve svém oboru přínosem. „Padesát procent zákazníků tvoří ženy. Pokud zařízení navrhují muži, tak si myslím, že nikdy ten návrh nemůže být tak dobrý, aby ženám stoprocentně vyhovoval. Proto je úžasné, když se návrhářkou stane žena,“ vysvětlil vyučující Zbyněk Raida na Vysoké škole technické v Brně. V učebnách elektrotechniky a informatiky je nyní ani ne deset procent žen. Cílem je, aby jich byla třetina.

Proto chce ústav lákat dívky na základních a středních školách. Že práce v technice není nedosažitelné sci-fi, jim předvede i výzkumnice a vysokoškolská učitelka Lucie Hudcová. „Ráda bych studentkám ukázala něco z mé praxe, z práce co dělám. Pokud je baví matika a fyzika, tak potenciál mají. Práce je dobře ohodnocená a flexibilní, po mateřské jde jít na částečný úvazek,“ uvedla Hudcová, která je dvojnásobnou matkou.

Absolventi technických škol jsou navíc nejžádanější na trhu práce - podle údajů Evropské unie bude v tomto oboru za pět let chybět až 900 tisíc odborníků. „V nedávné době jsme mohli vidět výrazný pokles studentů. V dnešní době počet stagnuje,“ popsal situaci ředitel centra SIX Martin Slanina.

Přibývají ženy podnikatelky

Žen přibývá naopak mezi podnikateli. Zatímco počet mužů podnikatelů v České republice od roku 2011 stagnuje, jejich počet výrazně roste. Na jihovýchodní Moravě vzrostl za pět let počet podnikajících žen o skoro deset tisíc. A čtyřicetiprocentní nárůst zájmu o rozjezd podnikání oproti loňsku eviduje i zlínský úřad práce. Právě zlínské Asistenční centrum pro podporu podnikání žen nejčastěji pomáhá ženám po rodičovské dovolené nebo klientkám Úřadu práce.