TÉMA

Alkohol

Češi žijí nezdravě, umírají proto dříve než průměrní Evropané, zjistili vědci

Česko za dvacet let od vstupu do Evropské unie (EU) nezvládlo dohnat evropský průměr ve zdraví. Úmrtnost na příčiny, kterým lze předejít, je v Česku o čtvrtinu vyšší než unijní průměr. Na vině je zejména nezdravý životní styl Čechů, uvedli vědci z Národního institutu pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (SYRI). Charakteristickými jsou podle výzkumníků zvýšená konzumace alkoholu, kouření, nezdravá strava nebo nedostatek fyzické aktivity.
15. 4. 2024|

V Česku přibývá dětí, které se předávkovaly běžně dostupnými léky

Případů předávkování běžnými léky u dětí a dospívajících v posledních dvou letech v Česku přibylo. Otravu si nejčastěji přivodí v kombinaci s jinými návykovými látkami nebo alkoholem. Ve většině případů jde o pokus o demonstrativní sebevraždu. V jiných případech jsou mladiství ovlivněni výzvami vrstevníků na sociálních sítích. Častěji se předávkují dívky než chlapci, uvedli na čtvrteční tiskové konferenci zástupci Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN).
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 20:40|

Rusové zapíjejí stres. Covid a válka zvedly v zemi spotřebu tvrdého alkoholu

Spotřeba tvrdého alkoholu v Rusku byla loni nejvyšší od roku 2017. Na hlavu připadlo víc než sedm litrů lihu. Nejvíc Rusů pije v oblastech s drsnými klimatickými podmínkami na severu země a Dálném východě. Klesající trend znovu obrátil koronavirus a ruský vpád na Ukrajinu. Podle expertů Rusové nevidí jinou cestu, jak překonat stres.
1. 4. 2024|

Blížíme se k řešení ohledně zdanění tichého vína, řekl Fiala

Koalice se podle premiéra Petra Fialy (ODS) blíží k rozhodnutí o možném zdanění tichého vína. Řekl to v rozhovoru pro Týden v politice. Tato vína tak zůstávají jako jediný alkohol bez spotřební daně. Opozice krok odmítá a doporučuje celoevropské řešení. O tom v minulosti mluvil i ministr zemědělství. Možné zdanění řešila ministerská odborná skupina, teď už má rozhodnout koalice.
30. 3. 2024Aktualizováno30. 3. 2024, 17:28|

Méně drog či alkoholu, více energetických nápojů, popsal výzkum rizikové chování mladých

Mladí Češi v současné době experimentují více s vapováním než s klasickými cigaretami. Opakované pití energetických nápojů vzrostlo u českých deváťáků z 16 na 22 procent u chlapců a ze sedmi na patnáct procent u dívek. Popsal to výzkumný tým studie HBSC Univerzity Palackého v Olomouci, který ve spolupráci s Úřadem vlády České republiky zkoumal rizikové chování dětí ve věku 11 až 15 let.
21. 3. 2024|

Češi spotřebují podobně potravin jako v roce 1950, dopřávají si ale více masa nebo alkoholu

Češi spotřebovali v roce 2022 podobný objem potravin jako v roce 1950, a to téměř osm set kilogramů na jednoho obyvatele za rok. O více než polovinu ale například stoupla od roku 1950 spotřeba masa nebo alkoholu. Naopak brambory a chleba jí v současnosti obyvatelé Česka výrazně méně než na začátku 50. let. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad v aktuálním vydání svého magazínu Statistika&My.
19. 3. 2024Aktualizováno19. 3. 2024, 14:03|

Žalobce Solar pil v pracovní době alkohol, rok bude pobírat nižší plat

Pražský státní zástupce Marek Solar pil v pracovní době alkohol a bude rok pobírat plat snížený o patnáct procent. Kárný senát Nejvyššího správního soudu schválil dohodu, kterou Solar uzavřel se svou nadřízenou, pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. Solar požití alkoholu nepopřel. Jinak prohřešek u soudu nekomentoval.
13. 3. 2024|

Britská vláda odložila plánované zvýšení daně u alkoholu v restauracích. Chce zabránit zavírání podniků

Británie řeší drahé pivo v hospodách. S rostoucími cenami tam ubývá zákazníků a stovky podniků tak musí zavřít. Aby provozovatelům pomohla, rozhodla se vláda odložit plánované zvýšení spotřební daně u alkoholu v restauracích.
13. 3. 2024|

Zákaz HHC se blíží, už se objevují alternativy. Vobořil i experti prosazují regulovaný trh

Prodejci od středy nebudou moci nabízet v obchodech ani na internetu výrobky s HHC a dalšími látkami, které vyjmenovává novela nařízení vlády o seznamech návykových látek. Nezákonným se stává také samotné držení takových produktů, zdůraznil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS). Experti reakci státu kritizují a upozorňují, že zakázané substance už nahrazují jiné. Vobořil vidí cestu v regulovaném trhu, pokrok si slibuje také od nového zákona o psychotropních látkách.
5. 3. 2024|

Lidovci jsou nově ochotni jednat o spotřební dani na tiché víno

Premiér Petr Fiala (ODS) na pondělní návštěvě jižní Moravy uvedl, že není přesvědčen o zavedení spotřební daně z tichého vína. Na Pálavě mimo jiné zopakoval, že ve většině okolních zemí stát takovou taxu nevybírá. Zavedení daně naopak nově připouštějí lidovci.
4. 3. 2024|

Češi průměrně vypijí deset litrů čistého alkoholu ročně. Tuzemská spotřeba zůstává na vrcholu žebříčků

Spotřeba alkoholu v Česku zůstává jednou z nejvyšších na světě. Na osobu, včetně dětí, průměrně připadá kolem deseti litrů čistého alkoholu za rok. Obliba cigaret naopak klesá, nahrazují je alternativní produkty.
4. 3. 2024|

Shoda nad zdaněním tichého vína se dál hledá, řekl ministr Výborný

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že mezi vládou a vinaři zatím nepanuje shoda na případné spotřební dani na tichá vína. To je nyní jediný alkohol bez spotřební daně. Pracovní skupina, se kterou Výborný jednal, předloží pětikoalici a ministerstvu financí k posouzení několik návrhů na jeho zdanění.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 20:03|

Přibývá center, která pomáhají lidem se závislostmi. Jak funguje jedno z nich, vyzkoušela redaktorka ČT

Přibývá adiktologických center i organizací, které pomáhají lidem se závislostmi a psychickými potížemi. Podle odborníků je ale podobných služeb stále málo. Jak funguje jedno z center, které poskytuje anonymní léčbu závislostí nebo depresí, vyzkoušela redaktorka České televize Lea Surovcová.
20. 2. 2024|

Zákaz HHC může přijít rychle, zní z ministerstva. Není to řešení, oponuje zástupce spolku pro léčbu konopím

Vláda ve středu rozhodne, zda zařadí HHC na seznam zakázaných návykových látek. Zatím není jasné, odkdy by zákaz platil, protože ho ještě musí notifikovat Evropská komise. Podle vedoucího oddělení Inspektorátu omamných a psychotropních látek na ministerstvu zdravotnictví Petra Nováka by to mohlo být rychle, dokonce v řádu dní. Předseda správní rady Pacientského spolku pro léčbu konopím Pavel Kubů míní, že zařazení HHC na seznam není správným krokem. Dostupnost látky by se podle něj měla spíš regulovat.
14. 2. 2024|

Krátce po útoku na filozofické fakultě hrozil muž před její budovou další střelbou. Soud ho potrestal podmínkou

Obvodní soud pro Prahu 1 udělil tříletou podmínku a zákaz vstupu do hlavního města muži, který jen pár dní po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vyhrožoval další střelbou a smrtí vraha rodičů, sdělila ČT mluvčí soudu Eva Švíglerová. Jde o jeden z prvních ukončených případů, kterými se policie v souvislosti se střelbou na fakultě zabývá.
1. 2. 2024|

Soud začal řešit případ ženy, která měla otrávit matku metanolem. Může padnout i výjimečný trest

Krajský soud v Brně se začal zabývat případem ženy, která podle obžaloby loni v únoru otrávila v Jihlavě svoji matku, když jí nalila do kávy metanol. Obžalovaná popírá, že by šlo o úmysl, hrozí jí 15 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Motivem činu měl být majetkový prospěch. Soud v pátek zároveň ženu ponechal ve vazbě. Hlavní líčení bude pokračovat 2. února, v plánu jsou výslechy svědků a čtení listinných důkazů.
19. 1. 2024|

Suchý leden funguje, potvrzuje studie

Čím méně alkoholu člověk vypije, tím menší jsou dopady na jeho organismus. Podle nové studie to platí i o krátkodobějším vysazení této drogy, které je spojené například s akcemi typu suchý leden nebo suchý únor.
3. 1. 2024|

PŘEHLEDNĚ: Začíná platit většina úsporného balíčku, mění se důchody i rodičovský příspěvek

Od Nového roku začíná platit řada legislativních změn, které se přímo dotknou obyvatel Česka. Od 1. ledna nabývá účinnosti většina opatření vládního konsolidačního balíčku, který by měl zlepšit hospodaření státu. Zavádí nicméně daňové změny, které se podle odborníků odrazí na příjmech domácností. Zvýší se ale například důchody a rodičovský příspěvek, změny pak čekají i řidiče.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 19:58|

Hrozbu časné demence zvyšují hlavně alkoholismus a osamělost

Zneužívání alkoholu, nižší socioekonomický status, osamělost či sluchové postižení patří mezi patnáct faktorů, které významně zvyšují riziko časného nástupu demence. Informoval o tom list The Guardian s odkazem na studii, podle které mezi rizikové faktory patří také nižší vzdělání, nedostatek vitaminu D nebo deprese.
27. 12. 2023|

Štědrého večera 1953 se v Šakvicích nedožilo přes sto lidí. Zabil je opilý strojvedoucí

Štědrý den je obvykle považován za období klidu po předvánočním nákupním shonu, je dnem, na který se těší děti celý rok, a v žádném případě to není moment, kdy by musela truchlit celá tisícihlavá vesnice i široké okolí. V roce 1953 se to ale stalo. Na Štědrý den toho roku se stala druhá nejtragičtější železniční nehoda v české historii. Byla navíc mimořádně bizarní – hlavní roli hrál alkohol a značně prodloužená předvánoční směna posádky parní lokomotivy.
23. 12. 2023|

Zákaz pohybu bez oblečení a pokuta za tvrdý alkohol na pláži. Chorvatské letovisko zpřísňuje pravidla

Chorvatské letovisko Pula se připravuje na další letní sezonu. Vedle renovací areálů či výstavby nových rekreačních středisek chystá region i novou restrikci – na veřejnosti bude platit zákaz pohybu bez oblečení, lidé se budou muset pohybovat v plavkách, nejvýše nahoře bez. Pula není jediným středomořským letoviskem, které toto omezení zavádí nebo zavedla.
2. 12. 2023|

Daně z neřestí porostou ze všech odvodů nejvýrazněji. Výrobci to kritizují, koalice mluví o prevenci

S přelomem roku se upraví řada daní. Výrazněji odvody porostou u takzvaných neřestí, tedy alkoholu nebo cigaret. Výrobci a dovozci tohoto zboží úpravu kritizují, daňové zatížení je podle nich už tak vysoké. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) úsporný balík hájí, nastavuje podle něj předvídatelné daňové prostředí. Třeba ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zase míní, že vyšší daně z neřestí mohou hrát i preventivní roli.
25. 11. 2023|

V Doněcké oblasti platí přísný zákaz prodeje i pití alkoholu, černému trhu se daří

Od začátku ruské invaze stále více Ukrajinců čelí stresu pomocí alkoholu. V Doněcké oblasti platí řada přísných opatření včetně jeho zákazu, protože hrozí riziko nárůstu agresivního chování i mezi ozbrojenými vojáky. Pokuta za nelegální prodej alkoholu činí necelých sedm tisíc hřiven, což podnikatele od byznysu sotva odradí. Alkohol je možné sehnat na černém trhu nebo objednat na internetu. V ukrajinské Družkivce natáčela zpravodajka ČT Darja Stomatová.
19. 11. 2023|

Rafinované jazykolamy mohou vymýtit alkohol za volantem

S neotřelým nápadem, jak pomocí jazykolamů odhalit množství alkoholu v krvi, přišli američtí vědci. Změny ve výslovnosti složitějších vět podle nich dokáží poměrně přesně určit míru intoxikace a v budoucnu by tato metoda mohla posloužit třeba jako test pro řidiče, aby nesedali opilí za volat.
13. 11. 2023|