TÉMA

2019

Letos se na silnicích méně bouralo. Při nehodách zemřelo nejméně lidí od roku 1961

Na silnicích v České republice letos zemřelo nejméně lidí od roku 1961, bilanci ovlivnila také epidemie koronaviru. Podle předběžných čísel bylo v končícím roce obětí nehod 466, loni jich bylo 547. Meziročně se snížil také počet nehod a těžce zraněných. Usmrcených ubylo také v samotném prosinci na zatím 33 z loňských 36. Konečná čísla dopravní policie představí na tiskové konferenci 8. ledna.
31. 12. 2020Aktualizováno31. 12. 2020, 16:29|

Vojenské zpravodajství varovalo před globálním konfliktem. Ještě je čas odvrátit ho, uvedlo

Podle Vojenského zpravodajství je svět v první fázi přípravy na globální konflikt, který hrozí kvůli polarizaci zájmů a názorů. Zároveň je ale podle vojenské tajné služby ještě čas vývoj zvrátit. Za bezprostřední nebezpečí považují zpravodajci kybernetické útoky a možnost zneužití bezpilotních prostředků k teroristickým činům.
10. 11. 2020|

Nenávist šíří podle vnitra hlavně xenofobní populisté, tradiční extremisty zcela zastínili

Za šířením nenávisti byla loni podle ministerstva vnitra dezinformační média a také populistické xenofobní skupiny, které doplnily tradiční extremisty. Ministerstvo to uvedlo ve zprávě o projevech extremismu a předsudečné nenávisti za rok 2019, ze které citovala ČTK. Tradiční krajní pravici podle zprávy xenofobními uskupení zcela zastínila, ministerstvo akcentuje i parlamentní hnutí SPD. Jeho předseda Tomio Okamura považuje takové vyznění zprávy o extremismu za projev údajného zneužití resortu jeho šéfem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem k politickému boji.
4. 7. 2020|

Při nehodách loni zemřelo 547 lidí. Je to celospolečenský problém, míní ředitel dopravní policie

Na tuzemských silnicích loni při nehodách zahynulo 547 lidí, o 18 méně než v roce 2018. Počet těžce zraněných klesl na dosavadní minimum 2110, meziročně to je o 355 méně. Naopak nehod v roce 2019 přibylo – policisté jich zaznamenali přes 107 tisíc. Při kolizích také vznikly vyšší hmotné škody, celkově je pojišťovny vyčíslily na téměř sedm miliard korun.
8. 1. 2020Aktualizováno8. 1. 2020, 17:57|

Kam lidstvo proniklo roku 2019: hlubiny oceánů, nitro molekul, ale i k povrchu černé díry

Roku 2019 se podařilo světovým i českým vědcům vydat se do míst, kam se lidské oko zatím podívat nemohlo.
27. 12. 2019|

Santa a manta. Santa Claus se potápí s rejnoky

V jihokorejském Soulu připravili v předvánočním čase pro návštěvníky podmořského akvária vystoupení potápěče v obleku Santy Clause a mořských panen v podání místních akvabel. Santa rozdává rybám jako dárečky různé pochutiny. Návštěvníci si tak v klidu mohou prohlédnout různé druhy ryb, včetně oblíbených rejnoků.
5. 12. 2019|

Předvánoční atmosféra udeřila naplno. Česká náměstí obsadily rozzářené stromy

V adventním období většina českých měst otevírá svá náměstí pro vánoční trhy. Rozsvěcují stromečky a zvou hudebníky, aby hráli koledy. Galerie nahlíží na předvánoční atmosféru měst Olomouc, Ostrava, Brno, Jihlava, Karlovy Vary, Plzeň, Liberec a Praha.
3. 12. 2019|

Poslední cesta ze Semil. Vánoční strom pro Prahu už dorazil na Staroměstské náměstí

Letošní vánoční strom pro Prahu pochází ze Semil, kde rostl na soukromé zahradě jako solitér. Na den přesně měsíc před Štědrým dnem ho pokáceli a v noci na úterý ho kamion dopravil na Staroměstské náměstí, kde bude o víkendu slavnostně rozsvícen. Devítitunový jehličnan pak bude po vánočních svátcích zcela zpracován: na větvích si pochutnají zvířata v zoo a pevné částí budou zpracovány v truhlárně, která věnuje polovinu výdělku na výsadbu nových stromů.
26. 11. 2019|