TÉMA

Domácí

Hladiny českých řek se vrací pomalu do normálu. Třetí povodňové stupně hlásí Labe
Na čtyřech místech v Česku platil v noci z pátku na sobotu třetí stupeň povodňové aktivity – ohrožení. Ve čtvrtek v noci kulminovala hladina Labe v Litoměřicích, Ústí nad Labem a Děčíně. V Němčicích na Pardubicku klesl stav řeky na druhý stupeň a měl klesající tendenci. Na hraně stupně ohrožení se stále pohybovala Vltava v Českém Krumlově. Nejvyšší stupeň byl také na Svratce v Brně, tam ale měření výrazně ovlivňuje vypouštění vody z Brněnské přehrady. Několik lokalit hlásilo druhý povodňový stupeň. Desítky míst jsou pak na prvním stupni. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
5. 1. 2024Aktualizováno5. 1. 2024, 23:17|ČTK, ČT24
Střelba na filozofické fakultě má 14 obětí
Střelba v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze má čtrnáct obětí, dalších 25 lidí je zraněných. Policisté už všechny identifikovali. Po smrti je i střelec. Balistická expertiza prokázala shodu zbraně z vraždy dvou lidí v Klánovickém lese z minulého týdne se zbraní z domu, kde bydlel střelec z fakulty. Vláda na sobotu 23. prosince vyhlásila státní smutek. Policie zavedla některá preventivní opatření, ta potrvají zatím do 1. ledna.
22. 12. 2023Aktualizováno22. 12. 2023, 20:28|ČT24, ČTK
Události komentáře
Demolice Libeňského mostu zásadně omezí dopravu v celé Praze, říká starosta Prahy 7 Čižinský
Patnáct let dohadů, provizorních oprav a uzavírek na Libeňském mostě se pražští radní rozhodli ukončit demolicí. Mezi Libní a Holešovicemi chtějí postavit novou spojnici. Toto řešení odmítá starosta Prahy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL). Most je podle něj mimo jiné kulturní památkou. Rozhodnutí radních ještě musí schválit celé zastupitelstvo Prahy 7. Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) tvrdí, že výstavba nového mostu je jediné řešení situace – a havarijního stavu současného objektu. O budoucnosti mostu politici diskutovali v pořadu Události, komentáře.
25. 4. 2018|paf
Infografika ČT24
Hmotné rezervy Česka
11. 7. 2017|
Interview ČT24
Václav Klaus: Politická krize je důsledkem přímé volby. Zeman si to vychutnává
Současná politická krize je důsledkem změny, kterou do českého politického systému přinesla přímá volba prezidenta. Bývalý prezident Václav Klaus to uvedl v pořadu Interview ČT24. Prezident Miloš Zeman jako ostřílený politický harcovník absolutně využívá šance, které mu tato změna dala, a v některých věcech přitom jde až za jistou míru únosnosti, pokračuje Klaus. V rozhovoru pro Českou televizi dále uvedl, že demise vlády, kterou podal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), byl chytrý a rafinovaný tah. Celý rozhovor najdete ve videu.
12. 5. 2017|
Slíbili mi, že když dostaneme Oscara, pojedu do Disneylandu, vzpomíná představitel Kolji
Před dvaceti lety získal český film Kolja nejprestižnější filmovou cenu světa – amerického Oscara za nejlepší zahraniční film. Malého chlapce ztvárnil Andrej Chalimon, který dnes žije v Moskvě. Ve vysílání Studia 6 s ním hovořila Jolka Krásná.
24. 3. 2017|
Stalin i Gottwald jsou stále čestní občané Č. Budějovic. Primátor historii měnit nechce
Část českobudějovické opozice chce otevřít debatu o čestných občanech města. Vadí jí, že jsou mezi nimi Klement Gottwald a Josif Vissarionovič Stalin. Na zastupitelstvu proto chtějí jednat o tom, zda jim občanství neukončit. Poslední čestnou občankou města se stala v roce 1979 kosmonautka Valentina Těreškovová.
17. 3. 2017|ČT24
Malajsijská policie hledala na letišti stopy nervové látky, nenašla je
Letiště v malajské metropoli Kuala Lumpur je podle tamních úřadů zcela bezpečné. Nezůstaly na něm žádné stopy smrtelně nebezpečné nervové látky VX. Tou podle vyšetřovatelů pachatelé na letišti zavraždili Kim Čong-nama, jenž byl bratrem severokorejského vůdce Kim Čong-una.
26. 2. 2017Aktualizováno26. 2. 2017, 14:10|ČT24
Válka v Sýrii
Sebevražedné útoky v Homsu vzaly život desítkám lidí
V syrském Homsu došlo k sebevražedným útokům na zdejší sídla bezpečnostních sil, při kterých zemřely desítky lidí včetně členů vojenské rozvědky. Exilová Syrská organizace pro lidská práva mluví o 42 ztracených životech, úřady o více než 32 mrtvých a dvou desítkách zraněných. K atentátu se přihlásili islamisté z Fronty dobytí Sýrie, organizace blízké Al-Káidě. Šéf syrské vládní delegace v Ženevě vyzval přítomné opoziční skupiny, aby útoky odsoudily. Jinak budou podle něj považovány za teroristy.
25. 2. 2017Aktualizováno25. 2. 2017, 21:21|ČT24
Chtěl být velkým režisérem a dokázal jím být, říká o Miloši Formanovi filmová publicistka
Jeden z nejvýznamnějších filmových režisérů 20. století Miloš Forman slaví pětaosmdesáté narozeniny. Čáslavský rodák se nejprve uvedl jako tvůrce nové vlny československého filmu 60. let. Světový úspěch a řadu ocenění mu přinesly filmy natočené v exilu. Při natáčení Forman hercům často nedával scénář, aby docílil autentičnosti. Účastníci natáčení ale na spolupráci s ním vzpomínají jako na velký zážitek.
18. 2. 2017|ČT24
Falešný poplach kvůli bombě na čas omezil provoz Havlova letiště
Anonymní telefonát ve čtvrtek večer oznámil uložení bomby na druhém terminálu pražského Letiště Václava Havla. Policie prostor evakuovala, objekt prohlédli pyrotechnici a psovodi. Nahlášenou bombu nenašli. Provoz na terminálu určeném pro lety do zemí schengenského prostoru se před desátou vrátil do normálu, některé spoje ale nabraly zpoždění.
16. 2. 2017Aktualizováno16. 2. 2017, 22:25|ČT24
Na výstavišti v Praze-Letňanech hořely stánky s občerstvením
Na pražském výstavišti v Letňanech hořely čtyři stánky s občerstvením. Požár vznikl při výměně tlakové lahve, během které další lahve explodovaly. Hasiči zhruba po 40 minutách dostali oheň pod kontrolu. Dva lidé utrpěli popáleniny a jsou v péči záchranářů. Zhruba 200 lidí z blízké haly také bylo preventivně evakuováno.
27. 1. 2017Aktualizováno27. 1. 2017, 13:23|ČT24
Názory
Bedřich Moldan: Znečištěné ovzduší je ve světě největším zabijákem
V souvislosti s životním prostředím je v celosvětovém měřítku znečištěné ovzduší největším zabijákem,  řekl v rozhovoru pro Českou televizi zástupce ředitele Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy Bedřich Moldan. Sám se přiznal, že patří ke kritikům kotlíkových dotací. Kdyby se peníze věnovaly na topení plynem, znamenalo by to obrovské zlepšení ovzduší, uvedl.
25. 1. 2017|
Střechu haly v České Třebové zvedal jeřáb, konstrukci ohledá znalec
Zřícenou střechu sportovní haly v České Třebové začal ve středu odpoledne pod dohledem policie vyzvedávat jeřáb. Jednotlivé vazníky chce prozkoumat soudní znalec.
25. 1. 2017|ČT24
Telička zvolen místopředsedou europarlamentu
Jedním ze čtrnácti nových místopředsedů europarlamentu (EP) se stal i český europoslanec Pavel Telička (nestraník za ANO). Zvolen byl hned v prvním kole. V minulosti tuto funkci z ČR zastávali i europoslanci ODS a ČSSD. Telička dříve působil také jako eurokomisař a vyjednával o vstupu České republiky do EU.
18. 1. 2017Aktualizováno18. 1. 2017, 16:43|ČT24
Rekordní počet cizinců žijících v Česku: Od vstupu do EU se jejich počet téměř zdvojnásobil
V Česku v posledních dvou letech vzrostl počet cizinců, kteří u nás žijí. V roce 2015 jich bylo 464 700, což je nejvíc v historii. Čísla zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Loni jejich počet ještě narostl, statistika však není úplná. Podle předběžných údajů u nás ke konci listopadu žilo legálně 496 505 cizinců. Od roku 2004 se tak počet cizinců v Česku téměř zdvojnásobil.
12. 1. 2017|ČT24
Útočník z istanbulského klubu stále prchá, turecká média zveřejnila jméno a národnost
Turecká média s odvoláním na policii zveřejnila jméno a národnost útočníka, jenž na silvestra zabil v Istanbulu 39 lidí a dalších 70 zranil. Byl to podle ní Uzbek Abdulgadir Mašaripov.  Muž je stále na útěku.
7. 1. 2017|ČT24
Chybí zaměstnanci, lékaři i byty. Automobilka Škoda v Kvasinách ovlivňuje celý region
Rozšiřování výroby v automobilce Škoda v Kvasinách ovlivňuje celé Rychnovsko. Region sice vykazuje díky podniku nejnižší nezaměstnanost v zemi, posiluje dopravu a připravuje obchvaty měst. Zároveň je ale v oblasti nedostatek lékařů, chybí místa k bydlení a řada jiných zaměstnavatelů se potýká s problémem sehnat pracovníky.
23. 12. 2016|ČT24
Postavit metro D s konečnými stanicemi a ostatní vybudovat později se prodraží, varuje expert
Výbor pro dopravu pražského magistrátu bude ve čtvrtek jednat o výstavbě trasy metra D. Trasa nové linky má vést z Pankráce do Písnice. Na trase by mělo být deset stanic. Dopravní expert Martin Srb ve Studiu 6 České televize upozornil, že ze světa nezná jediný případ, kdy by se nejprve stavěl tunel, a teprve dodatečně stanice na trase metra.
15. 12. 2016|ČT24
Chomutov si zvolil nové vedení. Primátorem bude Hrabáč z ANO
V čele Chomutova stanul Marek Hrabáč z hnutí ANO. Dosavadní náměstek primátora nahradil odvolaného Daniela Černého z hnutí PRO Chomutov, kterého společně se všemi jeho kolegy z hnutí v pondělí zastupitelé odvolali.
14. 12. 2016|ČT24
Elektronická evidence tržeb
Změny v EET podle premiéra ve sněmovně nejspíš neprojdou
Přes návrhy změn v elektronické evidenci tržeb (EET), které projednává Poslanecká sněmovna, by se měli podnikatelé na její zavedení připravovat podle aktuálně platného zákona. Norma jasně uvádí, koho se evidence tržeb týká. V pořadu Otázky Václava Moravce České televize to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministr financí Andrej Babiš sice navrhl některé změny, stejně jako vládní lidovci, podle premiéra ale zřejmě nebudou schváleny, což by prý byla ta nejlepší varianta.
11. 12. 2016|
Státní rozpočet
Poslanci navrhli ve státním rozpočtu přesunout 46 miliard. Rozhodne se ve třetím čtení
Poslanci navrhli ve středu přesunout přes 46 miliard korun ve státním rozpočtu na příští rok, o kterém jednala sněmovna ve druhém čtení. Peníze chtějí přidat například armádě, na platy a investice v sociálních službách, na platy policistů a hasičů a na investice do regionálního školství. Rozpočtový výbor přitom minulý týden doporučil přesuny jen za zhruba 1,5 miliardy.
30. 11. 2016Aktualizováno30. 11. 2016, 19:18|ČT24
Člověk v tísni byl poslední mezinárodní nevládní organizací na východě Ukrajiny. Teď musí odejít
Česká nevládní humanitární organizace Člověk v tísni přišla o akreditaci nutnou pro působení v povstalecké Doněcké lidové republice na východě Ukrajiny. V tiskové zprávě o tom v sobotu informovala sama humanitární organizace, která v Doněcku distribuovala humanitární pomoc od listopadu roku 2014. V současné době byl Člověk v tísni poslední nevládní organizací, jež na východě Ukrajiny pomáhala obyvatelstvu trpícímu válečným konfliktem.
26. 11. 2016Aktualizováno27. 11. 2016, 11:38|ČT24
Na obnovu Krušných hor pošle stát do roku 2030 přes čtyři miliardy korun
Vláda schválila program obnovy Krušných hor, který by měl do roku 2030 stát až 4,1 miliardy korun. Na Twitteru o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Přibližně polovina peněz určených na obnovu lesů a vypořádání se s přemnoženou zvěří bude z evropských programů na rozvoj venkova a z operačního programu Životní prostředí.
23. 11. 2016|ČT24