Václav Klaus: Politická krize je důsledkem přímé volby. Zeman si to vychutnává

Václav Klaus v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Současná politická krize je důsledkem změny, kterou do českého politického systému přinesla přímá volba prezidenta. Bývalý prezident Václav Klaus to uvedl v pořadu Interview ČT24. Prezident Miloš Zeman jako ostřílený politický harcovník absolutně využívá šance, které mu tato změna dala, a v některých věcech přitom jde až za jistou míru únosnosti, pokračuje Klaus. V rozhovoru pro Českou televizi dále uvedl, že demise vlády, kterou podal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), byl chytrý a rafinovaný tah. Celý rozhovor najdete ve videu.

„Myslím, že to je další hřebíček do dlouhodobě fungujícího rozvratu našeho politického systému a naší demokracie,“ komentuje bývalý prezident Václav Klaus současnou vládní krizi v Interview na ČT24. 

Podle bývalého prezidenta i předsedy vlády má současná politická krize několik příčin. První jsou blížící se podzimní sněmovní volby. To, že se dvě hlavní strany „velké koalice“ rozhádají několik měsíců před volbami, aby mohly vést proti sobě kampaň, bylo podle něj jasné.

„Přímá volba změnila systém, Zeman jde za míru únosnosti“

Druhým důvodem je přímá volba prezidenta, která změnila rovnováhu v politickém systému, když vytvořila druhé mocenské centrum vedle vlády. „Přímá volba výrazně pozměnila náš politický systém, prezident se dnes chová k předsedovi vlády úplně jinak, než jak jsem to zažíval já,“ uvažuje bývalý prezident Klaus nad příčinami současného sporu mezi prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Bohuslavem Sobotkou.

„Prezident Zeman je natolik ostřílený harcovník politiky za poslední čtvrtstoletí u nás, že si to vychutnává, a šance, které mu tato změna dala, využívá absolutně, až za jistou míru únosnosti v některých věcech, ale je to logická věc,“ pokračuje Klaus. Podle bývalého prezidenta bylo zavedení přímé volby prezidenta fatálním omylem.

Sobotkův úžasný odkop

Klaus zároveň ocenil, že původní záměr Bohuslava Sobotky podat demisi vlády byl odvážným politickým tahem. „Nejsem sobotkovec, nemám důvod premiéra Sobotku nijak hájit, nicméně myslím, že nabídnout demisi celé vlády byl chytrý a velmi rafinovaný tah,“ uvažuje a nabízí příměr.

„Přirovnal jsem to k tomu, že to je úžasný odkop brankáře daleko od branky na druhou půlku soupeře, povedlo se mu přinést míč na druhou stranu hřiště, aby museli hrát ti druzí hráči. To Sobotkovi nemůže nikdo vytýkat, to byl odvážný krok,“ zdůrazňuje Klaus.

Václav Klaus zároveň odmítl, aby politici řešili vzájemné spory u soudu. Prezident Zeman již oznámil, že podá podnět k Ústavnímu soudu. Chce požádat o výklad, zda je prezident povinen odvolat ministra, pokud o to požádá premiér, konkrétně zda musí odvolat ministra financí Babiše, jak o to požádal premiér Sobotka. Naopak předseda vlády oznámil, že se sejde s experty, aby připravili návrh kompetenční žaloby na prezidenta Zemana pro případ, že by Babiše odmítl odvolat.

Já to všecko beru jako klasický politický boj, proto si myslím, že politický boj má být dohrán politickými cestami. Vadí mi, když se do toho zanášejí takové věci jako odposlechy a podivné tahy policie či justice. A druhá věc, která mi vadí, je ptát se právníků, jak to skutečně je. Tudy cesta nevede.
Václav Klaus

Bývalý prezident v souvislosti s vládní krizí zmínil také kondici českých politických stran a hnutí. Klasické strany jsou podle něj „unavené, vyhaslé, nemají jiskru v očích, nemají charismatické lídry.“ Což je podle Klause živná půda pro vznik nárazových hnutí.

Mezi taková nárazová hnutí podle něj patří také vládní ANO. „Není to standardní politická strana. A já jsem vždycky obhájce standardních stran a nikoliv rychlokvašených seskupení, ať už se jmenují Piráti, Věci veřejné, ANO nebo TOP 09,“ uvedl bývalý premiér za ODS.

Pro strany, které nejsou ve vládě, je podle Klause současná hádka a vzájemná nenávist ANO a sociální demokracie „úžasný dáreček“. Zároveň však pochybuje, že opozice dokáže této šance využít.

Milost pro Kajínka

Václav Klaus v rozhovoru okomentoval také rozhodnutí prezidenta Zemana, který ve čtvrtek ohlásil, že chce omilostnit doživotně odsouzeného Jiřího Kajínka. Klaus vysvětlil, proč sám Kajínkovi, který byl odsouzen za dvě nájemné vraždy, milost nedal. Uvedl však, že o tom uvažoval.

„Trošku jsem se obával jistého ataku veřejnosti a samozřejmě jsem si nebyl jist a nevím, jestli si může být prezident Zeman jist. Ale abych teď napomohl jeho rozhodnutí, tak bych si troufal říct, že jsem o tom opravdu uvažoval a měl jsem mezi svými spolupracovníky řadu těch, kteří říkali: dejte už Kajínkovi milost,“ uvedl Václav Klaus v Interview ČT24.