Nigerská armáda podpořila puč skupiny vojáků. Západ volá po propuštění prezidenta

Velení nigerské armády ve čtvrtek vyjádřilo podporu skupině vojáků, která ve středu oznámila, že sesadila prezidenta Mohameda Bazouma. Informovala o tom agentura AFP. Bazoum i ministr zahraničí jeho vlády vyzvali k uchování demokracie v zemi. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk, generální tajemník OSN António Guterres a Evropská unie apelovali na okamžité propuštění nigerského prezidenta. Stoupenci převratu mezitím v hlavním městě Niamey zapálili sídlo vládnoucí strany, načež je policie rozehnala slzným plynem, píše agentura Reuters.

Uskupení, které si říká Národní rada pro ochranu vlasti (CNSP), ve středu pozdě večer uvedlo, že svrhlo režim prezidenta Bazouma. Od rána téhož dne se objevovaly informace, že prezidentská stráž hlavu státu zadržuje v paláci.

„Vojenské velení ozbrojených sil Nigeru (FAN) se rozhodlo přihlásit se k projevu obranných a bezpečnostních sil,“ stojí podle AFP v prohlášení, které podepsal náčelník generálního štábu, generál Abdou Sidikou Issa. Dodal, že tím chce zabránit smrtící konfrontaci mezi jednotlivými silami. Plukovník Amadou Abdramane ve státní televizi oznámil, že činnost politických stran v zemi je pozastavena.

Horizont ČT24: Armáda převzala moc v Nigeru (zdroj: ČT24)

Podle reportéra agentury Reuters se ve čtvrtek stovky lidí přesunuly od parlamentu k sídlu vládnoucí strany. Založily tam požár, načež je policie rozehnala slzným plynem. Někteří demonstranti mávali ruskými vlajkami a skandovali protifrancouzské slogany na protest proti vlivu této někdejší koloniální mocnosti v oblasti Sahelu.

K propuštění Bazouma, členů jeho vlády a jejich příbuzných vyzvaly mimo jiné OSN, Evropská unie a Washington. Podle mluvčí Bílého domu USA neviděly žádné věrohodné důkazy svědčící o tom, že by do převratu v Nigeru bylo zapojeno Rusko nebo soukromá ruská žoldnéřská Wagnerova skupina.

Bazoum vyzval k uchování demokracie

Dění v Nigeru odsoudilo také Německo. „Násilí není cestou k prosazení politických nebo osobních zájmů,“ uvedlo německé ministerstvo zahraničí. Podporu nigerskému prezidentovi vyjádřil americký ministr zahraničí Antony Blinken a generální tajemník OSN António Guterres, kteří s nigerskou hlavou státu ve středu hovořili. „Přestaňte blokovat demokratickou vládu země a respektujte právní stát,“ vzkázal Guterres při setkání s médii a vyzval ty, kteří zadržují prezidenta Bazouma, aby jej „okamžitě a bezpodmínečně propustili“.

Bazoum ve čtvrtek ráno vyzval k uchování demokracie v zemi. „Těžce vydobyté výhody budou uchovány. Všichni Nigeřané, kteří milují demokracii a svobodu, se o to postarají,“ uvedl. Ke zvrácení situace v zemi vyzval „všechny demokraty a patrioty“ také nigerský ministr zahraničí Hassoumi Massoudou.

Uskupení CNSP ve středu v noci rovněž vyhlásilo celostátní zákaz vycházení, uzavření hranic „do odvolání“ a pozastavení činnosti veškerých státních institucí v zemi. Varovalo také před jakoukoli zahraniční intervencí. Své jednání odůvodnilo „zhoršující se bezpečnostní situací a špatným vládnutím“.

Bazoum je demokraticky zvoleným prezidentem, který Nigeru vládl od dubna 2021. Historii země provází od získání nezávislosti v roce 1960 státní převraty a četné pokusy o puč. Poslední pokus o převrat byl zmařen v březnu 2021 jen několik dní před tím, než měl čerstvě zvolený Bazoum složit přísahu.