Záporožská jaderná elektrárna se chladí vodou z Kachovské přehrady. Situace je dle Enerhoatomu pod kontrolou

V noci z pondělí na úterý došlo k protržení Kachovské přehrady na jihu Ukrajiny, jejíž nádrž tvoří hranici mezi oblastmi kontrolovanými vládou a okupovanými Ruskem. Kyjev viní ze zničení přehrady Rusy, ti svalují vinu na druhou stranu. Voda z nádrže je používána také v chladicím systému Záporožské jaderné elektrárny (ZJE), která je největší tohoto typu v Evropě. Společnost Enerhoatom uvedla, že situace v zařízení je pod kontrolou.

Zničení Kachovské přehrady ruskými silami na jihu Ukrajiny ohrožuje Záporožskou jadernou elektrárnu, ale situace v zařízení je pod kontrolou, uvedla v úterý ukrajinská státní agentura pro atomovou energii.

„Voda z Kachovské přehrady je nezbytná k tomu, aby elektrárna mohla přijímat energii pro kondenzátory turbín a bezpečnostní systémy ZJE,“ uvedl Enerhoatom v prohlášení v aplikaci Telegram. „V tuto chvíli je chladicí jezírko stanice plné. Od 8:00 je hladina vody 16,6 metru, což je pro potřeby stanice dostatečné,“ vysvětlil.

Agentura Reuters s odvoláním na ruskou státní agenturu TASS a místní ruskou okupační správu napsala, že ZJE zatím kvůli zničení přehrady nehrozí kritické nebezpečí.

„Zničení přehrady Nová Kachovka by nemělo mít bezprostřední vliv na bezpečnost záporožské elektrárny. Reaktory jsou odstaveny, chlazení zajištěno z velké speciální nádrže na Dněpru,“ napsala v úterý na Twitteru šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Pokles hladiny v nádrži

Reaktory ZJE pracují na nejnižší možný výkon, jako celek jsou tedy prakticky odstavené, takže k jejich chlazení není potřeba tolik vody jako za normálního provozu, řekl ve vysílání Vladimír Piskala z vědecké redakce ČT.

V následujících dnech ovšem podle něj začne hladina Kachovské přehrady klesat, tím pádem se chladicí jezírko odřízne od přísunu vody. Té je v něm ovšem dostatek i pro případy, kdy je přísun z přehrady omezený.

Vladimír Piskala: Do Kachovské přehrady se vejde 18 miliard metrů krychlových vody (zdroj: ČT24)