Braniborsko a Sasko chtějí kontroly na hranicích s Polskem, odkud přicházejí utečenci

Události: Do Německa proudí migranti přes Polsko (zdroj: ČT24)

Z Polska přicházejí stále častěji ilegální migranti do Německa. Sasko a Braniborsko proto žádají zavedení stálých kontrol na tamních hranicích. Vláda v Berlíně to zatím odmítá. Pohraničí navštívila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. Zatím posilují policejní hlídky, a to i v okolí Česka.

Migranti začali svou cestu v Africe nebo na Blízkém východě, nejprve se dostali do Ruska a Běloruska. Mají za sebou tisíce kilometrů a mnoho hranic. Ta s Německem je jednou z posledních.

„Přiletěli jsme do Ruska letadlem, protože získat přímé vízum do Francie není v naší zemi úplně snadné. Hledáme všechny možné cesty, abychom se tam dostali. Se všemi možnými riziky,“ vysvětlila jedna z uprchlic z Kamerunu.

Nemají vízum ani platné dokumenty, pro úřady jsou proto ilegálními migranty. A nejsou sami, v dubnu překročilo hranice z Polska do Německa téměř dva a půl tisíce běženců. To je dvakrát více než z Rakouska a skoro třikrát více než z Česka. Pro Německo je to vážný problém.

Německé úřady evidují za první čtyři měsíce letošního roku více než sto tisíc žádostí o azyl. Ve srovnání s minulým rokem je to nárůst o bezmála 80 procent.

Hlavně spolkové země Sasko a Braniborsko, které sousedí s Polskem, chtějí policisty na hlavních hraničních přechodech, a to na stálo. Ještě před dvěma týdny chtělo Sasko stálé kontroly také na hranicích s Českem. Na těch už tamní vláda netrvá.