Kanadský Halifax vyhlásil stav nouze. Oblast ohrožuje mohutný lesní požár

Přístavní město Halifax v kanadském Novém Skotsku vyhlásilo v neděli večer stav nouze kvůli lesním požárům, které si vynutily evakuaci obyvatel a způsobily výpadky proudu. Přístav nacházející se na východě Kanady zahalil obrovský oblak kouře stoupajícího z požárů. Plameny už zasáhly oblast o rozloze asi 1354 hektarů.

Požár v okrese Shelburne v Novém Skotsku se v neděli během několika hodin téměř zdvojnásobil a následně vymknul kontrole. V oblasti přetrvává sucho, horko a vítr, který šíření usnadňuje. Vichr hnal plameny přes převážně zalesněnou oblast kolem jezera Barrington a přicházejí zprávy o prvních zničených chatkách, píše kanadský server Toronto Star.

Lesní požár vedl k nařízení povinné evakuace tisíců domů, přičemž úřady uvedly, že se obyvatelé nesmějí vrátit, dokud jim to nedoporučí obecní samospráva. Starosta Halifaxu Mike Savage uvedl, že se evakuace dotkla asi osmnácti tisíc lidí, napsala agentura Reuters.

Na místě zasahují desítky provinčních hasičů a padesát dobrovolných hasičů. K dispozici jsou i dva vrtulníky, šest leteckých tankerů z Nového Brunšviku, těžká technika a tým pro řízení incidentů. „Příslušníci záchranných složek pracují nepřetržitě, aby udrželi obyvatele v bezpečí a snížili hrozbu, kterou požáry představují,“ uvedla místní správa v hlavním městě provincie Nové Skotsko.

Zástupce velitele hasičů a záchranářů regionu Halifax Dave Meldrum v pondělí ráno řekl, že požár hořící v oblasti Tantallon a Hammonds Plains „pokračuje a stále není pod kontrolou“. Příčina požáru se stále zjišťuje a zatím nejsou žádné zprávy o úmrtích a zraněních. 

Meldrum dodal, že s požáry přes noc bojovalo asi sto hasičů. Uvedl také, že záchranářské posádky mají před sebou ještě „mnoho dní“ práce, citovala agentura Reuters.

Stav nouze bude platit sedm dní, pokud nebude mezitím zrušen nebo prodloužen. Elektrárenská společnost Nova Scotia Power na Twitteru informovala, že v zasažené oblasti dočasně přerušila dodávky proudu.

Tento měsíc vyhlásila stav nouze také západokanadská provincie Alberta kvůli bezprecedentním lesním požárům, které vyhnaly z domovů desítky tisíc lidí. Silné deště na západě země ale před týdnem pomohly část požárů uhasit.

Alarmující požáry

S nebývale rozsáhlými požáry, které už letos v Kanadě spálily 782 tisíc hektarů lesů a luk, bojovaly tisíce hasičů, z toho část dorazila jako pomoc ze Spojených států. Jen v Albertě zuřila ještě před deseti dny stovka požárů. Podle odborníků jsou požáry v Albertě v květnu běžné, letos je ale situace obzvlášť vážná kvůli méně než polovičnímu množství srážek a o tři až šest stupňů Celsia vyšším průměrným teplotám.

„Je to alarmující, už jsme byli svědky něčeho podobného, ale ne v tak rané fázi roku. Objem kouře, který ty ohně vypouštějí, je neuvěřitelný, pokrývá takřka celý západ Kanady. A má samozřejmě dopady i na lidi,“ řekla BBC meteoroložka Terri Langová z kanadského ministerstva pro životní prostředí a změnu klimatu. Období požárů v Kanadě obvykle trvá do podzimu.

Vlny extrémně vysokých teplot jsou podle expertů v důsledku klimatických změn čím dál pravděpodobnější a klimatologové podle zpravodajské společnosti CBC varují, že aktuální vývoj v Severní Americe by měl být vnímán jako předzvěst budoucích výkyvů.

Výzkumník Joseph Shea z University of Northern British Columbia řekl, že obyvatelé západní Kanady se musí připravit na teplejší budoucnost s delšími vlnami veder, které budou přicházet i mimo letní sezonu. Současná vedra ale nejsou tak vážná jako vznik „tepelného dómu“, který si v létě 2021 na západě USA a Kanady vyžádal stovky mrtvých.