Nejvyšší soud v Pákistánu nařídil propuštění expremiéra Chána

Nejvyšší soud v Islámábádu označil zatčení bývalého premiéra Imrana Chána za nelegální a nařídil jeho propuštění, píše agentura AP. Expremiér a lídr pákistánské opozice čelí obvinění z korupce. Příslušníci polovojenských jednotek ho zadrželi v úterý po příjezdu k soudu v Islámábádu na základě zatykače protikorupčního úřadu. Zatčení vyvolalo vlnu násilných protestů po celém Pákistánu a vláda následně poslala do ulic armádu. Podle agentury Reuters je až na ojedinělé protesty situace v ulicích Pákistánu ve čtvrtek klidnější.

„Vaše zatčení je neplatné a celý proces musí být přezkoumán,“ uvedl ve čtvrtek předseda nejvyššího soudu. Chána rovněž požádal, aby jeho podporovatelé zachovali klid. Podle Reuters zatím není jasné, kdy se bude Chán moci vrátit domů.

Expremiérovi příznivci po jeho zatčení, které označili za politicky motivované, vyšli v úterý do ulic a žádali Chánovo propuštění. Vtrhli přitom do vojenských budov, vyplenili rezidenci jednoho z nejvyšších armádních generálů v Láhauru na východě země a na dalších místech zapálili státní budovy a majetek.

Nepokoje v Pákistánu
Zdroj: ČTK/AP

Dosud si demonstrace podle listu The Guardian vyžádaly nejméně devět obětí. Agentura AP hovoří o deseti mrtvých. Desítky lidí při protestech utrpěly zranění, včetně mnoha policistů. Téměř dva tisíce příznivců Chána byly podle agentury Reuters v souvislosti s demonstracemi zatčeny, včetně přibližně 80 pracovníků expremiérovy strany Hnutí za spravedlnost (PTI). Od středeční noci byli rovněž zatčeni další tři vedoucí představitelé PTI.

„Zatkneme jej znovu,“ řekl ve čtvrtek ministr vnitra Rana Sanaulláh. Chán a jeho manželka pole něj dostali rozsáhlé pozemky a nemovitost v hodnotě sedmi miliard pákistánských rupií (zhruba půl miliardy korun) od jednoho realitního magnáta. Ten rovněž čelí obvinění britských úřadů z praní špinavých peněz. Expremiér s manželkou jej údajně protežovali. Po svém odchodu z funkce čelí nyní sedmdesátiletý Chán stíhání ve zhruba stovce záležitostí.

Protesty prohloubily krizi

Bývalý hvězdný hráč kriketu Chán o premiérskou funkci přišel po čtyřech letech loni v dubnu poté, co jeho vládě parlament po několikaleté stagnaci ekonomiky vyslovil nedůvěru. Od té doby pořádá protesty a požaduje předčasné volby. To ale současná vláda vedená Šahbázem Šarífem odmítla s tím, že hlasování se uskuteční v řádném termínu později v letošním roce.

Současné protesty prohloubily nestabilitu v jihoasijské zemi s 220 miliony obyvatel, jež se potýká s vážnou hospodářskou krizí a slábnoucími nadějemi na rychlou obnovu čerpání záchranných fondů Mezinárodního měnového fondu (MMF).