Florida přitvrdí v otázce potratů. Po šestém týdnu těhotenství budou nelegální

Floridský zákonodárný sbor, který ovládají republikáni, odsouhlasil zákaz potratů po šestém týdnu těhotenství. Informuje o tom agentura AP. Návrh má podporu i guvernéra Rona DeSantise, který se podle médií připravuje na kandidaturu v prezidentských volbách příští rok. Bílý dům rozhodnutí floridských politiků ostře kritizoval.

Demokraté a skupiny bojující za práva na potrat tvrdí, že floridský návrh by zakázal téměř všechny potraty, protože mnoho žen v šestém týdnu ještě neví, že jsou těhotné. 

Nyní jsou na Floridě potraty zakázány po 15. týdnu těhotenství. Návrh zákazu potratů po šestém týdnu byl schválen floridskou Sněmovnou reprezentantů v poměru 70 ku 40. Floridským státním Senátem prošel 26 ku 13 hlasům již 3. dubna, připomíná agentura Reuters.

Novela stanoví výjimky v případech, kdy je nutné zachránit život ženě. Potraty v případě těhotenství spojeného se znásilněním nebo incestem by byly povoleny do 15. týdne těhotenství, pokud by žena měla potřebné dokumenty, například v podobě policejní zprávy či soudního rozhodnutí. DeSantis označil zmíněná ustanovení za rozumná a očekává se, že zákon podepíše.

Většina Američanů je pro legální interrupce

Zákaz umělého přerušení těhotenství na Floridě po šestém týdnu by podle AP pro DeSantise mohl znamenat klíčový politický úspěch v republikánských primárkách. Agentura Reuters ale píše, že zákaz nese i svá rizika, jelikož průzkumy veřejného mínění trvale ukazují, že většina Američanů ve většině případů podporuje legální potraty.

Změna floridské politiky ohledně potratů by zároveň měla širší dopad v jižních státech USA, jelikož mnoho žen z okolních států mířilo kvůli potratu právě na Floridu.

Americký nejvyšší soud totiž loni v červnu zrušil federální právo na potrat, které vycházelo z verdiktu v procesu označovaném jako Roeová versus Wade z roku 1973, a ponechal rozhodnutí na jednotlivých státech. Alabama, Louisiana a Mississippi zakázaly potraty ve všech fázích těhotenství, zatímco Georgia zakazuje zákrok po zjištění srdeční činnosti, což je kolem šestého týdne.

„Extrémní“ krok, ozývá se z Washingtonu

Rozhodnutí floridských zákonodárců ostře kritizoval Bílý dům jako „extrémní a nebezpečné“. „Tento zákaz je v rozporu se základními svobodami a vymyká se názorům naprosté většiny obyvatel Floridy i celých Spojených států,“ prohlásila mluvčí amerického prezidenta Karine Jean-Pierreová.

Zákaz by podle ní dopadl nejen na čtyři miliony žen na Floridě, ale také na dalších 15 milionů žen v reprodukčním věku, které žijí v jižanských státech, kde jsou potraty zakázané. „Američané požadují svobodu rozhodovat o svém těle bez zásahů státu. Navzdory tomu republikánští volení představitelé pokračují ve svém úsilí o likvidaci našich základních svobod,“ dodala Jean-Pierreová.