Začíná ramadán. Na Západním břehu s sebou v poslední době nese i zvýšenou teroristickou hrozbu

Události: Začíná muslimský svátek ramadán (zdroj: ČT24)

Začíná muslimský svátek ramadán, který v prostředí izraelsko-palestinského konfliktu často vede k eskalaci palestinských útoků. Situace v oblasti, zejména na Západním břehu, je přitom už řadu měsíců napjatá – navzdory jednáním usilujícím o její uklidnění.

Hřbitov v Dženínu se plní novými hroby mladíků, kterým se na Západním břehu říká mučedníci. Další, zatím živí mladíci, se kolem procházejí se zbraněmi a ze sousedství se ozývá cvičná střelba, reportuje z místa blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

„Každý dům tu má své mučedníky, své vězně nebo zraněné. Proto je tu tolik lidí, kteří se rozhodnou připojit k ozbrojeným skupinám a pomstít členy své rodiny,“ připouští obyvatel Dženínu Mohamed Abú Kandil. Pět jeho příbuzných zemřelo při konfrontaci s izraelskou armádou.

Ve skomírající místní ekonomice existuje také finanční motivace. „Islámský džihád a Hamás platí chlapcům, kteří se zapojí do ozbrojeného odporu. Jednotlivé ozbrojené skupiny tu společně bojují proti okupaci,“ popisuje situaci Kandil.

Palestinská autonomie v Dženínu vládne spíš symbolicky. Guvernér z toho viní Izrael a jeho razie. „My jsme nyní oslabeni. Izraelci na nás vyvíjejí tlak. Jako by chtěli posílit jiné frakce, třeba Hamás,“ řekl guvernér Dženínu Akram Radžúb.

Izrael za posilováním radikálů vidí vliv íránského režimu. „Írán se rychle blíží schopnosti disponovat jaderným materiálem pro vojenské účely. A dobře ví, že jednou ze zemí, která mu v tomto ohledu stojí v cestě, je Izrael,“ míní izraelský brigádní generál ve výslužbě Amir Avivi.

Ramadán je obdobím teroristické aktivity

Izraelská armáda prý zasahovat musí. Razií ale opravdu přibylo. „Pokud srovnáme roky 2022 a 2023 s předchozími, tak je tu nárůst operací izraelské armády o tři sta nebo čtyři sta procent,“ popsal Jonatan Conricus z Izraelského obranného a bezpečnostního fóra.

Dalším důvodem častých konfrontací v této části Západního břehu je také vysoká hustota zalidnění a blízkost, se kterou zde sousedí arabská a židovská sídla. To platí hlavně pro Náblus a okolí, i tam se arabští mladíci chlubí zbraněmi. V nedaleké Huwáře zastřelil Palestinec v únoru dva izraelské osadníky. Následovalo osadnické rabování a v neděli další palestinský útok na židovské řidiče. Do toho všeho začíná ramadán.

„Posvátný měsíc ramadán se bohužel postupně stal obdobím zvýšené teroristické aktivity,“ doplnil Conricus. Izrael a Palestinská autonomie jednají s pomocí Egypta, Jordánska a USA o tom, jak situaci zklidnit. I jeden prst na spoušti ale může všechno změnit.