Americký lékárenský řetězec stáhl z prodeje potratovou pilulku. Obává se postihů

Události: Walgreens neprodává potratovou pilulku (zdroj: ČT24)

Okresní soud v americkém Texasu zahájil slyšení ve věci zákazu prodeje interrupční pilulky. Požaduje ho místní protipotratová organizace. Pře zapadá do celoamerické kontroverze kolem rozhodnutí lékárenského megařetězce stáhnout tento prášek z prodeje úplně. Manažeři se obávají žalob v 21 státech, kde republikánští prokurátoři hrozí žalobami. Ke změně došlo po loňském zrušení ústavního práva na umělé přerušení těhotenství.

Firma Walgreens zaměstnává na čtvrt milionu lidí a ve Spojených státech má na devět tisíc obchodů s léky. V dosahu osmi kilometrů od každého z nich žije téměř 80 procent Američanů.

Nyní se společnost stala zdrojem kontroverze. Její rozhodnutí přestat ve dvou desítkách států distribuovat potratovou pilulku Mifepristone se setkalo s tvrdou kritikou, v Kalifornii dokonce i z nejvyšších pozic.

Kalifornský guvernér obvinil řetězec z toho, že se krčí před extremisty. Walgreens se brání, že jen musí dodržet místní zákony. Trest z nejlidnatější Kalifornie přišel záhy – řetězci stát odebral zakázku za 54 milionů dolarů. „My prostě nemáme zájem dělat byznys se společnostmi, které ohrožují ženské životy,“ řekla zástupkyně guvernéra Kalifornie Eleni Kounalakisová.

Republikáni chystají další omezení potratů

Umělé přerušení těhotenství je po loňském rozhodnutí ústavního soudu zakázané ve třinácti státech. Další – s republikánskými guvernéry – se na výrazné restrikce chystají. V Texasu se kvůli tomu zastánkyně práva na potrat rozhodly pro žalobu. „Důvodem je to, že v Texasu je potrat zločinem, za nějž hrozí trest 99 let vězení,“ uvedla ředitelka Centra pro reprodukční práva Nancy Northupová.

Potratové pilulky využívají ženy ve víc než polovině případů, jsou proto terčem odpůrců práva na přerušení těhotenství. „Pokaždé, když popřeme důstojnost lidí, tak nás to vždy dostihne. S otroctvím, holocaustem a s nenarozenými,“ řekl kancléř křesťanské univerzity v Coloradu Don Sweeting.

Hluboká rozpolcenost americké společnosti ohledně práva na potrat dopadá také na zahraniční politiku USA, která se zaměřuje i na obranu ženských práv ve světě. „Nebudu zastírat fakt, že v USA máme vlastní problémy,“ okomentovala situaci velvyslankyně USA při OSN Linda Thomas-Greenfieldová.

Ve 27 amerických státech jsou naopak potraty legální. V některých ženy dostaly po kontroverzním ústavním verdiktu ještě větší záruky. To je i případ Kalifornie, Colorada nebo Minnesoty.