Střelec v Hamburku zabil v modlitebně svědků Jehovových sedm lidí

Po střelbě v modlitebně svědků Jehovových v Hamburku spáchal útočník sebevraždu. Potvrdil to německý ministr vnitra a dodal, že pachatel jednal sám. Byl bývalým členem této náboženské komunity. V náboženském centru zabil sedm lidí, včetně jednoho nenarozeného dítěte. Podle hamburské policie se v době útoku v budově nacházelo padesát osob. Kancléř Olaf Scholz událost označil za brutální násilný čin a vyjádřil podporu pozůstalým i záchranářům zasahujícím na místě činu. Právě jejich rychlost podle hamburského senátora pro vnitro předešla dalším obětem.

Útok se odehrál kolem deváté hodiny večer ve dvoupatrové budově ve čtvrti Alsterdorf severně od centra druhého největšího německého města. Z místa, kde se na akci svědků Jehovových sešlo přes dvacet lidí, se podle místních opakovaně ozývala střelba. „Střílelo se asi čtyřikrát,“ řekla agentuře DPA v sousedství žijící Lara Bauchová, podle níž vždy střelba trvala dvacet vteřin až minutu. 

„Slyšeli jsme výstřely,“ řekl novinářům nejmenovaný svědek události. „Těch výstřelů bylo dvanáct za sebou. Pak jsme viděli, jak odnášejí lidi v černých pytlích,“ dodal. 

„Mezi mrtvými bylo nenarozené dítě v sedmém měsíci vývoje,“ řekl hamburský senátor pro vnitřní záležitosti Andy Grote. Plod byl podle policie ženského pohlaví. Jeho matka útok přežila. Dalšími zabitými jsou čtyři muži a dvě ženy ve věku 33 až 60 let.

Německá policie uvedla, že osm lidí utrpělo zranění, čtyři z nich těžká. Zranění utrpělo šest mužů a dvě ženy. Jsou mezi nimi jeden občan Ugandy a jeden Ukrajiny, ostatní byli Němci.

Zpravodaj ČT Pavel Polák ke střelbě v Hamburku (zdroj: ČT24)

Výstřel v jednom z pater budovy zaslechli i policisté, když dorazili na místo činu. Tam, odkud se ozval, pak našli mrtvého. Podle serveru listu Hamburger Abendblatt je tímto mrtvým zřejmě útočník. Mezi oběťmi je podle vyšetřovatelů i nenarozené dítě. 

Policie i hasiči zablokovali ulice v okolí dvoupatrového domu ve čtvrti Alsterdorf a televize vysílaly záběry, na kterých záchranáři odváděli lidi, některé z nich zabalené do přikrývek, do autobusu.

Zásah Grote označil za velmi rychlý, ačkoli situace byla značně nepřehledná. „Hladký a rychlý zásah zabránil většímu počtu obětí,“ řekl. Na místě bylo během několika minut i zásahové komando.

Střelcem byl bývalý člen svědků Jehovových, jednal v amoku

Ve čtvrtek večer nebylo jasné, zda střelec jednal sám, či zda z místa činu neutekl. „Proto byla na celou čtvrť na severu Hamburku dána výstraha, aby si lidé dali pozor a nevycházeli ven. V průběhu noci policie dospěla k pravděpodobné vyšetřovací verzi, že útočník zemřel v modlitebně svědků Jehovových,“ řekl zpravodaj ČT v Německu Pavel Polák. Lidé v okolí dostali na mobilní telefony varovné zprávy, aby se ukryli.

Podle státního zastupitelství v Hamburku byl střelcem pětatřicetiletý Němec původem z Bavorska, který choval ke svědkům Jehovovým jako jejich bývalý člen značnou nenávist. O střeleckém útoku policisté, zástupci města a prokuratura hovořili jako o činu v zuřivosti, nesledoval teroristické a ani politické motivy.

„Do německých médií už pronikly informace o tom, že tím útočníkem je pětatřicetiletý Philipp F., který pochází z jižního Německa a který vyrůstal v přísně náboženské rodině a sám byl v minulosti členem náboženské komunity svědků Jehovových,“ přiblížil zahraniční zpravodaj Polák. 

Od loňského prosince je veden jako držitel zbraně, konkrétně poloautomatické pistole. Ještě v únoru u něj policie v rámci namátkové kontroly zjišťovala, zda plní potřebné podmínky pro držení zbraně. Při kontrole spolupracoval a nevykazoval psychické problémy, které ale nyní vyšetřovatelé nevyloučili. Policie v lednu obdržela kvůli střelcově zbrojnímu průkazu anonym, podle kterého byl Philipp F. psychicky nemocný, odmítal se léčit a nenáviděl náboženské skupiny.

Zda si oběti vybíral náhodně, nebo cíleně, policie zatím neví, uvedla ale, že to nebyli střelcovi příbuzní.

Soustrast vyjádřil Scholz i Pavel

„Špatné zprávy z Hamburku. Vícero členů komunity jehovistů se včera stalo oběťmi brutálního násilí,“ uvedl v pátek ráno na Twitteru Scholz, který byl v minulosti starostou tohoto druhého největšího německého města. „Myslím na ně a jejich blízké. A na bezpečnostní složky, které za sebou mají náročný zásah,“ napsal kancléř.

Soustrast pozůstalým vyjádřili i další němečtí politici, mimo jiné primátorka Berlína Franziska Giffeyová. Kondolence do Hamburku přicházejí i ze zahraničí, o spoluúčasti napsali na Twitteru francouzský prezident Emmanuel Macron nebo česká hlava státu Petr Pavel. „Jménem svým i jménem občanů České republiky bych rád vyjádřil upřímnou soustrast rodinám obětí, německým občanům i prezidentovi Spolkové republiky Německo,“ uvedl Pavel.

K události se vyjádřili i svědkové Jehovovi. „Náboženská společnost je hluboce zasažena strašlivým útokem na své věřící při bohoslužbě v sále království v Hamburku,“ uvedli v prohlášení na svém webu. „Hluboce soucítíme s rodinami obětí a také s traumatizovanými svědky,“ dodali.

Svědkové Jehovovi, kteří jsou křesťanským náboženským hnutím s vlastním výkladem Bible, mají celosvětově kolem osmi milionů členů. V Německu se k nim podle DPA hlásí necelých 200 tisíc lidí.