V Rusku funguje prodej západního zboží, i když jeho výrobci ze země odešli

Události: Ruské obcházení sankcí (zdroj: ČT24)

Rusku se daří obcházet západní sankce hlavně díky vývozu plynu, ropy a oživení obchodu se třetími zeměmi, jako je Turecko, Indie nebo Čína. Dobře funguje také paralelní import zboží západních značek, které ruský trh oficiálně opustily. Rusko totiž povolilo jejich prodej i bez souhlasu majitele ochranné známky.

Obchody s elektronikou na Tverské ulici v centru ruské metropole nabízejí chytré telefony od amerického Applu nebo korejského Samsungu. V nedalekém obchodě se dá pořídit iPhone 14. Nejnovější modely chytrých telefonů jsou v Rusku dražší než v Česku, v přepočtu zhruba o šest tisíc korun – jsou ale k dostání navzdory embargům, která přinesla válka na Ukrajině.

„V Moskvě se ve vybraných obchodech taky znovu objevilo pivo plzeňského Prazdroje, který taky z Ruska odešel. Podle hebrejštiny na plechovce ho ruští obchodníci nakupují v Izraeli,“ řekl zpravodaj ČT Karel Rožánek.

České výrobky a nejen ty české jsou v Izraeli běžně k dostání, protože je sítí obchodních smluv ekonomicky napojen na Západ. Na rozdíl od většiny zemí Západu se ale židovský stát nepřipojil k hospodářským sankcím proti Rusku, vysvětlil zpravodaj ČT v Izraeli David Borek.

„Důvodem je strategické dilema, protože Izrael si nechtěl znepřátelit Rusko. Zároveň nevěřil, že sankce budou dostatečně účinné, aby pomohly Ukrajině,“ uvedl izraelský analytik Ejtan Gilboa.

Rusko podporuje dovoz zboží z třetích zemí, tvrdí analytik

Viceprezident Asosiace prodejců aut v Rusku Andrej Petrenko prodával do loňského června v Moskvě vozy automobilky Renault. I když už její modely nenabízí, v jeho servisech se dál opravují. Stálé dodávky originálních náhradních dílů mu zajišťuje ruský distributor. „My dealeři teď nakupujeme náhradní díly u společnosti, kterou nám doporučil Renault, tedy u společnosti Avtovaz,“ doplnil Petrenko.

Ekonomický analytik Eldar Murtazin sleduje ruský trh od roku 2002. Podle něj začaly úřady podporovat dovoz tohoto zboží do Ruska ze třetích zemí loni v květnu. „Ruské společnosti vyhledávají tyto výrobky na vnějších trzích, kde je nakupují, a pak posílají do Ruska. Přitom platí všechny daně. Zboží je tak nakoupeno a dodáno zcela legálně,“ míní Murtazin.

Ekonomické sankce uvalily na Rusko kvůli ukrajinskému konfliktu desítky zemí včetně Spojených států nebo Evropské unie. Mimo jiné zmrazily ruské devizové rezervy nebo vyřadily jeho hlavní banky z mezinárodního platebního systému SWIFT.