Kolumbie potvrdila možný přelet balonu ve svém vzdušném prostoru

Kolumbijská armáda potvrdila možný přelet balonu vzdušným prostorem své země, napsala agentura Reuters. Spojené státy v sobotu sestřelily nad Atlantským oceánem čínský balon, který byl podle nich vybavený špionážní technikou. Kolumbijské vzdušné síly vydaly téhož dne prohlášení, v němž poskytly omezené podrobnosti týkající se možného balonu, který jejich systém protivzdušné obrany lokalizoval v pátek ráno.

Američtí vojenští představitelé v pátek uvedli, že nad Latinskou Amerikou byl spatřen další čínský balon. Jeho polohu neupřesnili.

Podle prohlášení kolumbijského letectva byl nad územím země ve výšce necelých 17 kilometrů zaznamenám „objekt“, který vstoupil do vzdušného prostoru jihoamerické země na severu a pohyboval se průměrnou rychlostí kolem 47 kilometrů za hodinu.

Objekt vykazoval „podobné vlastnosti jako balon“ a letectvo jej sledovalo, dokud neopustil vzdušný prostor země, uvádí kolumbijské letectvo v prohlášení. Balon podle něj „neohrožoval národní bezpečnost“. Další latinskoamerické země přelet balonu dosud nepotvrdily. Ve Venezuele a Kostarice o něm referovali uživatelé sociálních sítí.

Washington přítomnost balonu nad americkým územím označil za „jasné porušení svrchovanosti“. Čínské ministerstvo zahraničí v pátek uvedlo, že se jedná o meteorologický balon, který nedokáže sám dobře manévrovat a nad USA jej zanesl vítr. Sestřelení Peking poté označil za „vážné porušení mezinárodní praxe“ a pohrozil důsledky, které tento krok může mít.