Francouzi budou protestovat proti poklesu životní úrovně. Ta se propadá nejvíc na venkově

Události: Francouzský venkov zažívá těžké časy (zdroj: ČT24)

Francouzi se ve čtvrtek chystají stávkovat. Vadí jim důchodová reforma a propad životní úrovně. Ten je znát hlavně na venkově, kde končí mnohé obchody, často jediné v obci.

Pro obyvatele francouzské obce Sagy by bylo zavření místního pekařství a řeznictví nepříjemnou komplikací. Starosta Guy Paris se jí snaží předejít. Provoz obou obchodů ohrožují vysoké ceny energií. „Řezník za ně platil v uplynulém roce měsíčně dva tisíce eur. Teď platí za měsíc pět tisíc eur,“ popsal starosta.

Oběma obchodům proto odpustil od nového roku nájem na šest měsíců. „Jen pomoc radnice nestačí, je potřeba, aby chodilo nakupovat více lidí. Ale je to pro ně těžké, na konci měsíce nemají tolik peněz. Je to složité pro všechny,“ přiblížil řezník Gregory Verte. Sám musí omezit sortiment. Věří, že se v obchodě zastaví i ti, kteří jen projíždějí, i když takových není mnoho.

Krize ve Francii poznamenala všechna odvětví, dokonce i školství. „Největší problém máme se školními výlety, nic není blízko. Pokud chceme vzít děti do muzea, musíme si pronajmout autobus. A tyto ceny vyletěly,“ uvedla ředitelka školy Elena Leturcqová.

Nespokojení Francouzi chystají protesty

Sagy, kde žije dvanáct set obyvatel, je vesnička hodinu západně od Paříže, je známá zejména díky silnici, která historicky spojuje Paříž s Londýnem. Dnes ji využívají hojně cyklisté. Podnikům se proto daří více v létě, v obchodech jsou cyklisté vítanými zákazníky. Do té doby ale pekařství, kde už museli propustit jednoho zaměstnance, ani řeznictví nemusí vydržet.

Od pondělí může deset milionů nejchudších Francouzů, kteří jezdí do práce autem, žádat o jednorázovou podporu sta eur na pohonné hmoty. Ale ani další vládní pomoc, zejména v menších místech, situaci výrazně nezlepší. Proto se Francouzi chystají vyrazit do ulic.