Nejméně 17 lidí zahynulo na jihovýchodě Peru při protivládních protestech

Na jihu Peru v pondělí při protivládních nepokojích zemřelo 17 lidí a další desítky osob, včetně policistů, utrpěly zranění. Jde o nejtragičtější den protestů, které v zemi vypukly loni začátkem prosince po sesazení levicového prezidenta Pedra Castilla parlamentem. Lidé zejména v chudých venkovských oblastech na jihu země požadují rozpuštění parlamentu, odstoupení prezidentky a nové volby. Podle agentury EFE si nepokoje v zemi, které znovu vypukly minulý týden po vánoční přestávce, vyžádaly téměř pět desítek obětí.

„Nechápu, co žádají… To, co chtějí, způsobí v zemi chaos,“ prohlásila v reakci na nejnovější násilnosti a střety s policií prezidentka Dina Boluarteová. 

S organizátory protestů se rovněž snaží vyjednávat, mnozí jí ale nedůvěřují. Minulý týden také prokuratura zahájila vyšetřování prezidentky a několika ministrů kvůli prosincovým úmrtím demonstrantů při zásazích bezpečnostních složek.

Vláda v pondělí vyjádřila lítost nad oběťmi protestů. Ministr obrany Jorge Chávez nicméně uvedl, že demonstranti na policisty házeli i molotovovy koktejly a rabovali obchody a státní úřady. Podle deníku La República demonstranti zapálili i dům poslance za region Puno, jehož obvinili, že „nedělá nic pro jejich region“. Podle Cháveze bylo při střetech zraněno i sedm desítek policistů.

Pondělní nepokoje se odehrály ve městě Juliaca nedaleko jezera Titicaca v regionu Puno. Demonstranti se mimo jiné snažili převzít kontrolu nad letištěm nedaleko hranic s Bolívií, což se jim podle vlády nepovedlo, policie jim v tom zabránila. Protesty jsou od minulého týdne hlášeny i z jiných regionů na jihu země, například v oblasti Ayacucho. Demonstranti blokují na řadě míst silnice, což způsobuje i problémy záchranným složkám. Úřad ombudsmana informoval v pondělí o úmrtí devítiměsíčního dítěte, které zemřelo v sanitce cestou do nemocnice právě kvůli blokádám.

Mezi sedmnácti mrtvými je i sedmnáctiletá dívka a několik dalších velmi mladých lidí. Některé z obětí mají střelná zranění, uvedla místní média.  

Předčasné volby

Demonstranti žádají okamžité rozpuštění parlamentu, odchod nové prezidentky a předčasné volby. Boluarteová rezignaci odmítá, protože by to podle ní vyvolalo v zemi chaos. Už minulý měsíc ve snaze nepokoje uklidnit v parlamentu předložila zákon o předčasných volbách, které by se měly konat v roce 2024, tedy o dva roky dříve, než byl řádný termín. Slíbila také, že nechá podrobně prošetřit úmrtí během demonstrací.

Tyto kroky však zatím nedokázaly potlačit nepokoje, které jsou po krátké pauze během vánočních a novoročních svátků znovu hlášeny z některých nejchudších peruánských oblastí. Celostátně byly v pondělí protesty zaznamenány přibližně ve třinácti procentech peruánských provincií.