Návštěva Zelenského v USA je historická, soudí Lipavský. Je to symbolické gesto, říká Vystrčil

Lipavský a Vystrčil o návštěvě Zelenského v USA (zdroj: ČT24)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu přijel do Bílého domu na jednání s americkým prezidentem Joem Bidenem. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) jeho návštěvu hodnotí jako historický moment. „Podtrhuje to význam americké pomoci pro obranu Ukrajiny,“ prohlásil. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) soudí, že jde o velké symbolické gesto. Osobní kontakt je v politických záležitostech nenahraditelný, shodl se Lipavský s Vystrčilem.

Zelenského návštěva Spojených států je dle ministra zahraničí historickým momentem. „Podtrhuje to význam americké pomoci pro obranu Ukrajiny proti ruské agresi. Vítám i rozhodnutí Spojených států poskytnout protiletecké systémy, které jsou obranného charakteru – to znamená, že neeskalují situaci, ale dovolí Ukrajině se bránit,“ uvedl Lipavský.

„Já si především myslím, že je to veliké symbolické gesto,“ zhodnotil Vystrčil. „Jsem rád, že je Zelenskyj na návštěvě USA, které jsou lídrem demokratického světa. (…) Vím, že prezident Zelenskyj měl pozvání od prezidenta Bidena, doufám, že má i pozvání od evropských lídrů. I Evropa by se tímto způsobem měla zachovat. To je důležité, aby to (ruský prezident) Vladimir Putin viděl a slyšel, aby dostal strach,“ soudí předseda Senátu.

Lipavský: Je to něco mimořádného, co přichází ve správný moment

„Ukrajina je v době války v extrémní situaci a každá takováto cesta znamená mimořádná opatření jak doma, tak během cesty. Tudíž já to vnímám jako něco mimořádného, co přichází ve správný moment. V USA budou hlasovat o rozpočtu na příští rok a vojenská pomoc je také o finančních prostředcích,“ podotkl Lipavský.

„Něco jiného je bavit se on-line, jako třeba když prezident Zelenskyj vystupoval v různých parlamentech, včetně českého Senátu a sněmovny, takže jsme ho viděli na obrazovce. Ale to je něco jiného, než když si lidé mohou potřást rukou nebo se uchopit za ramena,“ myslí si Vystrčil.

Osobní kontakt je v politice podle ministra zahraničí něčím naprosto nenahraditelným. „Vytváří to, co je ve vztazích nejcennější – to je důvěra. (…) Tam se pak dají domlouvat i takové věci, které byste si dopředu nepředstavil,“ okomentoval.