Tuniská opozice po parlamentních volbách vyzvala prezidenta k odchodu z funkce

Opoziční Fronta národní spásy v Tunisku (NSTF) vyzvala tuniského prezidenta Kaíse Saída k odchodu z funkce. Prezident podle ní po parlamentních volbách s účastí pod devět procent ztratil legitimitu. Informovala o tom agentura Reuters. Volby bojkotovala většina opozičních politických stran, podle kterých bylo hlasování vyvrcholením snahy prezidenta o přechod k nedemokratické vládě.

NSTF, kterou tvoří několik opozičních stran, vyzvala k „masivním protestům“ s cílem prosadit nové prezidentské volby. „To, co se dnes stalo, je zemětřesení,“ uvedl jeden z představitelů NSTF. „Od tohoto okamžiku považujeme Saída za nelegitimního prezidenta a po tomto fiasku požadujeme jeho rezignaci,“ dodal.

Řada mladých mužů v době voleb podle Reuters zaplnila kavárny v hlavním městě Tunisu a sledovala utkání mezi Marokem a Chorvatskem o třetí místo na fotbalovém mistrovství světa. „Jsem takový blázen, abych opustil zábavu u fotbalu a šel volit parlament, který nemá žádnou moc?“ poznamenal jeden z fotbalových fanoušků.

Saíd loni pozastavil činnost tehdejšího parlamentu, rozpustil vládu a převzal většinu pravomocí. Nechal sepsat novou ústavu a k jejímu potvrzení uspořádal letos v červenci referendum. V září pak prezident představil nový zákon, kterým omezil vliv politických stran a snížil počet křesel v dolní komoře parlamentu.

Nový zákon také zavedl hlasování pro konkrétní kandidáty místo stranických kandidátek a umožňuje odvolat poslance, pokud deset procent jejich voličů podá parlamentu oficiální žádost. Opoziční strany označují nový volební zákon za snahu je umlčet.

Saíd má nicméně i nadále podle agentury AP velkou podporu voličů. Řada lidí v Tunisku je totiž přesvědčena, že demokracie v zemi selhala, a prezidentovy autokratické reformy vítá.

Sobotní volby se konaly ve stejný den, kdy se před dvanácti lety ve městě Sídí Bú Zíd upálil zelinář Muhammad Buazízí. Jeho smrt spustila v zemi vlnu protestů, které vedly k pádu autoritářského prezidenta Zína Abidína bin Alího a odstartovaly takzvané arabské jaro.