V Číně se rozšiřují protesty kvůli covidovým restrikcím, někde volají po konci prezidenta

Události: Čína má nejvyšší přírůstek nakažených koronavirem, protesty sílí (zdroj: ČT24)

V mnohamilionové čínské Šanghaji v neděli stovky lidí znovu demonstrovaly proti přísným protikoronavirovým opatřením. S odvoláním na očitého svědka o tom informuje agentura AFP. Protesty v Číně v posledních dnech sílí a v některých městech se přelévají i do požadavku na odstoupení prezidenta Si Ťin-pchinga. Britská veřejnoprávní rozhlasová a televizní stanice BBC uvedla, že čínská policie napadla a na několik hodin zadržela jejího zpravodaje informujícího o protestu v Šanghaji.

Demonstranti podle očitého svědka protestovali v neděli odpoledne místního času mlčky na několika křižovatkách Šanghaje. V rukou drželi bílé listy papíru, které se v Číně staly symbolem protestu proti cenzuře, a bílé květiny, dokud je nerozehnala policie.

Demonstrace, které se v posledních dnech rozšířily i do několika dalších měst, vyvolala smrt deseti lidí při požáru budovy v Urumči, hlavním městě provincie Sin-ťiang. Objevily se totiž informace, že kvůli protipandemickým opatřením, která někdy vedla i k mnohaměsíční nucené izolaci, se lidé nemohli dostat z hořící budovy. Úřady to popírají.

Protesty vypukly v samotné provincii Sin-ťiang, která do povědomí vešla kvůli postupu Pekingu vůči muslimské menšině Ujgurů. Hlášeny jsou však i z jiných míst.

V Šanghaji již dříve policie použila pepřový sprej proti asi třem stovkám lidí, kteří se shromáždili, aby uctili památku mrtvých ze Sin-ťiangu. Videa zveřejněná na sociálních sítích ukazují také strkanice demonstrujících a policistů či snahu lidí strhnout barikády uzavírající postižené čtvrti v Nankingu, Kantonu (Kuang-čou) a dalších městech. Protestní akce se konaly i ve městě Wu-chan, kde se nový typ koronaviru objevil vůbec poprvé.

Na prestižní pekingské univerzitě Čching-chua, kde studoval i současný prezident, v neděli desítky lidí uspořádaly poklidný protest, během nějž zazpívaly státní hymnu. Na jednom videu, které agentura Reuters nedokázala nezávisle ověřit, student univerzity vyzýval občany, aby se nebáli vyjádřit své názory. „Pokud se neodvážíme ozvat… jako student univerzity Čching-chua toho budu celý život litovat,“ řekl. Podle seznamu na sociálních sítích se o víkendu demonstrovalo na padesátce čínských univerzit.

Výzvy ke konci Si Ťin-pchinga

Záběry ze Šanghaje podle BBC ukazují stovky lidí, jak vyzývají prezidenta Si Ťin-pchinga, aby odstoupil. Je obtížné je nezávisle ověřit, ale mnohé z nich naznačují, že došlo ke skutečnému posunu v mentalitě lidí, píše britská veřejnoprávní stanice. Otevřený požadavek na rezignaci prezidenta je podle ní nejotevřenější kritikou, jaká je jinak vůči úřadům poslušné čínské společnosti k vidění.

Agentura AP cituje jednoho z protestujících, podle nějž shromáždění skutečně požadovalo konec čínského prezidenta, ale také ukončení zdravotních opatření či svobodu tisku. Některé z demonstrantů podle něj policie zbila.

Protesty na univerzitě v Nankingu
Zdroj: Reuters

Podle BBC policie v Číně napadla novináře informujícího o protestech. „BBC je mimořádně znepokojena kvůli zacházení s naším novinářem Edem Lawrencem, který byl zatčen a spoután, když pokrýval protest v Šanghaji,“ uvedl mluvčí BBC.

Policisté zpravodaje podle BBC několik hodin zadržovali, kopali a bili. Po několika hodinách ho propustili. „To se stalo v situaci, kdy pracoval jako akreditovaný novinář,“ doplnil mluvčí. BBC podle něj nedostala věrohodné oficiální vysvětlení, proč policie Lawrence zadržela.

Jak poznamenává agentura Reuters, pouliční protesty jsou v Číně výjimečné. Nespokojenost tak lidé dávají mnohem častěji najevo na sociálních sítích, kde se jejich kritická vyjádření snaží cenzoři režimu okamžitě mazat. Tak je tomu i v případě aktuální kritiky protipandemických opatření, upozorňují agentury.

Čína za neděli zaznamenala nejvyšší denní přírůstek nákazy koronavirem od začátku pandemie. Testy tam odhalily 39 791 nových případů infekce, přičemž 3709 nakažených vykazovalo příznaky nemoci covid-19 a dalších 36 082 infekcí bylo asymptomatických. S odvoláním na zdravotnické úřady o tom informovala agentura Reuters.

Počet nakažených koronavirem v Číně v poslední době narůstá a úřady v rámci politiky takzvané nulové tolerance dál trvají na striktních protikoronavirových opatřeních. Ta počítají s tím, že každý jednotlivý nakažený v 1,4miliardové zemi musí být izolován.