Světoví lídři míří do Egypta na klimatickou konferenci. Hlasem Evropské unie bude Česko

Události: Světoví lídři míří do Egypta na klimatickou konferenci (zdroj: ČT24)

Světoví lídři míří do egyptského Šarm aš-Šajchu na další z konferencí OSN o změně klimatu. Jednání začne 6. listopadu a má naplnit předchozí sliby o snižování emisí a přidat nové cíle. Egyptské úřady očekávají během dvou týdnů až pětačtyřicet tisíc účastníků. Za Česko a unijní předsednictví se konference zúčastní premiér Petr Fiala (ODS).

Evropa se otepluje dvakrát rychleji, než je světový průměr, a Dolomity i Pyreneje mohou během několika dekád přijít o své ledovce. Vědci upozorňují, že je třeba odejít od fosilních paliv, přizpůsobit se extrémům a pomoci rozvojovým zemím.

„Emise dosahují stále rekordních úrovní místo toho, aby se snížily o 45 procent do roku 2030,“ varoval generální tajemník OSN António Guterres. Pouze takovým snížením emisí může podle výpočtů růst globální teploty zůstat v přijatelných mezích.

Snížit emise o 55 procent do roku 2030

Česko bude v rámci svého předsednictví hlasem Evropské unie v Egyptě. Představí čerstvou dohodu o snížení emisí aut a potvrdí dosavadní cíle – a to navzdory energetické krizi, inflaci a válce na Ukrajině.

„Přicházíme jako Evropská unie s tím, že máme právně závazný cíl. Snížení emisí alespoň o pětapadesát procent do roku 2030. Očekáváme analogické cíle od všech rozvinutých zemí,“ uvedl náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík.

„Je nutné Evropu pochválit, protože je nějakým způsobem klimatickým lídrem. Ale je zde stále prostor, abychom toho dělali ještě víc,“ prohlásila koordinátorka Klimatické koalice Jitka Martínková.

Na úvodním setkání lídrů vystoupí premiér Fiala, vyjednávání povedou lidé z ministerstva životního prostředí. Do Šarm aš-Šajchu zamíří také ekologové. Konference je naplánovaná do 18. listopadu, nicméně vyjednávači počítají s tím, že se jako obvykle protáhne.