Ruský moderátor vyzýval k utopení či upálení ukrajinských dětí. „Nechal jsem se unést,“ kaje se

Moderátor ruské televize RT Anton Krasovskij, který z obrazovky vyzýval k utopení či upálení ukrajinských dětí, se v pondělí omluvil a požádal o odpuštění za svá slova. Stalo se tak poté, co s ním televize pozastavila spolupráci a šéf ruské kriminální ústředny na podnět jednoho z uživatelů sociálních sítí nařídil prověřit situaci po výrocích Krasovského. Oznámila to ruská média.

Krasovskij, známý svou podporou války proti Ukrajině, dosud zastával funkci ředitele vysílání televize RT, považované za jednu z hlásných trub kremelské propagandy. Po Krasovského vyjádřeních na adresu ukrajinských dětí šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba vyzval země světa k zákazu RT.

„Poslyšte, opravdu se stydím, že jsem nějak neviděl tu hranici týkající se dětí,“ omluvil se v pondělí Krasovskij podle agentury TASS. „Inu, stane se, že jste ve vysílání a necháte se unést. A nemůžete přestat. Omlouvám se všem, které to šokovalo, kterým to připadalo zvířecké, nemyslitelné a za hranou,“ kaje se.

„Strčit do chatrčí a upálit“

Krasovskij ve vysílání RT reagoval na vyprávění ruského spisovatele Sergeje Lukjaněnka o tom, jak mu děti při jeho návštěvě Ukrajiny v 80. letech minulého století říkaly, že by se jim žilo lépe, kdyby jejich zemi neokupovala Moskva.

„Měli je utopit,“ reagoval Krasovskij. „Prostě ty děti utopte, utopte je,“ prohlásil moderátor. Případně by je podle něj mohli „strčit do chatrčí a upálit“. V krátkém výňatku z rozhovoru, který se objevil na sociálních sítích, se Krasovskij také vysmál obviněním, že ruští vojáci během invaze znásilňovali starší ukrajinské ženy.

„Vlády, které ještě nezakázaly RT, se musí podívat na tento úryvek,“ reagoval v neděli šéf ukrajinské diplomacie Kuleba na Twitteru, kde záznam sdílel. „Agresivní podněcování ke genocidě (toho člověka za to postavíme před soud), které nemá nic společného se svobodou slova. Zakažte RT po celém světě,“ vyzval Kuleba.

Vysílání televize RT zakázala nedlouho po ruské invazi na Ukrajinu například Evropská unie, a to kvůli systematickým dezinformacím. RT dlouhodobě čelí kritice, že šíří ruskou vládní propagandu a protizápadní lživé informace. Moderátoři ruské televize běžně odmítají zprávy o ruských válečných zločinech a mnozí z nich využívají vysílací čas k tomu, aby vyzývali ruského prezidenta Vladimira Putina k ještě agresivnějšímu postupu během invaze, poznamenala agentura Reuters.

Krasovskij, který v RT působil od roku 2020, figuruje na sankčním seznamu EU a Británie, podotkl list Kommersant a připomněl, že od června Krasovského stíhá kvůli veřejným výzvám ke genocidě a svržení ústavního pořádku ukrajinská generální prokuratura, podobně jako šéfredaktorku RT Margaritu Simonjanovou, generálního ředitele mediálního holdingu Rosija segodňa Dmitrije Kiseljova a moderátorku televize Rossija 1 Olgu Skabejevovou.