Johnson nebude usilovat o úřad premiéra, největší šanci má tak Sunak

Bývalý britský premiér Boris Johnson nebude kandidovat do čela Konzervativní strany, a nebude tudíž usilovat o návrat do čela vlády. Johnson podle britských médií uvedl, že by jeho kandidatura nebyla nyní správným krokem, ačkoliv měl dostatečnou podporu poslanců, uvedla stanice BBC. Johnson a exministr financí Rishi Sunak, kteří byli označováni za možné rivaly v souboji o budoucího premiéra, spolu v sobotu večer podle médií jednali, ale obsah schůzky nebyl zveřejněn. Největší šance stát se premiérem tak má nyní Sunak.

Sunak je nyní jediným kandidátem, který má veřejnou podporu 100 poslanců. V neděli večer jich bylo 140. Británie by tak mohla mít nového premiéra už v pondělí. Termín pro shromáždění podpory 100 poslanců končí v pondělí v 15:00 SELČ. 

Sunak na Twitteru už dříve oficiálně oznámil, že se hodlá o premiérskou funkci ucházet. „Spojené království je skvělá země, čelíme ale hluboké ekonomické krizi. Proto kandiduji na post vůdce Konzervativní strany a vašeho příštího premiéra,“ napsal. Jako své cíle uvedl zlepšení stavu hospodářství a sjednocení Konzervativní strany.

Johson mluvil o nemožnosti vládnout efektivně

„Nemůžete vládnout efektivně, pokud nemáte jednotnou stranu v parlamentu,“ uvedl v nedělním prohlášení bývalý premiér. Tvrdil, že ho podpořilo 102 poslanců, což by stačilo pro podání kandidatury. Veřejně tak učinilo ale daleko méně zákonodárců, zhruba 60. Johnson se domnívá, že by měl velkou šanci uspět ve stranickém hlasování.

Svou kandidaturu jako první oficiálně oznámila Penny Mordauntová, která má v současném kabinetu na starosti koordinaci vládní agendy v Dolní sněmovně. Jí ale veřejnou podporu vyjádřily jen dvě desítky poslanců.

V Británii se rozhořel souboj o křeslo premiéra poté, co na post ministerské předsedkyně ve čtvrtek po pouhých 45 dnech rezignovala Liz Trussová.