Při útocích na Ukrajině zemřelo několik významných představitelů ruské okupační správy

Během pátku zemřelo několik prominentních představitelů okupační správy na Ruskem dobytých územích Ukrajiny. Generální prokurátor samozvané „Luhanské lidové republiky“ Serhej Horenko a jeho zástupkyně údajně zahynuli při explozi bomby ve své kanceláři. Za zatím neznámých okolností přišel o život také náměstek šéfa proruské administrativy v Berďansku Oleh Bojko a jeho žena Ljudmila. Exploze zazněla i centrem Chersonu, kde se nachází soud a budova oblastní správy.

Horenko, který se označoval za generálního prokurátora Ruskem ovládané části ukrajinské Luhanské oblasti, zemřel při výbuchu v budově prokuratury. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na záchranáře. Ukrajina odmítla, že by s incidentem měla něco společného.

Oficiální místa úmrtí nepotvrdila. Zdroje agentury neuvádějí možného pachatele a dosud nepotvrdily, že se Horenko stal terčem atentátu. „Podle předběžných zpráv zemřel generální prokurátor LNR Serhej Horenko na následky zranění, která mu způsobil výbuch v jeho kanceláři,“ řekl zdroj Interfaxu. Podle záchranné služby explodovala nastražená výbušnina. Jeho zástupkyně údajně utrpěla zranění.

„Likvidaci takzvaného generálního prokurátora LNR a jeho zástupkyně je třeba považovat za ukázku vyřizování účtů místních organizovaných zločineckých skupin nebo za čistku Ruské federace od svědků válečných zločinů,“ komentoval incident poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak.

V okupovaném Berďansku zase zemřeli zástupce šéfa okupační správy města Oleh Bojko a jeho manželka Ljudmila Bojková, která předsedala komisi na přípravu referenda o připojení regionu k Rusku. Informoval o tom server Ukrajinska pravda. Údajně byli zabiti v jejich garáži v městské čtvrti Kolonija. Detailní informace zatím nejsou známé.

Detonace zazněly v pátek také ukrajinským městem Cherson na jihu země. Podle ruských médií šlo o raketový útok na místní administrativu, při kterém zemřel jeden člověk. Dým stoupal z míst, kde se nachází budova oblastní správy a odvolací soud, píše Ukrajinska pravda. Kyjev se k situaci zatím nevyjádřil.