Smutek se míchá s očekáváním budoucnosti, popsal britský velvyslanec Archer

UK: Rozhovor s britským velvyslancem Archerem (zdroj: ČT24)

Zesnulá britská panovnice po druhé světové válce spojila Velkou Británii i přes rozdílnost jednotlivých regionů. Zármutek nad jejím úmrtím je tak teď cítit jak v Anglii, tak ve Skotsku, Walesu i Severním Irsku, popsal britský velvyslanec v České republice Nick Archer. Také král Karel III. podle něj půjde ve stopách své matky. Je zkušený a moudrý, ale zároveň lidský, popsal v pořadu Události, komentáře diplomat, který s nastupujícím panovníkem řadu let spolupracoval.

Britský velvyslanec se v blízkosti královské rodiny pohyboval řadu let a s Alžbětou II. se setkal opakovaně. Popsal ji jako „nezapomenutelného společníka“ a „charismatickou dámu“. „Každou místnost dokázala naplnit. (…) Byla velmi vtipná takovým tím suchým britským způsobem. Myslím, že Češi i Britové tomuhle jejímu smyslu pro humor velmi dobře rozuměli,“ uvedl. 

Na skon panovnice se připravovala Velká Británie i královská rodina, podle Archera je v zemi přesto cítit „neuvěřitelný smutek celé veřejnosti“. Lidé jsou pohnutí, popsal.

„Je to charakteristický smutek. Není to, že se stalo něco neočekávaného, násilného. Je to lítost. Tento smutek se samozřejmě míchá se zájmem a očekáváním budoucnosti,“ řekl. „Nejenom v Londýně, ale v Severním Irsku, ve Skotsku i ve Walesu, všude,“ doplnil.

Karel III. je podle Archera lidský. „Ve své roli bude úžasný,“ myslí si

Ve Spojeném království jen málokdo pamatuje jiného panovníka. Byla to právě Alžběta II., která během 70 let své vlády dokázala dostat monachii z poválečné krize, uvedl Archer. Nyní podle velvyslance panuje bezprecedentní situace, kdy na trůn nastupuje král, který je „zkušený a moudrý“.  „Myslím si, že bude úžasný ve své roli,“ svěřil se.

V Severním Irsku se v úterý odehrála scéna, která ukazuje obyčejnou tvář Karla III. Během podpisu dokumentu se rozčílil nad vyteklým perem. „Je to pozitivní, protože on je člověk, on je lidský. Nemyslí si, že je nad lidmi. On se také dokáže naštvat kvůli prkotinám, ale zároveň má obrovskou schopnost a porozumění pro to, jak vážný úřad zastává,“ řekl.

„Byl jsem překvapený, jak tvrdě pracuje od toho okamžiku, kdy zemřela královna. Cestoval po celé zemi. Setkal se už s tisíci lidmi a je vidět, že je profesionál,“ myslí si Archer. 

Podle britského velvyslance si Karel III. také uvědomuje rozdíl mezi rolí prince z Walesu a britského krále. „Měl v předcházející roli velikou svobodu, mohl vést různé kampaně za změnu světa, zvyšoval povědomí například o klimatických změnách (…). Rozumí ale tomu, že tohle je teď minulost,“ uvedl. „V posledních dnech jsme viděli, jak role krále člověka úplně naplní,“ dodal.

Spojené království tvoří čtyři rozmanité části, které spojuje právě panovník. Podle Archera bude nový král zmenšovat odstředivé tendence stejně jako zesnulá královna. Připomněl, že v Severním Irsku byl prohlášen za kredibilního následníka, velmi hluboký vztah má ale i k Walesu a Skotsku. „Neexistuje žádný důvod, aby se některá část Spojeného království měla cítit odcizena,“ domnívá se.

Na návštěvu nového krále zřejmě bude muset Česko počkat

Princ Charles v Česku zanechal řadu stop. Podle Archera by se i jako Karel III. rád vrátil, na jeho návštěvu však teď čeká celý svět. „Je tu patnáct součástí říše, kde je hlavou státu. A je samozřejmě zásadní, aby nejdřív navštívil tyto země. Jsou to velké země, Austrálie, Kanada, ale například také Jamajka,“ přiblížil.

K návštěvě britského panovníka tak dle velvyslance bude třeba najít tu správnou příležitost. „Možná, že to bude nějaké výročí od projektů, které tady tehdejší princ z Walesu s prezidentem Václavem Havlem založil,“ zakončil.