Alžběta II. v popkultuře: Medvídek Paddington jí nabídl toast, Sex Pistols v ní neviděli budoucnost

Na čaji s Paddingtonem či seskok s Bondem. Alžběta II. ukázala svůj smysl pro humor (zdroj: ČT24)

Královna Alžběta II., která zemřela ve čtvrtek ve věku 96 let, zanechala svůj odkaz i v populární kultuře. Především jako inspirace pro výtvarné umění či písně, nebo postava ve filmech a seriálech. Coby svého druhu celebrita vždy přitahovala pozornost tvůrců. V posledních letech si dokonce, možná překvapivě, v zábavných scénkách zahrála samu sebe.

V roce 2012 přibyly do královské sbírky čtyři grafiky s portrétem královny Alžběty II. Jsou v této sbírce jedinými, pro něž panovnice neseděla modelem nebo které si neobjednala. Vytvořil je popartový umělec Andy Warhol v osmdesátých letech podle oficiálních portrétů. Na výrazně barevných sítotiscích vyobrazil ještě nizozemskou královnu Beatrix, královnu Ntfombi Twala ze Svazijska a dánskou panovnici Markétu II.

Warhol, který kdysi vyjádřil přání, že by chtěl být stejně slavným jako anglická královna, udělal z popartových portrétů navíc i „královskou edici“ zasypanou diamantovým prachem. Časopis Time napsal, že Warholovy portréty s královnou Alžbětou II. „zacházejí jako s jakoukoli jinou celebritou, zamrzlou v čase a jasných barvách“.

Portréty Alžběty II. od Andyho Warhola
Zdroj: Profimedia/PA Images/Steve Parsons

Fašistka, nebo docela milá dívka?

Jako nedotknutelný symbol majestátu britskou panovnici rozhodně nevnímala ani populární hudba. Poměrně něžný popěvek o ní složili The Beatles. V sotva půlminutové skladbě Her Majesty o Alžbětě zpívají jako o „docela milé dívce“, která nemá moc co říct. „Jednoho dne bude má,“ touží přesto Paul McCartney, který své vyznání zazpíval i přímo královně při zlatém výročí její vlády. „Je to těch nejsladších pětadvacet vteřin v popu,“ soudí o písni server The Variety.

To se rozhodně nedá říct o spíš zřejmě nejprovokativnější skladbě adresované královně. Punkrockoví Sex Pistols si vypůjčili slova z hymny Spojeného království a dali jim nový význam. Mnozí text, jenž královnu ztotožňuje s fašistickým režimem a nevidí „žádnou budoucnost“, považovali za útok na Alžbětu II.

Když se Sex Pistols rozhodli svou verzi God Save the Queen odehrát na lodi plující po Temži v době oslav pětadvacátého výročí Alžbětiny korunovace, skončilo to rvačkou. Textař John Lydon aka Johnny Rotten opakovaně tvrdil, že v jeho písni nebylo nic osobního, ale že vyjadřoval svou frustraci z nezájmu království jako instituce o obyčejné lidi.

Královna se dostala i do písní Pet Shop Boys nebo třeba The Smiths. Název kapely Queen s panovnicí nic společného nemá, Queeni ani žádný song přímo o ní nesložili, ale patřili k hudebníkům, kteří letos v červnu hráli u Buckinghamského paláce na počest královny u příležitosti sedmdesáti let její vlády.

Na čaji s medvídkem Paddingtonem

Poslouchalo je na dvaadvacet tisíc lidí, Alžběta II. ale ze zdravotních důvodů chyběla. Koncert nicméně prý sledovala alespoň u televizní obrazovky. Veřejnost navíc pozdravila překvapivým skečem, v němž prokázala smysl pro humor.

V krátkém videu na audienci přijímá medvídka Paddingtona. Ten jí přeje vše nejlepší k výročí a dojemné přání zakončí větou: Děkujeme za všechno, Madam. Jinak ale porušuje snad všechna pravidla etikety, své faux-pas korunuje, když královně nabídne marmeládový sendvič, který vyndá ze svého klobouku. Její Veličenstvo to ale nerozhodí. Otevře kabelku – a vytáhne svůj sendvič.

Královna Alžběta II. ve skeči s Medvídkem Paddingtonem
Zdroj: Profimedia/Victoria Jones/PA Images

Skeč s populárním medvědem byl jedním z posledních královniných vystoupení před kamerami. Ve filmu se ale objevila – jako vůbec první panovník v historii monarchie – už v roce 1953, kdy vznikl dokument z její korunovace. Snímek provázený hlasem Laurence Oliviera byl nominován na Oscara.

Bond s ní skákal padákem, Mr. Bean ji srazil k zemi

Pro filmovou tvorbu je královská rodina přitažlivým tématem. Jak pro dokumentární, tak pro hranou. A nejen dramatickou, ale i pro různé parodie. Třeba v sérii Bláznivá střela měl provést atentát na královnu Alžbětu II. zhypnotizovaný hráč baseballu.

Slavnou se stala scénka, v níž se má s Jejím Veličenstvem setkat Mr. Bean. Štasten, že překonal různé nástrahy, včetně prstu přiskříplého v poklopci, ji při úkloně knockoutuje vlastním čelem. Komik ale nejspíš pobavil i samotnou královnu, protože ta mu udělila Řád britského impéria. Ceremoniál se obešel bez vtipů.

Pod vládou Alžběty II. sloužilo také sedm filmových agentů 007. Zatímco ve filmu se s žádným Jamesem Bondem jako postava nikdy nesetkala, skutečná panovnice si zahrála s posledním Bondovým představitelem – Danielem Craigem. Opět natočila skeč, tentokrát k zahájení olympijských her v Londýně v roce 2012. Ředitel oddělení dramatických pořadů BBC Nicholas Brown ocenil, že Alžběta II. zvládla svou roli na první záběr. „Je to profesionálka,“ prohlásil.

Diváci zahajovacího ceremoniálu Her tak mohli s úžasem sledovat video, ve kterém James Bond vyzvedává královnu v její pracovně, společně pak odlétají vrtulníkem nad olympijský stadion, kde seskočí padákem (ve skutečnosti šlo pochopitelně o kaskadéry). Poté už vešla do královské lóže za ovací vstoje Alžběta II. z masa a kostí.

Spokojenost s Královnou, problém s Korunou

Z dramat těžících z kuloárů Buckinghamského paláce patří kritikou oceňovaný snímek Královna. Komorní příběh sleduje panovnici v náročných dnech po tragické smrti princezny Diany. Ve stejném čase se premiérského postu ujímá Tony Blair.

Královna na plátně – stejně jako ve skutečnosti – svádí vnitřní boj mezi potřebou zachovat dosavadní tradici a voláním veřejného mínění, jež tlačí na větší otevřenost královské rodiny. Že jednou natočí pro pobavení davů skeč s medvídkem Paddingtonem nebo Jamesem Bondem, bylo zřejmě v té době pro Alžbětu II. těžko představitelné.

Body u veřejnosti v posledních letech přidal královně i seriál Koruna, jenž nahlíží do soukromí královské rodiny. Přestože se britská vláda ohradila, že není všechno tak úplně pravda. Oliver Dowden ještě z funkce britského ministra kultury požádal Netflix, aby ke Koruně připojila poznámku, že jde o interpretaci faktů. Streamovací platforma odpověděla, že má důvěru v úsudek diváků.

Mladou Alžbětu si v době, kdy se ujímala vlády, zahrála Claire Foyová, později ji vystřídala Olivia Colmanová. Netflix by měl brzy začít vysílat pátou řadu, kde žezlo převzala Imelda Stauntonová. A jisté už je, že seriál zmapuje osudy královské rodiny až téměř do současnosti.