Jadernou velmoc nelze porazit, varuje Bašta. Ukrajinci toho schopní jsou, oponuje Lipavský

Otázky Václava Moravce: Debata ministra zahraniční Jana Lipavského a poslance Jaroslava Bašty (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) uvítal v Otázkách Václava Moravce současný postup ukrajinské ofenzívy v Charkovské oblasti. Situace se ale může kdykoliv změnit, varoval. Zároveň dodal, že očekává bezproblémové prodloužení protiruských sankcí. Poslanec Jaroslav Bašta (SPD) se obává toho, že Rusko pod tlakem prohry zahájí mobilizaci a nasadí do války všechny své síly. Myslí si, že Moskvě nepřímo vojensky pomáhá Čína.

Evropský blok od únorového začátku ruské invaze na Ukrajinu rozšířil seznam sankcí proti Rusku několikrát a v současnosti na něm figuruje 1217 osob a 108 subjektů. K prodloužení platnosti postihů je potřeba jednomyslná shoda členských zemí. Maďarsko tento týden stáhlo svou hrozbu, že bude prodloužení vetovat. Budapešť chtěla podle informací některých médií vyřadit ze sankčního seznamu trojici ruských oligarchů.

„Drobné dohady tam byly, ale nemám žádné informace o tom, že by se nepodařilo ten balík jako takový prodloužit,“ komentoval změnu postoje Maďarska Lipavský. Unijní státy podle něj budou moci bez problémů formálně schválit půlroční prodloužení sankcí, na což mají čas do 15. září.

Další sankce podle Lipavského nyní nejsou na stole. „Nejsme ve fázi, kdy bychom potřebovali přijímat další sankce. Potřebujeme odpracovat to, co již bylo přijato, to jsou energie,“ doplnil ministr. Evropa se usnesla na tom, že chce eliminovat závislost na ruských energetických zdrojích, což vytváří tlak na společnost a na přijímání národních opatření na pomoc občanům či podnikům.

Evropské sankce vůči Rusku
Zdroj: ČT24

„Ještě není dobojováno“

Ministr ocenil postup ukrajinské armády v Charkovské oblasti, je to podle něj důkaz, že Ukrajina dokáže plně využít západní pomoc. „Je to i jeden z důkazů, že informační válka byla ukrajinskou stranou využita v jejich prospěch, protože dva měsíce mluvili o tom, že jdou dobývat Cherson, přiznali se k útokům na Krymu a stáhli tak do jižního směru velkou část ruských sil. A pak udeřili na jiném místě,“ podotkl Lipavský.

Náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj v neděli uvedl, že ukrajinské síly od začátku září osvobodily přes tři tisíce kilometrů čtverečních území na severovýchodě země. Rusko podle Lipavského ztratilo během týdne větší území, než bylo schopno dobýt během měsíců. „Ale ještě není dobojováno, může se to kdykoliv změnit,“ varoval. Země podle něj musí obhájit svoji územní celistvost včetně Krymu. A je i v zájmu České republiky a její bezpečnosti, aby se ubránila.

Bývalý velvyslanec v Rusku i na Ukrajině, poslanec a kandidát SPD na prezidenta Jaroslav Bašta v Otázkách uvedl, že ruské neúspěchy budou mít velký dopad na tamní veřejné mínění. „To je velmi citlivé na prohry a Vladimiru Putinovi klesne popularita,“ míní.

Dají se tak podle něj očekávat z ruské strany asymetrické odpovědi. Obává se toho, aby Rusko nepřistoupilo k oficiálnímu vyhlášení války a mobilizaci.

Role Číny v konfliktu

Bašta upozornil na roli Číny, jež podle něj Rusku pomáhá skrze Írán a Severní Koreu, které používá jako prostředníky. „Když se podíváte na dodávky bojových dronů, přicházejí do Ruska z Íránu, rakety a munice ze Severní Koreje, ale asi by stálo za to, podívat se, kdo je vyrobil,“ myslí si Bašta.  

Podle Lipavského se Čína drží stranou, západní sankce vůči Rusku jsou podle něj pro ni zdviženým varovným prstem.

 „Když sleduji čínskou politiku, vidím, že nestojí o co nejslabší Rusko, oni stojí o slabší Rusko, které bude více závislé na Číně, ale nenechají ho prohrát, naopak,“ oponuje Bašta s tím, že se podle něj z války na Ukrajině stává zástupný konflikt „kolektivního západu“ a spojenectví Ruska, Číny a dalších zemí. 

Jaderné vydírání

Situaci v Záporožské jaderné elektrárně označil Lipavský za znepokojivou. „V objektu jsou vojáci, personál je přetížen a je mu vyhrožováno,“ podle něj je to součást informační strategie Ruska, které pomocí jaderné hrozby vydírá Evropu. 

„Když pan ministr mluví o vydírání, tak já bych bral velice vážně slova Vladimira Putina, který vždy, když hovoří o válce na Ukrajině, tak říká, že jadernou velmoc porazit nelze,“ reagoval Bašta. 

„Ukrajinci toho zjevně schopní jsou a myslím, že to ten poslední týden ukázal,“ uzavřel Lipavský.