Nepokoje v Iráku mají přes dvacet obětí, Írán zavřel hranice

Události: Nepokoje v Iráku mají přes 20 obětí (zdroj: ČT24)

Írán uzavřel své pozemní hranice s Irákem a zastavil i lety do této země v souvislosti s násilnostmi v Bagdádu. Nepokoje v iráckém hlavním městě pokračovaly v noci na úterý. Ozbrojené střety v irácké metropoli vyvolalo oznámení vlivného duchovního vůdce Muktady Sadra, že definitivně odchází z politiky. O život přišlo nejméně 23 lidí, další stovky utrpěly zranění. Sadr na protest proti nepokojům zahájil hladovku.

Sadr se Iráčanům v úterý omluvil poté, co si střety mezi znepřátelenými muslimskými šíitskými skupinami vyžádaly oběti. „Toto není revoluce, protože ztratila svůj mírový charakter, prolévání irácké krve je zakázáno,“ řekl Sadr.

Irácké bezpečnostní síly podle místní tiskové agentury zrušily celostátní zákaz vycházení, který platil od pondělního večera. Sadr navíc vyzval své protestující příznivce, aby se stáhli z vládní zóny, kde eskalovaly střety s vládními složkami. Sadrovi stoupenci začínají podle AFP po výzvě svého vůdce opouštět vládní zónu. 

V noci se v Bagdádu i v přísně střežené vládní zóně ozývaly exploze a kulometná palba. Podle bezpečnostních složek se střetávali Sadrovi stoupenci a příslušníci jeho milic s iráckými složkami bránícími vládní čtvrť a polovojenskými organizacemi podporovanými Íránem. Irácká armáda podle AP později uvedla, že iráčtí ozbrojenci vypálili čtyři rakety k sídlu iráckého kabinetu.

Po Sadrově prohlášení o jeho rezignaci vtrhli jeho stoupenci do vládní rezidence. Sadr na protest proti používání zbraní oběma stranami zahájil hladovku, uvádí Reuters.

Vedle Íránu, který svým obyvatelům důrazně doporučil, aby do Iráku necestovali, se k podobnému kroku rozhodly i další okolní země. Kuvajt například vyzval své občany, aby Irák opustili. Dubajské aerolinky Emirates taktéž zastavily lety do Bagdádu kvůli pokračujícím nepokojům s tím, že dopravce situaci pečlivě sledují. Zda budou lety obnoveny ve středu, aerolinky neuvedly.

Sadrovo hnutí vyhrálo volby, na vládě se podílet odmítlo

Sadrovo hnutí vyšlo jako nejsilnější formace z loňských říjnových voleb, ale později se odmítlo podílet na sestavování vlády a Sadrovi příznivci nyní pořádají protesty a požadují vypsání nových voleb. Svoji popularitu získal Sadr díky hlasité opozici vůči Spojeným státům a íránskému vlivu na iráckou politiku.

„Rozhodl jsem se už nevměšovat do politických záležitostí. Ohlašuji svůj definitivní odchod z politiky,“ stojí v Sadrově tweetu. Podle agentury Reuters Sadr také oznámil, že ukončí činnost institucí s ním spojených a že jde o reakci na patovou politickou situaci. Nadále budou fungovat pouze některé kulturní a náboženské organizace.

Irák vede kabinet dosluhujícího premiéra Mustafy Kázimího, který „až do odvolání“ pozastavil činnost vlády a vyzval Sadra, aby „dal demonstrantům pokyn k odchodu z vládních institucí“, napsala AFP.

Sadrovi příznivci protestují od konce července

Sadr kritizuje ostatní šíitské politické vůdce za to, že se nepřipojili k jeho návrhům reforem. Jeho podporovatelé protestují u parlamentu a vládních budov už od konce července a narušují proces výběru nového prezidenta a premiéra.

Duchovní už v červnu stáhl z parlamentu poslance zvolené v jeho bloku poté, co nedokázal sestavit vládu bez účasti svých rivalů, kterými jsou především šíitské politické strany podporované Teheránem.

Sadr trvá na svolání předčasných voleb a rozpuštění parlamentu. Žádný politik, který byl u moci od americké invaze v roce 2003, by neměl být v úřadu, prohlásil.