Do iráckého parlamentu pronikli příznivci duchovního Sadra. Chtějí zabránit vzniku nové vlády

Události: Stoupenci duchovního Sadra pronikli do parlamentu v Bagdádu (zdroj: ČT24)

Tisíce příznivců šíitského duchovního Muktady Sadra v sobotu pronikly do iráckého parlamentu. Tento týden se tak stalo už podruhé. Demonstranti, které se snažila zastavit policie, agentuře AP řekli, že protest uspořádali, aby zabránili zasedání parlamentu. Sadr své příznivce vyzval, aby vyšli do ulic a zastavili vytvoření nové vlády vedené silami nakloněnými Íránu. Demonstranti odpoledne oznámili, že hodlají v parlamentu zůstat, dokud nebudou splněny jejich požadavky.

Tisíce příznivců šíitského duchovního se nejprve shromáždily v Bagdádu a vnikly do vládní a diplomatické čtvrti. Demonstraci se snažila rozehnat u sídla parlamentu policie, použila slzný plyn a ohlušující granáty. Protestující po policistech házeli kamení. Při zásahu bylo zraněno sto demonstrantů a pětadvacet členů pořádkových služeb, uvedla agentura AFP s odkazem na podvečerní vyjádření ministerstva zdravotnictví.

Demonstranti v okupované budově seděli v jednacím sále, ale také leželi na kobercích na chodbách nebo seděli opření o sloupy. Někteří se ovívali kusy kartonů, jiní si kvůli horku vysvlékli košile a zůstali jen v nátělnících. Mnozí trávili čas hraním na mobilních telefonech.

Lidé se v Bagdádu shromáždili po Sadrově výzvě, aby vyšli do ulic a zabránili vzniku nové vlády nakloněné Íránu. „Přišli jsme, abychom odstranili zkorumpovanou politickou třídu a zabránili jí svolat zasedání parlamentu,“ řekl jeden z demonstrantů. Protestující obsadili irácký parlament už ve středu.

Ke klidu a smířlivému řešení situace během soboty vyzvalo mnoho politiků i například šéf mise OSN v Iráku. Oba bloky „by si měly sednout k jednomu stolu, vyjednávat a dohodnout se. Pro dobro Iráku a Iráčanů,“ řekl v televizním projevu premiér Mustafa Kázimí.

Davy obsadily jednací sál znovu v sobotu ve chvílích, kdy měli proíránští poslanci podle plánu zvolit Muhammada Súdáního, spojence Teheránu, novým premiérem. „Je to vzkaz poslancům od iráckého lidu. Je konec. S autoritou tohoto parlamentu je konec a moc patří lidem a lidé rozhodnou o svém osudu,“ řekl další protestující.

Politická krize v zemi trvá už řadu měsíců

Na pozadí násilných scén se nebojuje o nic menšího než o budoucnost čtyřicetimilionové země. Jejímu pádu do klína mocného souseda, šíitské velmoci Íránu, se nacionalista Sadr, který je těžkou vahou místní politiky, snaží zabránit.

Vedle íránského vlivu chce Sadr zbavit Irák i vlivu amerického. Právě s takovými sliby vyhrál loni v říjnu volby. Chtěl sestavit širokou národní koalici všech etnonáboženských skupin komplikované země, především se sunnity a Kurdy. Jenže proti tomu se postavil proíránský blok. Po svém neúspěchu nařídil Muktada Sadr svým poslancům parlament.

Proíránské síly pak jmenovaly Súdáního kandidátem na post premiéra. „(Súdání) se nechává řídit z ciziny a pracuje jen na rozpočtu pro svou stranu. Nevytváří vládu, která by se starala o zájmy lidí,“ řekl demonstrant Abbás Falah. 

Svou sílu Sadr ukazuje opakovaně. Před dvěma týdny svolal na společnou modlitbu do bagdádských ulic statisíce lidí. Klerikův hněv přitom směruje jen k politikům a proíránským milicím. Své stoupence odrazuje od útoků na policii i armádu. Země zatím zůstává už devět měsíců bez řádné vlády.