Hongkong čelí rekordnímu odlivu obyvatel. Začal po potlačení demokratických protestů

Za poslední rok opustilo Hongkong přes 113 tisíc obyvatel a populace města klesla o 1,6 procenta na 7,29 milionu. Jedná se o největší roční procentuální pokles od počátku záznamů v roce 1691, upozornil web Hong Kong Free Press.

Nejnovější pololetní údaje o počtu obyvatel zveřejnilo ve čtvrtek ministerstvo pro sčítání lidu a statistiku. Údaje ukázaly, že od poloviny roku 2021 do poloviny roku 2022 opustilo Hongkong 113,2 tisíce obyvatel. Do města přišlo pouhých 18,3 tisíce osob, takže čistý odliv činil 95 tisíc lidí.

„V souvislosti s přetrvávajícím dopadem pandemie (nemoci covid-19) byla v Hongkongu a pevninské Číně zavedena přísná hraniční kontrola a karanténní opatření, což vedlo k vážnému přerušení mezinárodního cestování,“ interpretuje data mluvčí vlády, podle nějž je pandemie jedním z hlavních důvodů odlivu obyvatel.

Úřady také uvedly, že k poklesu občanů přispěl i přirozený úbytek. Hongkong zaznamenal 61,6 tisíce úmrtí a pouze 35 tisíc narozených.

Emigrace narostly po potlačení protestů

Zatímco statistické údaje, jako například rostoucí počet osob žádajících o speciální britské pasy za účelem přesídlení z někdejší britské kolonie do Británie, poukazují na masový exodus Hongkongčanů, vláda rozsah tohoto jevu zpochybňuje.

Emigrační trend se však projevil zejména po prodemokratických protestech v roce 2019, které vláda potlačila. Mimo jiné v reakci na nepokoje zavedl Peking v bývalé britské kolonii v roce 2020 zákon o národní bezpečnosti.

Od jeho vstupu v platnost je tvrdě potlačována opozice a většina osobností, které v Hongkongu ztělesňovaly demokracii, buď uprchla ze země, nebo byla vykázána z veřejného života natolik, že již nemohla nadále vykonávat své funkce. Další byli odsouzeni a uvězněni.

Mezi další ukazatele naznačující, že Hongkong je skutečně svědkem pokračujícího trendu dlouhodobých, ne-li trvalých odchodů, je to, že se z hongkongských škol odhlašují ve velkém studenti a lidé si vybírají své penzijní fondy.