Německo by mělo přispět Francii na jaderný arzenál, apeloval Schäuble kvůli ruské hrozbě

Podle bývalého předsedy německé CDU Wolfganga Schäubla by mělo Německo pomoci Francii s náklady na udržování jaderného arzenálu. Je to podle něj potřeba kvůli hrozbě, kterou pro Evropu představuje Putinovo Rusko, řekl Schäuble v rozovoru pro Welt am Sonntag. Ruští představitelé od začátku války, kterou jejich země rozpoutala proti sousední Ukrajině, opakovaně hovořili o možnosti použít jaderné zbraně.

„Když teď Putinovi společníci hrozí každý den jadernými útoky, je mi jasná jedna věc: Potřebujeme mít v Evropě také možnost jaderného odstrašení,“ řekl Schäuble německému listu. Německo by proto podle něj mělo svému sousedovi přispět na udržování jaderného arzenálu.

„Je v našem vlastním zájmu, aby Německo finančně přispělo na francouzský jaderný arzenál, výsledkem bude společná síla jaderného odstrašení,“ prohlásil. Wolfgang Schäuble byl krátce po odchodu Helmuta Kohla předsedou CDU a zasedal ve vládách Kohla i Angely Merkelové coby ministr vnitra a později financí.

Francie má zhruba tři stovky jaderných hlavic, uvedla agentura Reuters s odkazem na Stockholmský mezinárodní institut pro výzkum míru. Je jednou ze tří jaderných mocností v NATO vedle Spojených států a Velké Británie.

Schäuble v rozhovoru zdůraznil, že případný německý vliv na francouzský jaderný arzenál by musel být výsledkem dohody obou států coby sousedů a partnerů v NATO. Domnívá se také, že by Evropská unie měla usilovat o těsnější obrannou politiku. Lídry v tom by podle něj měly být Německo, Francie a Polsko.