Prázdniny ve střední Evropě ztíží dopravu, na dálnicích se čekají kolony

Události ČT: Střední Evropu čeká jeden z nejnáročnějších víkendů na silnicích (zdroj: ČT24)

Střední Evropu čeká jeden z nejnáročnějších víkendů na silnicích. V pěti německých spolkových zemích začínají prázdniny a kolony jsou podle tamního autoklubu ADAC téměř jisté. Dopravní experti očekávají problémy hlavně cestou na jih přes Alpy. Správci přesto preventivně na některých tazích omezují během soboty a neděle údržbu, aby nevznikala úzká hrdla.

Valí se z Berlína. V páteční odpolední špičce je doprava zřejmě ještě hutnější než jindy. Německý autoklub očekává, že provoz bude tak hustý jako v létech před covidem, navíc se podle něj teď potkají proudy těch, kteří vyrážejí a kteří se vracejí. Přišel kvůli tomu s varováním před pátečním odpolednem a celou sobotou. Přímo na německém webu se píše: „Kdo má plán flexibilní, měl by se tomu vyhnout alternativní trasou nebo jiným dnem cesty.“

Allgemeiner Deutscher Automobil-Club také zveřejnil bilanci kolon letošního léta: rekordní byl pátek 24. června, tehdy měly podle autoklubu kolony v součtu délku 3400 kilometrů. Pro představu, jedná se o čtvrtinu délky celé německé dálniční sítě.

Největší riziko kolon je podle něj před tímto víkendem na tazích přímo na jih, tedy vlastně na čtyřech z pěti dálnic tímto směrem. Ale pozornější pohled odhalí i jeden směřující do Čech – výjezd z Drážďan na Prahu.

Vzhledem k tomu, v jakých spolkových zemích teď prázdniny začínají, se dá očekávat větší nápor i na českých dálnicích. Na zaplnění středoevropských silnic se zatím moc neprojevují ani drahé pohonné hmoty. Navíc jsou tu i kulturní zvyklosti: třeba v sousedním Rakousku v čerstvé anketě odpovědělo 72 procent lidí, že na cestu na dovolenou jezdí osobním autem, dalších osm procent pak obytným.