Francouzská vláda přestála hlasování o nedůvěře

Návrh francouzské levice na vyslovení nedůvěry premiérce Élisabeth Borneové a její vládě v pondělí v parlamentu neuspěl. Pro vyjádření nedůvěry byl nutný souhlas většiny, tedy 289 hlasů. Pro návrh však bylo jen 146 poslanců, přičemž opoziční konzervativci a členové krajní pravice se rozhodli nehlasovat.

Hlasování o nedůvěře vyvolal levicový blok NUPES (Nová lidová, socialistická a ekologická unie). Zástupci tohoto uskupení po červnových parlamentních volbách vyzývali k tomu, aby vláda, kterou v květnu jmenoval prezident Emmanuel Macron, odešla. 

Macronova centristická koalice Spolu získala ve volbách do Národního shromáždění 245 křesel. V dolní komoře parlamentu, která má 577 členů, tak má sice nejsilnější zastoupení, ale přišla o většinu. K prosazení zákonů tedy bude potřebovat podporu dalších stran.

Macron poté částečně obměnil v květnu jmenovanou vládu. Podle nepsaných pravidel skončili zástupci jeho kabinetu, kteří neuspěli ve volbách. Ministerstva financí, zahraničí, vnitra, obrany či školství zůstala beze změny.

NUPES vyvolal hlasování o nedůvěře navzdory vládní obměně. Premiérka Borneová během představení programového prohlášení vlády vyzvala opozici, aby byla otevřená kompromisům.

Demonstrace síly levice

„Měli bychom diskutovat o problémech, kterým Francouzi čelí,“ uvedla předsedkyně vlády Borneová ještě před hlasováním. Návrh označila za „nespravedlivý“.

Výsledek hlasování se dal očekávat, hlavním záměrem bloku NUPES ale bylo demonstrovat plán, kterým chtějí zkomplikovat plány prezidenta Macrona v Národním shromáždění. Podle agentury Reuters ale lze považovat za pozitivní signál pro vládu premiérky Borneové skutečnost, že pět členů NUPES se rozhodlo pro nedůvěru nehlasovat. 

Republikáni a krajně pravicové Národní sdružení (RN) Marine Le Penové už před hlasováním oznámili, že se ho zdrží. Le Penová dříve uvedla, že podle jejího názoru se jedná o politický krok, jehož cílem je rozpad páté republiky. Návrhům Macronovy koalice v parlamentu se ale prý bude bránit všemi dostupnými prostředky.