Francouzský parlament plný extrémů funguje týden. Rozpory se čekají už nyní

Události: Macrona čeká náročné období (zdroj: ČT24)

Nový francouzský parlament má za sebou první týden práce. A už je jasné, že prezidenta Emmanuela Macrona čeká náročné období. Do klíčových pozic se totiž po úspěchu ve volbách dostali zástupci krajní levice i pravice, tedy stran, které prezidentovi hodlají druhé volební období pořádně ztrpčit.

Éric Coquerel začínal jako anarchista, sympatizoval s komunisty. Vyzýval k vystoupení z Evropské unie i z eurozóny. A patří mezi nejtvrdší kritiky prezidenta Macrona i všech jeho vlád. Teď bude dohlížet na každé euro, které vláda utratí, vyhrál totiž tvrdou bitvu o vlivný post předsedy finančního výboru.

„Řadu lidí to znepokojuje, protože Eric Coquerel nezastupuje levici či extrémní levici, ale ultralevici. Je nejvíc nalevo z celého Národního shromáždění,“ vysvětlil sociolog Thierry Martin.

Práci mu ale může zkomplikovat nařčení ze sexuálního obtěžování, kterého se měl před lety dopustit. Jeho stoupenci namítají, že formálně obviněn zatím nebyl.

Zadařilo se i straně Le Penové

Do čela parlamentu po historickém úspěchu míří kromě krajní levice i nacionalisté Marine Le Penové. Zisk devadesáti mandátů zúročili, když obsadili hned dvě pozice místopředsedů Národního shromáždění.

Nacionalisté nevyloučili, že při hlasování podpoří koalici prezidenta Macrona v otázkách, které jsou pro ně klíčové, tedy hlavně bezpečnost a imigrace. Prezidenta ale čekají krušné chvíle, až se bude bouřlivě debatovat třeba o kupní síle nebo ochraně životního prostředí.

„Jsme v opozici a budeme jednat o zákonech text po textu podle toho, co je v zájmu země, co odráží klimatické změny a co přináší sociální spravedlnost,“ slíbil poslanec za stranu Zelených Julien Bayou.

Očekávané hlasité hádky bude z předsednického místa vůbec poprvé v historii usměrňovat žena – Yaël Braun-Pivetová.

Také v čele vlády stojí žena. Élisabeth Borneová už prezidentu předložila jména nových ministrů. Veřejnost by je mohla znát už začátkem příštího týdne. A vzápětí zřejmě budou čelit hlasování o důvěře v bojovně naladěném parlamentu.