Udělení kandidatury je odměnou. Ukrajinci jsou za evropskou perspektivu ochotní umírat, hodnotí Kurfürst

UK: Cesta Ukrajiny a Moldavska do EU (zdroj: ČT24)

Lídři států Evropské unie ve čtvrtek jednomyslně schválili udělení kandidátského statusu Ukrajině a Moldavsku. Gruzie a balkánské státy však pozvánku do Unie nezískaly. Politický geograf a diplomat Jaroslav Kurfürst v pořadu Události, komentáře zhodnotil, jaké jsou šance, že země nakonec dosáhnou na plnohodnotné členství.

Je to odměna Ukrajině za konzistentní a důslednou snahu o přibližování k Evropě, která byla znát při Oranžové revoluci nebo Euromajdanu, komentuje čtvrteční rozhodnutí Evropské rady Kurfürst. „Vidíme dneska, že Ukrajinci jsou za evropskou perspektivu schopni umírat,“ dodává.

Současná Ruskem rozpoutaná válka podle něj hraje v udělení statusu Ukrajině důležitou roli z hlediska morálního apelu a zároveň také otevřela oči mnoha lídrům na Západě a ukázala, jaká je pravá podstata putinovského režimu.

Ukrajina a Moldavsko na cestě do EU (zdroj: ČT24)

K plnohodnotnému členství v Unii má však Ukrajina ještě dalekou cestu. Udělení kandidátského statusu je totiž jen prvním krokem, přijímací proces může trvat i deset let. „Bavíme se podle mého názoru spíše o dvojciferném čísle a myslím, že si můžeme přát, aby to bylo číslo, které začíná jedničkou,“ předpokládá diplomat.

Balkán má šanci. Gruzie spíš ne

Členství v EU je podmíněno řadou reforem v oblasti ekonomiky, dodržování lidských práv nebo fungování demokracie. Ukrajina nyní dostala sedm podmínek, které musí splnit, než budou zahájeny přístupové rozhovory, jež jsou dalším kolem přijímacího procesu.

Moldavsku dala Unie podmínek dokonce devět. Politický geograf však popisuje moldavskou vládu jako nesmírně dynamickou a proevropsky zaměřenou. Vazby místní ekonomiky jsou podle něj na Evropu navíc čím dál silnější.

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se ve čtvrtek po bulharském vetu neshodli na zahájení přijímacího procesu s Albánií a Severní Makedonií. Status nezískala ani Bosna a Hercegovina. Podle Kurfürsta se však nejedná o odstrčení balkánských zemí na druhou kolej a některé z nich mají dokonce velké šance, že status získají v budoucnu.

Přiznání kandidatury se nedočkala ani Gruzie. Unie její udělení podmínila splněním dvanácti bodů. Diplomat tvrdí, že jakkoliv je Gruzie technicky připravená na členství v EU, tak z hlediska politických kritérií udělala krok zpět. Získání statusu tak považuje za vzdálený horizont.