Rusové mají až třikrát vyšší ztráty techniky než Ukrajinci, tvrdí vojenský analytik

Události, komentáře – Jak složité je ověřovat reálné ztráty ve válce? (zdroj: ČT24)

Rusové ztrácejí třikrát až čtyřikrát více techniky než Ukrajinci, uvedl vojenský analytik Jakub Janovský v pořadu Události, komentáře. Opírá se přitom o vyhodnocování fotografií a videí pořízených vojáky i civilisty na frontové linii. Vyvrací také domněnky, že by invazní síly nevyužívaly v bojích nejmodernější techniku.

„Rusové definitivně ztrácí více techniky podle toho, co je vizuálně potvrzené, což je pochopitelně pouze základ. V reálu jsou ztráty na obou stranách vyšší. Poměr je zhruba jedna ku třem, jedna ku čtyřem,“ tvrdí Janovský, který aktuální situaci popisuje tak, že Ukrajina neprohrává, ale Rusko zároveň ani nevyhrává.

Že by přitom Ukrajinci, od kterých snímky na sociálních sítích také získává, fotili pouze ruské ztráty, je podle Janovského pravda jen částečně. Vojáci na obou stranách a natož civilisté totiž nejsou schopní u zničených strojů zjistit, komu původně patřily, tvrdí analytik.

Přesto, že se nyní bojuje na mnohem menším území než v prvních fázích konfliktu, mají analytici, kteří zjišťují ztráty techniky na základě snímků, stále spoustu práce. „Máme zhruba tři sta kusů techniky, které potřebujeme ověřit, identifikovat a tak dále,“ potvrzuje Janovský.

Těžká výzbroj hraje hlavní roli

Analytik ale říká, že pro obě bojující strany je větším omezením než zničená technika nedostatek vycvičených vojáků, kteří by komplikovanější výzbroj, jako jsou tanky a děla, ovládali. Trénink takových jednotek přitom může trvat měsíce i roky.

Už od začátku války je přitom využití těžkých zbraní na obou stranách zásadní. „Pochopitelně, že různé partyzánské útoky a podobné akce byly ze začátku výrazně více zdůrazňovány Ukrajinou, ale už od samotného začátku jejich tanky, dělostřelectvo hrají hlavní roli,“ tvrdí Janovský.

Vojenský analytik také vyvrací domněnky, že by invazní jednotky nevyužívaly nejsoučasnější výzbroj. „Máme fotografie, ať už v akci, tak i ztráty nejmodernější ruské techniky – ať už letadla SU-35, tanků T-90M, což je nejmodernější verze stará zhruba dva roky, T-80BVM. To jsou nemodernější ruské tanky s výjimkou pár prototypů Armaty, která se pochopitelně na bojišti neukáže,“ vypočítává.

Takové stroje se přitom podle něj na záběrech objevují v podobném měřítku, v jakém by měly být ve výzbroji ruské armády. „Samozřejmě se neobjevují tak často jako starší technika, třeba modernizované T-72, kterých mají, nebo měly okolo dvou tisíc,“ dodává analytik.