Steinmeier slíbil Ukrajině další vojenskou pomoc. Švýcaři však pro část z ní blokují munici

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier slíbil další pomoc Ukrajině, včetně vojenské. Ukrajinský velvyslanec v Berlíně v této souvislosti ocenil nabídku na dodávku systému Gepard z Německa, upozornil však, že bez potřebné munice ji nebude moci využít. Munici pro systémy Gepard má Německo od Švýcarska, to ale reexport na Ukrajinu vetovalo.

Ukrajinu nenecháme osamocenou, budeme jí pomáhat humanitárně, finančně i vojensky, řekl ve středu německý prezident Frank-Walter Steinmeier při návštěvě Slovenska. Vyslovil se pro potrestání viníků možných válečných zločinů Ruska během jeho stávající invaze na Ukrajinu a pro rychlé odbourání závislosti na dodávkách energií z Ruska.

„Zprávy a obrázky, které přicházejí z Ukrajiny, jsou hrozné. Stojíme za Ukrajinou, Evropa musí být soudržná a jednotná,“ řekl Steinmeier v Košicích po schůzce se svou slovenskou kolegyní Zuzanou Čaputovou.

Kromě pomoci Ukrajině je podle německého prezidenta potřeba zbavit se závislosti na dodávkách uhlí, ropy a zemního plynu z Ruska. „Porušení pravidel je třeba odsoudit. Jsme názoru, že budeme nadále platit v eurech,“ řekl Steinmeier k přerušení dodávek plynu do Polska a Bulharska, což Rusko zdůvodnilo tím, že místní plynárenské podniky odmítly za plyn platit v rublech. Postup ruské strany označily plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz za porušení smluv.

Čaputová mluvila o klíčové jednotě EU a NATO

Čaputová v souvislosti s válkou na Ukrajině řekla, že klíčová je jednota EU a NATO. „Musíme se zbavit závislosti na ruském plynu v realistické době,“ dodala.

Slovenská prezidentka na společné tiskové konferenci se Steinmeierem také poděkovala Německu za jeho účast v mnohonárodní jednotce na Slovensku, která se formuje v rámci posílení východního křídla NATO. Německo spolu s Nizozemskem poslaly na Slovensko systém protivzdušné obrany Patriot.

Čaputová v úterý na sociálních sítích zveřejnila video, v němž se rusky obrací na ruské vojáky, jejich velitele a další osoby, kterých se to týká, a vyzývá je k zastavení války na Ukrajině. V tříminutovém apelu Čaputová rovněž odsoudila válečné zločiny páchané na ženách, dětech a dalších civilistech. „Ospravedlňujete svou invazi tím, že hovoříte o ‚osvobozování‘,“ říká mimo jiné Čaputová. „Jak jste chtěli ‚osvobodit‘ Tetjanu z Irpině, kterou zabil ruský granát spolu s jejími dvěma dětmi? Nebo Olenu z Hostomelu, kterou znásilnil jeden z vás v automobilu?“ táže se slovenská prezidentka.

Nabídka Gepardů je dobrá, bez munice ale nevyužitelná

Německá nabídka samohybného protiletadlového systému Gepard pro ukrajinskou armádu přišla nečekaně, protože původní žádost Kyjeva na počátku ruské invaze Berlín odmítl. V rozhovoru s německou televizí n-tv to ve středu řekl ukrajinský velvyslanec Andrij Melnyk. Možnou dodávku Gepardů uvítal, řekl ale, že bez potřebné munice nebude moci jeho země nabídku využít.

Melnyk v rozhovoru řekl, že Ukrajina byla německým návrhem zaskočena. „Přišlo to jako blesk z čistého nebe,“ řekl velvyslanec, jenž má v Německu pověst diplomata, který se neostýchá kritizovat ani nejvyšší ústavní činitele.

Velvyslanec poznamenal, že Ukrajina v prvních dnech invaze o Gepardy žádala, protože by je v té době armáda dobře využila. „Bylo nám řečeno, že to nemá smysl, protože chybí potřebná munice. Na tom se do dneška nic nezměnilo. Proto Gepardy nebyly v posledních týdnech na pořadu našich bilaterálních jednání,“ řekl. „Pokud munici německé ministerstvo obrany v příštích dnech nezajistí, bude se Ukrajina muset německé nabídky vzdát,“ dodal.

Švýcarsko připomnělo svou neutralitu

Poskytnutí padesáti Gepardů schválila německá vláda v pondělí, v úterý věc oznámila německá ministryně obrany Christine Lambrechtová. Uvedla také, že tyto systémy jsou přesně to, co Ukrajina nyní potřebuje. Německé ministerstvo obrany rovněž přislíbilo pomoc se získáním munice. Zbrojní výrobce Krauss-Maffei Wegmann, který s Gepardy nyní disponuje, má podle informací deníku Bild zhruba 23 tisíc střel pro hlavní 35milimetrové kanóny protileteckého systému. Za minutu palby ale stroj spotřebuje asi 1100 kusů munice.

Neutrální Švýcarsko však v úterý vetovalo reexport munice používané systémy Gepard. Ve zdůvodnění poukázalo na švýcarskou neutralitu a závazná kritéria pro odmítnutí vyplývající ze švýcarských válečných zákonů.